Roofs 2010-10-16 Hi tech productie van keramische dakpannen

In 2008 nam dakpannenfabrikant Monier in het Franse Signy een nieuwe fabriek in gebruik. Deze locatie geldt momenteel als de modernste dakpannenfabriek van Europa. In dit artikel een verslag van het productieproces van de dakpannen in deze splinternieuwe locatie.

Met zo’n 10.000 medewerkers en 151 locaties in 42 landen is Monier de grootste speler op de wereldmarkt voor wat betreft de toelevering van materialen voor hellende daken. Het bedrijf is zeer breed actief op het hellende dak. Naast een uitgebreid assortiment dakpannen en hulpstukken biedt men een veelheid aan andere producten en systemen die door haar zelf worden ontwikkeld en geproduceerd. Denk daarbij aan het assortiment aansluitingen zoals producten voor de afdichting van nok- en hoekkeper, maar ook onderdakfolies. Het pakket wordt steeds meer uitgebreid met o.a.  isolatie-elementen, doorvoeren, en bijvoorbeeld veiligheidsproducten. Het veiligheidsassortiment behelst zowel producten voor valbeveiliging (o.a. veiligheidshaken), maar ook bijvoorbeeld sneeuwvangsystemen.

Ook biedt het bedrijf o.a. loodvervangende producten voor de aansluitingen (Wakaflex) en producten die ervoor zorgen dat de beschermde stadsvogels kunnen blijven nestelen (Vogelvide voor de huismus). Op korte termijn wordt men ook weer actief op het gebied van zonne-energie. Naast dit assortiment wil de leverancier zich onderscheiden met een uitgebreid servicepakket, zoals ontwerpadvies, 15 jaar daksysteemgarantie en een vergaande logistieke dienstverlening.

Klei (keramiek)

Voor de productie van dakpannen heeft men verschillende fabrieken operationeel, waaronder de productielocaties in het Nederlandse Susteren, Tegelen en Woerden. De Nederlandse verkoop vindt vanuit Montfoort plaats. In de nieuwe fabriek in Signy heeft men ongeveer 80 medewerkers actief. Per jaar produceert men meer dan 40.000.000 eenheden. De fabriek produceert een aantal unieke keramische dakpanmodellen en de daarbij behorende hulpstukken voor de Europese markt.

Zoals bekend worden keramische dakpannen uit klei geproduceerd. De meeste in deze fabriek gebruikte klei wordt gewonnen rondom de nieuwe fabriek, waar de fabrikant zich verzekerd heeft van een klei positie voor minimaal de komende 50 jaren, deze klei wordt bijgemengd met klei afkomstig uit België en Duitsland. De fabrikant heeft zich gecommitteerd aan het herbeplanten van het gebied dat men voor de productie van haar producten afgraaft.

De klei wordt vanuit de zogenaamde kleiopslag aan de achterzijde van de fabriek middels een lopende band de fabriek in getransporteerd. Al bij binnenkomst wordt gecontroleerd of samenstelling en structuur van de klei in orde is. Met metaaldetectoren worden eventuele onregelmatigheden verwijderd. Met speciale walzen wordt de klei vervolgens gemengd en fijngemalen tot korrels van ongeveer 0,5 mm.

Vervolgens wordt de klei opgeslagen in de kleikelder. De kleikelder is een geconditioneerde ruimte waar voortdurend de temperatuur en luchtvochtigheid stabiel wordt gehouden. De klei mag niet te nat en niet te droog zijn, en niet te warm worden (wat in de afgesloten kelder met name bij hoge buitentemperaturen gemakkelijk gebeurt). Met behulp van ventilatoren en een sproeisysteem wordt de temperatuur en luchtvochtigheid stabiel gehouden. 

Productielijn

Vanuit de kleikelder wordt de klei naar de productielijn vervoerd. De fabriek heeft de beschikking over twee lijnen, één voor dakpannen en één voor hulpstukken. Per minuut worden hier 80 à 114 dakpannen geproduceerd.

Bij de donkere kleuren maakt men gebruik van inkleuring met mangaan. Bij het zagen van de dakpannen (kilgoot) is de scherf daardoor donker. De kleurstof wordt in tanks bewaard en toegevoegd aan de klei alvorens deze de productie ingaat. Zodoende ontstaat een homogene ingekleurde massa. Voor de pannen en de hulpstukken wordt in voorkomende gevallen gebruikt gemaakt van een engobe laag om een donkere kleur aan de oppervlakte van de dakpan te bereiken, deze engobe laag wordt meegebakken.

Eerst worden met een speciale machine plakken uit de klei gemaakt. Deze machine zorgt er tevens voor dat de klei van alle lucht is ontdaan. Deze plakken worden vervolgens verder getransporteerd naar de pers alwaar ze in de juiste vorm van de in de pers aanwezige vormen van gips worden geperst. Het gebruik van gipsen mallen levert volgens de fabrikant de beste kwaliteit dakpannen op. Elke twee uur worden nieuwe gipsvormen geplaatst. Een intensief werk, maar nodig om de kwaliteit te kunnen garanderen. In de fabriek in Signy worden vier dakpanmodellen geproduceerd, en 48 verschillende hulpstukken. Na het persen gaan de pannen de droogtunnel in om gedurende 20 uur bij een temperatuur van 80º C voor te drogen.

Oven, aangepast aan de nieuwste milieu eisen

Daarna worden de dakpannen en hulpstukken gebakken. Men heeft hiertoe een enorme oven, met een totale lengte van 200 meter, die 24 uur per dag operationeel is, zes dagen per week op een temperatuur van 1000º C wordt gehouden.  Het kost veel meer energie, en het is daardoor veel duurder, om de oven aan het eind van de werkdag uit te zetten en de volgende dag weer op te stoken. De zevende dag van de week wordt gebruikt om de oven schoon te maken. De pannen en hulpstukken worden met behulp van robots in cassettes geplaatst, waarmee ze vervolgens in en uit de oven worden getransporteerd. Dit gebeurt middels een sluissysteem. De oven gaat elke twee uur open. Elke 25 minuten gaat de achterste deur van de sluis (minimaal verlies aan warmte) open, waarna de dakpannen en hulpstukken in de oven worden geplaatst. Ze worden vervolgens gedurende 18 uur op een temperatuur van 1000º C. gebakken. Het koelwater en de overblijvende warmte van de oven worden hergebruikt.

Na het bakken zijn de producten feitelijk klaar. Er volgt een laatste kwaliteitscontrole, waarbij eventueel gebarsten of beschadigde pannen of hulpstukken worden verwijderd. Deze controle vindt visueel plaats, maar ook met behulp van geluid. Aan het eind van de productielijn controleren speciaal daarvoor getrainde mensen of de klank van de dakpan zuiver is. Hiermee worden ook de producten waar aan het oppervlak niets aan te zien is, maar die van binnen zijn beschadigd, herkend. Op deze manier garandeert de fabrikant de kwaliteit van de producten.

Dakpanmodellen

Op dit moment produceert Monier een viertal dakpanmodellen voor de Nederlandse markt. Deze modellen onderscheiden zich met name in de zekerheid van het ontwerp van het sluitingsysteem - wat uiteindelijk leidt tot een veilige en zeer regendichte dakbedekking. Dit alles heeft de fabrikant uitgetest in haar eigen windtunnel.

Ook de verwerker is uitgebreid aan bod gekomen bij het ontwerp van deze dakpanmodellen. Er is specifiek rekening gehouden met de voor de dakdekker noodzakelijke dakpanspelingen in de hoogte en in de lengte, eveneens is ook de plaats van de ophangnokken voor de professional een belangrijk aandachtspunt bij het leggen van de dakpannen. Men heeft er tevens voor gezorgd dat ook voor deze dakpannenmodellen de nodige panhaken zijn ontwikkeld en getest door TNO. Hiermee heeft men zekerheid dat ze voldoen aan het  Bouwbesluit.

Met de opening van de fabriek in Signy, twee jaar geleden, zette Monier een nieuwe stap in de modernisering van het productieproces van keramische dakpannen..

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam