Roofs 2010-11-37 BOEKEN

 Details voor brandveilige rieten daken

Het Bouwbesluit schrijft voor op welke manier een rieten dak brandveilig dient te worden ingewerkt. In de praktijk wordt vaak gebruik gemaakt van ‘gelijkwaardigheid’ om op een alternatieve manier aan het Bouwbesluit te voldoen. Een dergelijk dak staat bekend als ‘schroefdak’, of als ‘gesloten dakconstructie’. Dit is een uitvoering van het rieten dak waarbij het riet rechtstreeks op geïsoleerde dakelementen wordt gelegd.

De toepassing van de ‘gelijkwaardige’ schroefdakoplossing blijkt nogal eens te leiden tot discussies tussen ‘bouwers’ en ‘toetsers’. SBR heeft daarom een publicatie vervaardigd waarin wordt aangegeven hoe een rieten dak onder ‘gelijkwaardig’ brandveilig dient te worden uitgevoerd. Een voorbeeld van een ‘gelijkwaardige’ oplossing is bijvoorbeeld de toepassing van een brandblussysteem.

De SBR-publicatie Brandveilige rieten daken. Detaillering gelijkwaardige oplossing gaat op een overzichtelijke manier in op de verschillende aspecten van de detaillering van het schroefdak. Na een uiteenzetting van de juridische aspecten gaat men in op de diverse details en principes die men aan dient te houden om te komen tot een rieten dak dat op een gelijkwaardige manier brandveilig is. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. luchtdichtheid en brandweerstand; weerstand tegen branddoorslag; brandwerendheid van de gordingen en spanten; brandwerendheid dakelementen en brandveiligheid tijdens de uitvoering. Achterin de publicatie zijn duidelijke detailtekeningen en –foto’s opgenomen.

Een rieten dak is geen ‘normaal’ dak. Het gedraagt zich anders dan bijvoorbeeld een pannendak (denk bijvoorbeeld aan de vochthuishouding). Zeker op het gebied van brandveiligheid dient met tal van aspecten rekening te worden gehouden. De publicatie van SBR maakt duidelijk hoe e.e.a. dient te worden uitgevoerd.

Brandveilige rieten daken. Detaillering gelijkwaardige oplossing. Rotterdam: SBR, 2010. ISBN: 90-5367-516-8

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 Isolatie van prefab daken

 BDA heeft in opdracht van Unidek de vele uitdrukkingen die voor een prefab dak worden gebruikt teruggebracht tot drie typen: het foliekapdakelement, het dooselement en het sandwichelement. De kern van het boekje wordt gevormd door 20 voorbeelden van schades, gebaseerd op één van deze drie typen, waarbij aangegeven wordt hoe deze voorkomen kunnen worden. Uit de inhoud blijkt dat met alle drie de typen dakelementen een goed dak kan worden gemaakt, mits rekening wordt gehouden met de specifieke eigenschappen, want elk type heeft voordelen maar ook zwakke punten.

Hendriks, N.: Probleemloos isoleren van hellende daken met prefab dakelementen. Gorinchem: BDA Groep, 2010. Te bestellen bij Unidek.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Visies op de bouw-, installatie- en vastgoedsector

Ontwikkelingen op het gebied van economie, demografie, sociale zaken, technologie en natuur en milieu zorgen ervoor dat de bouw-, installatie- en vastgoedsector er in 2025 definitief anders uitziet. Van Yab Yum naar Dim Sum licht de ontwikkelingen toe en geeft voorbeelden van hoe andere organisaties op die ontwikkelingen inspelen.

Rutten, M.: Van Yab Yum naar Dim Sum. Uitdagende visies op de bouw-, installatie- en vastgoedsector in 2025. ’s-Gravenhage: Constructief, 2010. ISBN: 90-815838-1-7.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Energiebewust ontwerpen van nieuwbouwwoningen

Het EnergieVademecum geeft aanwijzingen voor uitvoering, beheer en bewonerszaken. De nadruk ligt op concrete, direct toepasbare richtlijnen en hulpmiddelen voor het ontwerp. Het bevat tevens tips over comfort en gezondheid. Ook komt de Europese regelgeving op het gebied van energiebesparing (Energy Performance Building Directive: EPBD) aan de orde.

Ernest Israëls en Frank Stofberg: EnergieVademecum – Energiebewust ontwerpen van nieuwbouwwoningen. Boxtel: Uitgeverij Aeneas, 2010. ISBN: 94-6104-002-2.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Torendolheid

Van de vele torens en torentjes die tussen 1870 en 1920 op villa’s in Baarn verrijzen, zijn er nog twintig over. Deze kunnen in dit boek van heel dichtbij bewonderd worden. Verwante elementen als dakruiters en lantaarns komen ook in beeld, net als de kerktorens en watertorens van Baarn.

Hordijk, W.: Torens van Baarn. Amsterdam: Stokerkade, 2010. ISBN: 90-79156-13-9.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

C2C-criteria

Vanaf 2008 nam het aantal ontwerpers, architecten en ingenieurs die voor het C2C-concept kozen snel toe. Ook vanuit de overheid werd het C2C-concept gestimuleerd en met name de toepassing ervan in renovatie en nieuwbouw van gebouwen. Deze ontwikkelingen resulteerden in het vastleggen van Cradle to Cradle ® Criteria voor de gebouwde omgeving door Douglas Mulhall en Michael Braungart.

Douglas Mulhall en Michael Braungart: Cradle to Cradle ® criteria voor de gebouwde omgeving. Nunspeet: CEO Media, 2010. ISBN: 94-91083-01-3.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam