Roofs 2010-08-28 Iets moois om naar te kijken

Het schoolgebouw van de Vrije School te Zoetermeer staat tussen de flatgebouwen in. Omdat het gebouw zo’n blikvanger is, zijn gevel en dak bij de recent opgeleverde nieuwbouw esthetisch fraai uitgevoerd. Voor het dak is gekozen voor een Ecoseal EP van Single-Ply Systems.

Een lichte dakbedekking heeft vanwege de reflectie van het zonlicht in veel gevallen een gunstige invloed op de temperatuur in de onderliggende ruimte, wat dikwijls een besparing betekent in de energiekosten (air conditioning). Maar het kan natuurlijk ook gewoon mooi zijn. Bij de nieuwbouw van de Vrije School in Zoetermeer speelde het esthetische argument de hoofdrol.

Een grote brand in de kerstvakantie van 2007 verwoestte het oorspronkelijke schoolgebouw voor basisonderwijs volledig. Het pand moest na de brand worden gesloopt en opnieuw worden opgebouwd. Voor de nieuwbouw werd het architectenbureau 9° Architecture uit Amersfoort gevraagd een ontwerp te maken dat zowel de functionele eisen van het schoolgebouw zou herbergen, als ook esthetisch fraai zou zijn. Het leverde een opvallend ontwerp op. De gevel kreeg een opvallende uitvoering in stuc, aluminium en hout. Omdat de bewoners van de omringende flatgebouwen op het schoolgebouw neerkijken, heeft men de verfijnde gevel enigszins op het dak voort willen zetten. Het dak werd daarom voorzien van een kunststof dakbedekking met lichtgrijze en donkergrijze strepen. Het dak werd aangebracht door Hanemaaijer uit Naaldwijk.

Dakbedekking

Door toepassing van de lichtgrijze en donkergrijze kunststof dakbedekking ontstaat op het dak een fraai lijnenspel. De toegepaste Ecoseal EP is een TPO die in diverse kleuren verkrijgbaar is. Projectmanager Wilfred Kromkamp van Single-Ply Systems vertelt: “Het materiaal is voorzien van een DUBO-keur certificaat en een Energy Star label. De witte variant heeft volgens Peutz een lichtreflectie tot 86%. Toepassing van deze dakbedekking kan dus een aanzienlijke besparing in de air conditioning bewerkstelligen. Verder is het materiaal chemisch resistent, bevat het geen weekmakers, halogenen, PAK’s of zware metalen en is het UV-bestendig.”

Het pand is energiezuinig uitgevoerd. Met een isolatie van Kingspan Kooltherm werd een Rc-waarde van 7,4 bereikt. Bij de keuze van de dakbedekking speelden de milieuvriendelijke aspecten van het materiaal feitelijk een ondergeschikte rol in de overweging. Het ging de architect primair om de esthetische uitstraling van het dak. In overleg met de dakdekker is vervolgens gekozen voor de Ecoseal EP.

Uivoering

Het totaal uit te voeren dak bestond uit twee dakvlakken op twee verdiepingen, met elkaar verbonden door een hellend dakvlak, waar Velux dakramen in waren aangebracht. Het lijnenspel zet zich over al deze daken voort. De dakbedekking werd mechanisch bevestigd aangebracht. “Het was af en toe even puzzelen om het lijnenspel in overeenstemming te brengen met de afmetingen van de dakrol en de posities van de dakramen, de hemelwaterafvoeren en de rookgasdoorvoeren,” vertelt directeur Robert Hanemaaijer. “Een andere zorg was om deze lichte dakbedekking vrij te houden van vuil. Tijdens de verwerking heb ik erop gehamerd het dak alleen te betreden met speciaal schoeisel. Na oplevering zal het dak minder worden betreden, dus ook minder vervuilen. Vuil spoelt uiteindelijk door het hemelwater weer van het dak af. Toch blijft periodiek onderhoud vanzelfsprekend noodzakelijk.”

Voor dit periodieke onderhoud is een gebiedsbegrenzingssysteem van ABS Lock aangebracht. Tijdens de uitvoering werd voor de beveiliging gebruik gemaakt van hekwerken. Met de start van het nieuwe schooljaar kunnen de leerlingen van de Vrije School in Zoetermeer weer gebruik maken van een geheel nieuw pand. En is er ook wat te genieten voor wie vanuit de omliggende flats naar beneden kijkt.

BEGIN KADER

Vrije School te Zoetermeer

Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Architect: 9° Architecture te Amersfoort
Hoofdaannemer: Aannemingsbedrijf G.B. van Hoek bv te Delft
Dak- en gevelwerken: Biersteker Gevel- en daktechniek te Naaldwijk
Dakdekker: Hanemaaijer te Naaldwijk
Leverancier dakbedekking: SPS Single-Ply Systems te ’s-Hertogenbosch

EINDE KADER

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam