Roofs 2010-11-30 Actis vaart nieuwe koers op Nederlandse markt

Vanaf heden wordt de Franse fabrikant van isolatiematerialen op de Nederlandse markt vertegenwoordigd door Frank Dirkse. Roofs interviewde hem over de te volgen koers van het bedrijf.

Actis is momenteel zes jaar op de Nederlandse markt actief. Voorheen was Hapeja Trading uit Haarlem de importeur, maar sinds kort heeft de Franse leverancier besloten haar producten te vermarkten via een groot netwerk van Nederlandse distributeurs. Actis wordt in Nederlnad vertegenwoordigd door Frank Dirkse, een voormalig medewerker van Hapeja Trading. De leveringen aan de distributeurs komen nu direct vanuit Frankrijk, waarbij Dirkse de technische en commerciële ondersteuning biedt.

Isolatiewaarde

De vorige verdeler speelde een prominente rol in de discussie rond de dunne multireflecterende isolatie folies. Deze discussie werd tenslotte tot in de rechtszaal uitgevochten. Het betreft de discussie rond de isolerende werking van de folies ten opzichte van de traditionele isolatiematerialen.

Dirkse: “De mening van Actis is dat de huidige laboratoriumtestmethoden voor het bepalen van de thermische prestaties van isolatiemateriaal niet voldoende is omdat ze geen rekening houden met een aantal klimatologische parameters die van grote invloed zijn op de thermische prestaties van isolatiematerialen, zoals windsnelheid, vochthuishouding en invloed van de zon. Daardoor moet er ook in reële omstandigheden gekeken worden naar de prestaties van isolatiematerialen vindt de fabrikant.”

Dit probleem heeft betrekking op alle soorten isolatiematerialen. Een werkgroep (WG 13) is opgezet bij de Europese Commissie voor Normalisatie (CEN) om een nieuwe norm te definiëren om de thermische prestaties van alle isolatiematerialen onder reële omstandigheden te evalueren. Op Europees niveau hebben meerdere fabrikanten van multireflecterende isolatiematerialen zich verenigd in de branchevereniging EMM. “Mijn taak is eenvoudig,” zegt Dirkse. “Ik moet onze klant overtuigen waarom, en in welke situaties, onze producten een belangrijk voordeel hebben.”

Vochthuishouding

De werking van isolerende folies is in de afgelopen jaargang in een artikelenreeks uiteengezet. Het materiaal wordt in de markt nog met enige scepsis bezien. De twijfel over de isolerende waarde van het materiaal wil de fabrikant met de testopstellingen in de praktijk weerspreken. Daarnaast zijn echter ook twijfels over de effecten van het materiaal op de vochthuishouding in de constructie. Gesteld wordt dat de vochtproblemen ontstaan doordat bij toepassing van een isolerende folie het dauwpunt in de constructie komt te liggen waardoor condensatie plaatsvindt. Dit kan lekkageplekken en rotting in de constructie tot gevolg hebben. In de praktijk zijn er ook gevallen bekend waar een verkeerde toepassing van isolerende folies tot deze problemen heeft geleid.

Dirkse: “De kans op condensatie is een complex verhaal, wat niet alleen aan de isolatie is te wijten, maar ook aan de relatieve vochtigheid in de woning, de ventilatie en koudebruggen van de bestaande constructie. Condensatie (vorming van een dauwpunt) treedt op wanneer er contact is tussen een koude laag (dak, muur, etc.) en een warme, vochtige lucht. De rol van isoleren is om aan de binnenzijde van de isolatie een zoveel mogelijk gelijke temparatuur te creeren als de binnentemperatuur. In normaal verwarmde gebouwen, met een goede isolatie, is de temperatuur altijd hoger dan het dauwpunt. In alle gevallen is het uiteraard belangrijk de verwerkingsvoorschriften te respecteren.”

Nieuwe producten

De Franse fabrikant introduceert een aantal nieuwe producten op de Nederlandse markt, naast de bekende dunne multireflecterende isolatiefolies Triso-Super 10 en de Triso-Laine max ontwikkelde zij een nieuwe houtvezelisolatie onder de naam Sylvactis, een lijn damp-open schermen onder de naam BOOST’R en lijn damp-dichte folies onder de naam HCONTROL.

Dirkse legt uit: “De Sylvactis is een ecologische houtvezelplaat vervaardigd uit overvloedige recyclebare (en recyclebaar) hout 100% voortvloeiend uit de recycling van hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het product is leverbaar in twee dichtheden: de flexibele 55 FX met een dichtheid van 50 kg/m³, de SD met een dichtheid van 110 kg/m³ en is ook te verkrijgen als ‘vlok’ voor het inblazen in constructies. De 55FX is vervaardigd uit 92% houtvezel en 8% bindmiddel. Het product heeft een lage geleidingscoëfficient van 0.036 W/m.K en een hoge warmtecapaciteit voor een uitstekende isolerende werking zowel in de winter als in de zomer.”

“De BOOST’R 10 en HCONTROL-REFLEX +  zijn dampschermen die de prestatie van de isolatie verhogen. De laatst genoemde is een dampdichte folie voor aan de warme zijde van het dak en helpt de thermische prestaties van de constructie te verbeteren en vermindert koudebruggen. BOOST'R 10 is een waterkerende en dampdoorlatende folie voor aan de koude zijde van het dak en helpt de thermische prestaties van de constructie te verbeteren en vermindert koudebruggen.” Actis bestaat dit jaar 30 jaar  en heeft wereldwijd zo’n 200 man aan het werk. Met deze nieuwe stap hoopt men de positie op de Nederlandse markt verder uit te kunnen bouwen.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam