Zoeken

Roofs 2011-03-10 Onfortuinlijke brand in dakconstructie - met gelukkige afloop, dakschade

Een dakbrand in ’s-Gravenzande veroorzaakte in de zomer van 2010 schade bij meerdere woningen. Door toepassing van de prefab elementen kon de schade relatief eenvoudig worden hersteld.
In 2004 en 2005 zijn door Brabant Prefab uit Oss in een woningplan te ’s-Gravenzande prefab scharnierende sporenkap elementen geleverd. De prefab kappen waren voorzien van ingebouwde dakvensters. Zomer 2010 had een bewoner het onzalige idee gekregen om met een hobbybrander een bitumineuze laag in de goot van het dakraam aan te brengen. De vlammen kwamen daarbij onder de pannen in aanraking met de tengels, panlatten en de dampopen folie.


De brandweer kon snel gebeld worden, maar intussen was de brand onder de pannen (door de aanwezigheid van voldoende brandstof en zuurstof) snel verder getrokken naar onder- en bovenzijde van het dak van de woning. Maar ook naar het aanliggende dak van de buren. Bijgaande foto’s tonen de situatie direct na de brand, waarbij duidelijk zichtbaar is dat het vuur de panlatten, tengels en folie volkomen heeft verteerd. De sporen van de kapconstructie zijn gedeeltelijk ingebrand, maar hebben nog voldoende sterkte overgehouden om de pannenlast te dragen.


De glaswolisolatie is door het vuur ook gedeeltelijk aangetast, maar heeft voldoende weerstand kunnen bieden tegen doorbranden naar binnen toe. De verdere opbouw van de prefab sporenkap was naar binnen toe een dampremmende laag en een houtspaanplaat als onderbeplating.
De aannemer die na de brand benaderd werd om in de eerste plaats de woning tijdelijk weer waterdicht te maken, zag dat er al een dakconstructie van scharnierdaken met minerale wol was gebruikt. Normaal gesproken zou de dakconstructie van twee woningen gesloopt moeten worden. Dit zou betekenen dat de bewoners ook tijdelijk de woningen zouden moeten verlaten aangezien de sloop- en herstelwerkzaamheden in het najaar zouden moeten plaatsvinden.
De aannemer informeerde bij leverancier Brabant Prefab of er nog bouwkundige tekeningen etc. aanwezig waren. Van de twee woningen was slechts één daksegment van de vier, die in de woningen toegepast waren, aangetast door de brand. Per woning waren de daksegmenten in twee hijsbewegingen ooit aangebracht, wat betekent dat dit proces ook omgekeerd zou kunnen plaatsvinden. De producent adviseerde de aannemer daarom de verbrande daksegmenten opnieuw te laten produceren zodat dan in een korte tijdspanne de daksegmenten de verbrande daksegmenten zouden kunnen vervangen.


De foto’s laten het resultaat zien van hetgeen hiervoor besproken is.
Het eerste verbrande daksegment wordt uit de woning gehesen. Uiteraard zijn allereerst alle pannen verwijderd en zijn de daksegmenten ontkoppeld van de bouwdelen. De afgepurde naden moesten allemaal losgesneden worden en de verankeringen van de kap op de onderconstructie moesten verwijderd worden.
Links foto Img_1531                          Rechts foto img_153
Nadat de kap van de woning was gehesen, kon het verbrande element dat nog met scharnieren verbonden was aan het niet aangetaste segment verwijderd worden.
Links foto img_1532                          Rechts foto img_1533
Op deze foto’s is te zien dat de aannemer, om na de brand de pannen toch weer op het dak te leggen, enige voorzieningen heeft getroffen. De van boven ingebrande sporen zijn weer op hoogte gebracht door middel van multiplexstroken. Hierop zijn de panlatten geschroefd waarna de pannen weer voor een tijdelijk waterdicht geheel zorgden.
Ook is duidelijk te zien dat de dampremmende laag (plastic folie) door de glaswolisolatie voldoende beschermd is geweest. Hierdoor kon ook het bluswater via deze folie naar buiten toe aflopen en is de wateroverlast binnen beperkt gebleven.
Foto links:       img_1534                               Foto rechts: img_1535
Na verwijdering van het verbrande element wordt het nieuw geproduceerde daksegment op het bestaande daksegment gekoppeld door middel van de scharnieren in de nok.
Grote foto:       img_1536
Foto links:       img_1537                   Foto rechts: img_1538
Foto links:       img_1539                   Foto rechts: img_1540

Hiermee was in één woning de dakschade hersteld, waarna de aanliggende woning nog sneller van het nieuwe daksegment kon worden voorzien. De gehele operatie heeft een halve dag in beslag genomen. Dit was een bijzonder geval van brandoverslag van woning naar woning, waarbij achteraf ook weer gebleken is dat het hebben van een dak met goede brandwerende eigenschappen een veilig gevoel geeft. De gevolgen van deze brand zijn gelukkig relatief beperkt gebleven, waarbij ook het belang is aangetoond dat prefab daken aan alle regels op het gebied van brandveiligheid voldoen.