Roofs 2010-08-37 Nieuwslijn


Agenda

23 september 2010: HIC Symposium ‘Groen in zicht’. WTC te Amsterdam. Info: www.hoveniersinfo.nl
28 september – 1 oktober 2010: Glasstec 2010 en Solarpeq 2010. Messe Düsseldorf (D). Info: www.glasstec-online.com en www.solarpeq.com
29 september 2010: ZON-dag 2010. Jaarbeurs te Utrecht. Info: www.agentschapnl.nl
8 oktober 2010: 3de Dag van het dak. Kelders van Cureghem te Anderlecht (B). Info: www.bouwmagazines.be
12-14 oktober 2010: Energie 2010. Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Info”www.vnuexhibitions.com
12-14 oktober 2010: Bouw Relatiedagen 2010. Evenementenhal Gorinchem. Info: www.evenementenhalgorinchem.nl
1-3 november 2010: International Skyrise Greenery Conference. National Library te Singapore. Info: www.skyrisegreeneryconference.com
4 november 2010: Nationale Dakendag. Beatrixgebouw Jaarbeurs te Utrecht. Info: www.dakendag.nl
17-22 januari 2011: BAU 2011. New Munich Trade Fair Centre te München (D). Info: www.bau-muenchen.com
7-12 februari 2011: Internationale Bouwbeurs 2011. Jaarbeurs te Utrecht. Info: www.bouwbeurs.nl

 

Nieuwe normen NEN

NEN-EN 13111:2010 en: Flexibele banen voor waterafdichtingen – Onderlagen voor schubvormige dakbedekkingen en muren – Bepaling van de weerstand tegen waterdoorlating.
NEN-EN 16002:2010 en: Flexibele banen voor waterafdichtingen – Bepaling van de weesrtand tegen windbelasting van mechanisch bevestigde flexibele dakbanen voor waterafdichting.
NEN-EN 12317-2:2010 Ontw en: Flexibele banen voor waterdichtingen – Bepaling van de schuifweerstand van verbindingen – Deel 2: Kunststof en rubber dakbanen voor waterafdichtingen.
NEN-EN 12311-2:2010 2e Ontw. En: Flexibele banen voor waterdichtingen – Bepaling van de treksterkte – Deel 2: Kunststof en rubber banen voor waterafdichtingen voor daken.
NEN-EN 534:2006+A1:2010 en: Golfplaten van bitumen – productspecificatie en beproevingsmethoden.

Nieuwe Vakrichtlijn Gesloten Dakbedekkingssystemen

De Vakrichtlijn Gesloten Dakbedekkingssystemen is samengesteld door VEBIDAK, Dakmerk en BDA Dakadvies bv en vastgesteld door het College van Deskundigen Isolatiematerialen en Dakbedekkingen als bijlage van BRL 4702. Dit is de Nationale Beoordelingsrichtlijn voor het KOMO-procescertificaat inzake de uitvoering van dakbedekkingsconstructies met bitumen en kunststof dakbedekkingssystemen.

De Vakrichtlijn 2010 is nuttig voor iedereen die op de hoogte wil zijn en blijven van de meest actuele stand van de daktechniek.

De directe aanleiding voor de gewijzigde versie is de ontwikkeling van het brandveilig werken op daken (NEN 6050). Vuurloos aangebrachte eerste stroken zijn in vrijwel alle dakdetails de stan-daard geworden.

Ook de toenemende belangstelling voor gebruiksdaken, zoals tuindaken, parkeerdaken en terrasda-ken, vraagt om een aanpassing van de Vakrichtlijn. Zo gelden voor gebruiksdaken met een zware afwerking andere eisen dan voor gebruiksdaken met een lichte afwerking.
Om het veiligheidsbewustzijn bij opdrachtgevers te bevorderen is eveneens het belang van permannent aanwezige voorzieningen op daken genoemd. Permanent aanwezige voorzieningen die tijdens het ontwerp kunnen worden aangebracht hebben namelijk te allen tijde een voorkeur boven tijdelijk aanwezige valbeveiliging.

Aangezien de Vakrichtlijn onderdeel uitmaakt van BRL 4702 hebben de wijzigingen directe invloed op de inspecties en de audits bij KOMO procesgecertificeerde dakbedekkingsbedrijven. De Vakrichtlijn Gesloten Dakbedekkingssystemen (map inclusief een digitale versie op CD-rom) kan worden besteld via de website van VEBIDAK.

 

ADRESWIJZIGINGEN

Mandate Publishers is per 1 augustus 2010 verhuisd. De nieuwe adresgegevens zijn:

Mandate Publishers bv
Salomonstraat 24
1812 PA  Alkmaar
Tel. 072-5400335
Fax 072-5405131
www.mandate.nl

 

Stichting Veilig Dak Breda is per 1 augustus 2010 verhuisd naar een ander (bezoek)adres (postbus-  en telefoonnummer blijven ongewijzigd). Het nieuwe adres is :    

Bezoekadres:
Stichting Veilig Dak Breda
Hoge Ham 104
5104 JK  DONGEN

Postadres:     
Postbus  3141
4800 DC  BREDA
              
PERSONALIA

Linex Prefab

Per 16 augustus j.l. is de heer Kees (C.M.) de Groot benoemd tot algemeen en statutair directeur van Linex Prefab B.V. te Hulst. Kees de Groot heeft reeds vele jaren ervaring binnen de toelevering aan de bouw in management en directie functies, o.a. bij Ytong (nu Xella) en Dycore.

DNHK

Dick de Boer, directeur Bloemers Nassau Groep, is de nieuwe voorzitter van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK). De Boer nam deze functie op 4 juni 2010 over van Kurt Döhmel, voormalig voorzitter van de directie Deutsche Shell Holding GmbH. Döhmel blijft volgens bestuursbesluit vicevoorzitter van de DNHK.

BDA Groep overgenomen door Kiwa

BDA Groep en Kiwa bundelen de krachten op het gebied van testen, certificatie en advies voor de bouwsector.  Door de samenwerking ontstaat een compleet kwaliteitszorg bedrijf voor alle geledingen in de bouw en toeleveranciers. De samenwerking heeft als doel om de continuïteit van de kwaliteitsmerken Kiwa, BDA en KOMO te garanderen en de effectiviteit van de diensten te verbeteren.  

Het officiële overnamecontract werd op 25 augustus door de directies van BDA Groep en Kiwa ondertekend. Hoewel de activiteiten op termijn in de Kiwaportfolio worden geïntegreerd, zal het BDA-merk blijven bestaan en zullen de BDA-testfaciliteiten en andere services in Gorinchem geconcentreerd blijven.

Johan Sanders, managing director BDA Groep  “Doordat BDA mogelijk in  een groter geheel zal opereren kunnen nieuwe diensten voor onze klanten worden ontwikkeld,  bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en ketencertificatie. Bovendien kunnen we het BDA-pakket nog beter positioneren op de internationale markt.”  Kiwa CEO Paul Hesselink: “Kiwa is al jaren de grootste certificeerder voor de bouw, maar moest toch altijd nog klanten teleurstellen omdat we geen volledig pakket konden bieden. Met de Kiwa en BDA diensten in één portefeuille hoeven klanten nog maar op één deur te kloppen om een compleet gamma aan certificatiediensten te verkrijgen.”

KOMO attest-met-productcertificaat voor Armourplan 400 PVC dakbanen

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

Sinds 14 juli zijn de Armourplan 400 PVC dakbanen van Nebiprofa voorzien van een KOMO attest-met-productcertificaat, certificaatnummer CTG-630. Armourplan 400 is een esthetisch fraaie dakbedekking met de allerhoogste UV-stabiliteit. De dakbanen hebben aan de boven- en onderzijde dezelfde PVC compound om een optimale naadverbinding tot stand te brengen. Het KOMO attest-met-productcertificaat kan gedownload worden op de website van Nebiprofa.

IsoBouw neemt alle EPS bedrijfsactiviteiten van Van der Heijden over

IsoBouw Systems bv heeft in goed overleg met de heer L. Van der Heijden, eigenaar van Van der Heijden Nederland Polystyreen Schuim bv, alle EPS bedrijfsactiviteiten per direct overgenomen. Van der Heijden is al meer dan 30 jaar actief en heeft een uitstekende naam opgebouwd als ontwikkelaar en producent van EPS producten voor de bouw- en verpakkingsindustrie.

De heer L. Van der Heijden, is zeer gelukkig met deze overname omdat daarmee de leveranties aan de klanten van Van der Heijden kunnen worden voortgezet. Will Kemperman, algemeen directeur IsoBouw voegt toe: ‘’Ik ben blij met deze overname omdat de activiteiten van Van der Heijden perfect aansluiten bij die van ons. Ik zie deze combinatie als een krachtige bundeling waarvan vooral de afnemers profijt zullen hebben.”

Unidek SolarTherm genomineerd voor BouwKennis Marketing Jaarprijs

De Unidek SolarTherm, het eerste sandwich dakelement met een geïntegreerde, prefab gemonteerde Nefit-zonnecollector, is één van de drie genomineerden voor de Bouwkennis Marketing Jaarprijs 2010. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het meest inspirerende marketinginitiatief uit de bouw-, vastgoed- en installatiesector. De winnaar wordt op 16 september aanstaande bekendgemaakt tijdens de BouwKennis jaarbijeenkomst in ’t Spant in Bussum.

 

Nieuwe verhuurformule hijskranen

All-up in Almelo, Nederlandse vertegenwoordiger van o.a. de Duitse Klaas kranen, heeft een digitale winkel geopend,  www.huurkraan.nl, gedragen door een landelijk netwerk van regionaal verspreide verhuurders.  “Bedrijven willen steeds vaker huren’, aldus Ard Nijkamp van All-up. “Wij zijn twee jaar geleden in deze huurmarkt gesprongen met het opzetten van een landelijk netwerk van gerenommeerde verhuurbedrijven. Deze professionele verhuurders leveren een Klaas kraan, voor ieder werk, voor elke klus. Dat de Klaas hijskranen overigens steeds meer zijn afgestemd op de diverse markten, bewijst de hoge bezettingsgraad bij de diverse verhuurders. Op onze nieuwe site is het hele scala aan Klaas kranen zichtbaar, met specificaties en toepasbaarheid. Via enkele klikken ziet de bezoeker welke verhuurder het dichtst bij hem in de buurt zit, met openingstijden etc.”

Met foto

School kweekt groenten op dak

Op het dak van een school voor het Voortgezet Speciaal Onderwijs voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen, kortweg VSO-ZMLK, kunnen de scholieren werken in een kas en een echte tuin. Het schoolgebouw in het Noord-Brabantse Rosmalen herbergt verschillende soorten onderwijs onder één dak. Vanwege de beperkte ruimte die de school tot haar beschikking heeft, werd besloten om het tuinbouwgedeelte op het dak te plaatsen.”Het bleek de meest logische oplossing voor het ruimteprobleem,” aldus architect Maarten Hulsenboom van Architectenbureau Lammers te Den Bosch. “Kassentuinbouw is hiervoor in feite prima geschikt. Tuinders maken tegenwoordig nog maar zelden gebruik van de volle grond; zij telen meestal in kweekbakken. Voor de daktuin geldt dat we de installatietechniek dusdanig moeten inrichten dat het water op het dak niet als hemelwater wordt afgevoerd. Het is immers vervuild met meststoffen en dergelijke.”

Een andere bijzonderheid aan het dak is de lantarenconstructie. Om natuurlijk licht te laten binnenvallen is een deel van het dak anderhalve meter opgetild en voorzien van glas. Het dak van de lantaren is gemaakt van Hebel cellenbeton en rust op een staalconstructie die negen meter overkapt. Het werk is uitgevoerd door bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel.

Met foto

 

Zonnepanelen meest kansrijke oplossing voor onbenut dakoppervlak

De toepassing die naar verwachting van aannemers B&U, architecten en installateurs in de toekomst het meest zal worden toegepast om de ruimte op daken beter te benutten, is het plaatsen van zonnepanelen. Maar niet alleen de bouwsector ziet kansen voor zonnepanelen. Ook het merendeel van de consumenten ziet de voordelen van zonnepanelen in en staan dan ook open voor het plaatsen van zonnepanelen in de toekomst (58%). Door de verwachte prijsdaling van het opwekken van zonnestroom heeft men nu nog een afwachtende houding. Men verwacht wel dat in de nabije toekomst, door de stijgende energieprijzen en de dalende prijzen van zonnepanelen, de prijs van zonnestroom lager zal zijn dan stroom uit het net.  Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy in samenwerking met Ubbink.

Ubbink, waarin een meerderheid van 58% van de consumenten aangeeft open te staan voor zonnepanelen op de huidige of toekomstige woning. Ruim een kwart (27%) staat hier niet voor open en de overige 15% twijfelt nog.

Verwachte prijsdaling zonnestroom
Tegenstanders maken zich zorgen over de praktische implicaties zoals de bouwkundige en esthetische veranderingen van het dak, terwijl voorstanders een groot vertrouwen hebben in de technologische en prijsontwikkeling van zonnepanelen. Alhoewel dit vertrouwen in de ontwikkelingen op korte termijn resulteert in het uitstellen van de investering in zonnepanelen, verwacht bijna 60% van de voorstanders dat, door de stijgende energieprijzen en dalende prijzen van zonnepanelen, de prijs voor zonne-energie in de nabije toekomst lager zal zijn dan stroom uit het net. Andere voordelen die voorstanders zien, zijn de waardeverhoging van de woning en de grotere onafhankelijkheid van energiemaatschappijen.

Technische verantwoording
Voor het onderzoek van USP Marketing Consultancy zijn 300 telefonische en online enquêtes afgenomen onder leden van het B-to-B panel BouwPanel. De enquêtes zijn afgenomen in de maand mei onder directeuren van de volgende partijen: architecten, aannemers B&U en installateurs (E & W). Daarnaast heeft USP Marketing Consultancy onderzoek uitgevoerd in opdracht van Ubbink. Hiervoor zijn 400 online enquêtes afgenomen van het consumentenpanel DeelUwMening.nl. Deze enquêtes zijn afgenomen in de maanden mei en juni.

 

HHD organiseert Dakvakdag

Op donderdag 28 oktober 2010 organiseert de vereniging Het Hellende Dak (HHD) de Dakvakdag. Deze dag is bedoeld om alle ondernemers in de branche hellende daken te informeren over de laatste stand der techniek en nieuwe ontwikkelingen in het dakdekkersvak.

Het belooft een interessante dag te worden met een aantrekkelijk programma. De opzet is een doorlopende beurs met exposanten, demonstraties en workshops. Fabrikanten en toeleveranciers hebben op de Dakvakdag ruimschoots de gelegenheid zich te presenteren en hun nieuwste technische ontwikkelingen en gereedschappen te tonen en te demonstreren. Tevens is het de bedoeling dat bezoekers in de gelegenheid zijn de producten en dergelijke zelf uit te proberen. Uiteraard kunt u ook bij diverse stands uitgebreid worden bijgepraat over de laatste innovaties in de branche, om zo uw werkzaamheden en/of bedrijfsvoering te verbeteren: hogere kwaliteit, goedkoper of handiger. 

De Dakvakdag wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Hoofd Bedrijfschap Ambachten, het HBA, zodat de dag kosteloos kan worden aangeboden. De Dakvakdag wordt gehouden in de bijzonder sfeervolle locatie ‘De Garage’ in het plaatsje Radio Kootwijk, vlakbij Apeldoorn. Het programma begint halverwege de ochtend en zal tot halverwege de middag duren. Er wordt tevens een uitgebreide lunch geserveerd.

VELUX Groep opnieuw hoofdsponsor van 5 OCEANS

De Velux 5 Oceans is de langste en zwaarste solo zeilrace rond de wereld. Het concept achter het centrale thema, Taking on the Elements, verbindt de wedstrijd aan het milieu en de uitdagingen die de wereld de komende jaren op het gebied van duurzame ontwikkelingen onder ogen moet zien. Het is een wereldwijd topsportevenement, dat de mogelijkheid biedt om de boodschap voor het tegengaan van klimaatveranderingen over te brengen.

Als fabrikant van daglichtsystemen houdt de VELUX Groep zich bezig met innovatieve ontwikkelingen om met de onbegrensde energie van de zon, de voordelen van daglicht en frisse lucht binnenshuis te brengen. “Aangezien mensen tot wel 90 procent van hun leven binnen gebouwen doorbrengen en 30 procent van de gebouwen een slecht binnenklimaat heeft, is het creëren van een aangenaam en gezond binnenklimaat essentieel”, aldus Michel Sombroek, Algemeen Directeur van VELUX Nederland B.V.

Klimaatneutraal concepthuis

Tijdens het feestelijke weekend van de start in La Rochelle presenteert de VELUX Groep onder andere het VELUX Huis. Dit is een klimaatneutrale conceptwoning gebouwd volgens de Active House principes. Het huis richt zich op de best mogelijk balans tussen energie-efficiëntie, binnenklimaat en omgeving, met als belangrijkste voordelen het klimaat, de economie en de gezondheid van de bewoners.

 

Altrex ‘Diamond Edition’ telescopische vouwladder

2010 is voor Altrex een jubileumjaar, het bedirjf bestaat 60 jaar. Dit wordt uitgebreid in de markt gevierd met diverse limited editions van producten. Zo presenteert Altrex vanaf heden de ‘Diamond edition’ Varitrex-Teleprof Flex in 4 x 4 uitvoering. Deze lichtgewicht telescopische vouwladder is geschikt is voor zeer uiteenlopende professionele werkzaamheden. Deze limited edition is uitgevoerd met 4 onafhankelijk van elkaar te verstellen voeten (max. verstelbaarheid 25 cm). Ideaal voor ongelijke ondergronden, trapopgangen e.d. De verstelbare voet is een vast onderdeel van de vouwladder en kan daardoor niet kwijt raken.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam