Roofs 2010-09-32 Nieuwslijn

Agenda

12-14 oktober 2010: Energie 2010. Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Info: www.vnuexhibitions.com
12-14 oktober 2010: Bouw Relatiedagen 2010. Evenementenhal Gorinchem. Info: www.evenementenhalgorinchem.nl
1-3 november 2010: International Skyrise Greenery Conference. National Library te Singapore. Info: www.skyrisegreeneryconference.com
2 november 2010: Landelijke Praktijkdag veilig werken op hoogte. Meeting Plaza te Maarssen. Info: www.kerkebosch.nl
4 november 2010: Nationale Dakendag. Beatrixgebouw Jaarbeurs te Utrecht. Info: www.dakendag.nl
2 december 2010: Dag van de Oppervlaktetechnologie. Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist. Info: www.vom.nl
17-22 januari 2011: BAU 2011. New Munich Trade Fair Centre te München (D). Info: www.bau-muenchen.com
7-12 februari 2011: Internationale Bouwbeurs 2011. Jaarbeurs te Utrecht. Info: www.bouwbeurs.nl
27-28 mei 2011: International Passive House Conference. Congress te Innsbruck. Info: www.passivhaustagung.de

 

Nieuwe normen NEN

 NEN-EN 1110:2010 Ontw. en – Flexibele dakbanen voor waterafdichtingen – Bitumen banen voor waterafdichtingen voor daken – Bepaling van de vloeiweerstand bij verhoogde temperatuur.

PERSONALIA

Ubbink

Ubbink heeft zowel een nieuwe managing director aangesteld, Henk-Jan Wegman, als een nieuwe sales director, Peter Laros.

Henk-Jan Wegman (40) geeft vanaf 1 oktober leiding aan het managementteam. Hij wordt
eindverantwoordelijk voor Ubbink Nederland en gaat deel uitmaken van de Ubbink groepsdirectie. Wegman heeft ruime ervaring in het leiden van productiebedrijven; de laatste zeven jaar heeft hij in de automotive sector gewerkt als algemeen directeur bij Gieterij Doesburg.

Peter Laros (41) heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de bouw- en installatiewereld. De laatste jaren was hij sales director bij Saint-Gobain Isover. Daarvoor heeft hij onder meer als verkoopleider bij de bouw- en installatiegroep van Wavin gewerkt. Bij Ubbink krijgt Laros vanaf 1 oktober de leiding over de gehele sales- en marketingorganisatie.

BIK Bouwprodukten BV

Per 1 augustus 2010 is ir. Frank Tuin begonnen als business unit manager Lichtstraten bij BIK Bouwprodukten BV in Opmeer. Hij vervangt Simon Kappelhof die 31 jaar bij BIK heeft gewerkt en met pensioen is gegaan. Tuin heeft bij diverse bedrijven in de bouw en industrie gewerkt. Bij BIK is hij verantwoordelijk voor alle werkzaamheden binnen de Business Unit Lichtstraten.

Universele sneeuwvang systemen

Nedsale dakaccessoires BV uit Venhuizen heeft onlangs sneeuwvangers in het leveringsprogramma
opgenomen. Ondanks dat in ons land weinig sneeuw valt, kan een enkele zware sneeuwbui al veel schade en overlast veroorzaken. Een pak sneeuw op een dak kan gaan schuiven en
stort over de dakgoot naar beneden. Lichtkoepels, entree luifels en geparkeerde auto’s kunnen hierdoor
forse schade oplopen. Sneeuwvangers voorkomen dat het pakket sneeuw gaat schuiven.
Er zijn twee verschillende systemen leverbaar; een rek-systeem en een buis-systeem. Beide modellen zijn in verzinkt-blank, en ook in drie standaard kleuren leverbaar. Projectmatig kan ook
in elke gewenste RAL kleur wordt geleverd. Middels stalen beugels wordt het geheel tussen de
dakpannen gemonteerd. Voor felsdaken zijn speciale beugels leverbaar.

Nelskamp introduceert Multi klikhaak

Grootformaat keramische dakpannen hebben door de lengte de neiging zich bij een hogere stuwdruk wat op te tillen aan de onderzijde. Hiertoe is een klemhaak ontwikkeld in een speciale uitsparing aan de achterzijde van de pan. Een fraaie technische oplossing waarbij ook aan de esthetica is gedacht, doordat deze 'blind' is weggewerkt.

Voortgekomen uit de 'blinde' bevestiging van de linker gevelpan, wordt nu de nieuwe Multi klikhaak door Nelskamp geïntroduceerd. De Multi klikhaak wordt in de kopsluiting gezet en vastgeschroefd in de onderliggende panlat. De dakpan is onderin, aan de achterzijde, voorzien van een uitsparing. De bovenliggende dakpan wordt met deze uitsparing over de Multi klikhaak geplaatst en door enig aandrukken klemt de haak zich in de uitsparing. Op deze manier is er een maximale verankering, zowel aan de boven- als onderzijde van de dakpan.

De Multi klikhaak is vooralsnog te gebruiken voor de dakpan modellen DS-5, MS-5, F-7, F-10U en het nieuwe panmodel F-12U en heeft een dubbele bevestiging. Grootste voordeel is dat de Multi klikhaak een veel hogere rekenwaarde heeft bij verankering dan andere panhaken, terwijl er bespaard wordt op een extra handeling.

Ubbink sluit zich aan bij Stichting Dakmeester

Ubbink BV uit Doesburg heeft zich per september 2010 als producent aangesloten bij Stichting Dakmeester. De deelname van Ubbink betekent voor beide partijen een uitbreiding van kennis en kwaliteit. Ubbink ontwikkelt en produceert producten en systemen voor o.a. hellende daken. De meest recente ontwikkelingen zijn gericht op de energie-efficiency en de verbetering van het binnenklimaat van gebouwen. Meerdere producenten hebben zich inmiddels aangesloten bij Stichting Dakmeester, landelijk netwerk van gekwalificeerde dakdekkers in Nederland. Met dit samenwerkingsverband nemen de technische mogelijkheden op het hellende dak verder toe, in het bijzonder waar het milieuprestaties betreft.

Nieuwe generatie boorschroef bespaart 50% schroeftijd

Roymans Bevestigingsmaterialen BV levert de nieuwe generatie boorschroeven EJOT SUPER-SAPHIR voor nog meer montagesnelheid, productiviteit en rendement op de bouwplaats.
De schroefoplossing kan bij het bevestigen van daken en wanden tot wel 50% schroeftijd en dus evenveel loonkosten besparen. Dat betekent in de praktijk dat de gebruikelijke montagetijden kunnen worden gehalveerd.
De zelfborende schroeven zijn vervaardigd uit RVS A2 (1.4301), officieel goedgekeurd middels een zg. ‘Zulassung’ en hebben zich inmiddels wereldwijd bewezen. De meest opvallende eigenschap is de harde, snelle boorpunt in combinatie met de krachtige en hoogwaardige schroefdraad.

IsoBouw lanceert nieuwe bestekservice

Onlangs heeft IsoBouw Systems haar bestekservice geheel aangepast. Via een uitgebreide zoekmodule wordt er aan de hand van de gemaakte keuzes een hierop aansluitende bestektekst gegenereerd. Deze kan zowel in de Stabu-systematiek maar ook als neutrale tekst in een bestekprogramma geïmporteerd worden.

De zoekmodule is zeer gebruikersvriendelijk opgezet. Door stap voor stap de gewenste toepassing en/of producteigenschappen te selecteren wordt men naar het meest geschikte product geleid. Met de daarbij behorende bestektekst is men verzekerd van een foutloze opname van alle relevante productgegevens in het bestek.

Nijkerkse woningen voorzien van energiezuinige dakelementen

Woningstichting Nijkerk (WSN) wil de komende jaren haar woningbezit energiezuiniger maken. De woningen van gemiddeld energielabel C/D zullen naar gemiddeld label B worden gebracht. In de Beerninkstraat/Raadhuisstraat in Nijkerk is daarom de Unidek Solartherm toegepast. Het is de eerste grote toepassing van het prefab sandwich dakelement met geïntegreerde zonnecollector.

De Unidek SolarTherm is het resultaat van de samenwerking tussen isolatiefabrikant Unidek en leverancier van zonneboilers Nefit. Het werd vorig jaar geïntroduceerd. Het is gebaseerd op de gepatenteerde Unidek Aero, een EPS sandwichpaneel dat is voorzien van in de EPS kern geïntegreerde verstijvers, waardoor een sterker element ontstaat. Dit maakt het mogelijk grotere overspanningen te realiseren. Door een speciaal LD-profiel wordt een vrijwel luchtdichte afwerking tussen de elementen bewerkstelligd. Ook maakt dit sterke element het mogelijk er direct een zonnecollector op te monteren. Op deze manier is een ‘prefab’ en ‘plug and play’ element gerealiseerd, dat snel en eenvoudig is aan te brengen.

Projectleider Teunis van de Pol van hoofdaannemer Slingerland Bouw vertelt dat de elementen werden besteld in een breedte van 1, 20 m, wat ten opzichte van de standaard van 1 m een extra voordeel opleverde. “Omdat het een smalle straat betreft, waar de elementen niet konden worden opgeslagen, werden de elementen ‘just in time’ aangeleverd. De elementen waren voorzien van speciale hijsvoorzieningen, ze konden dus direct naar het dak worden getransporteerd. Zodra de elementen op het dak lagen, was het werk al voor een groot deel gedaan. De collectoren zijn in de elementen geïntegreerd, en omdat vooraf de daklengte en panlatafstand zijn bepaald, sluiten de elementen direct goed op elkaar aan. Ze hoeven alleen nog met lange schroeven in het dakbeschot te worden vastgezet.” De daken zijn vervolgens gedekt met OVH dakpannen.

Duurzaamheid van scenario’s meten

Hoe duurzaam is het onderhoud bij uw organisatie geregeld? Een vraag die steeds vaker wordt gesteld door overheden en corporaties. Maar ook marktpartijen zien de voordelen van duurzaam onderhoud in. Aan deze behoefte geven OTB TU Delft en W/E adviseurs gehoor. Samen nemen zij het voortouw in de ontwikkeling van een rekentool voor duurzaam prestatiegericht onderhoud, GPR Onderhoud. Dit doen OTB TU Delft en W/E voor, én met de praktijk. Met GPR Onderhoud hebben opdrachtgevers en opdrachtnemers straks een instrument in handen om prestatiegericht te sturen op duurzaam onderhoud en beheer. Het streven is om in 2011 een eerste versie breed beschikbaar te stellen om de rekentool te toetsen aan de praktijk. Een vervolgstap is de oplevering van een online applicatie. Binnen dit traject verzorgt OTB TU Delft de theoretische onderbouwing en bewaakt het wetenschappelijke niveau. W/E adviseurs vult de praktische ontwikkel- en beheertaken in.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam