Roofs 2010-08-26 Dakrandbeveiliging op basis van Multiblok

Onder de naam HR Dakrandbeveiliging is onlangs een nieuw systeem voor dakrandbeveiliging geïntroduceerd. Het gaat om een eenvoudig (de)montabel systeem, dat vanwege de toepassing van een multifunctioneel element (de ‘Multiblok’) op alle typen dakrand kan worden bevestigd.

Ronnie Roijakkers, directeur/eigenaar van RR Isolatie en Dakbedekkingen, is voortdurend bezig met de ontwikkeling van nieuwe veiligheidssystemen. Inmiddels is voor deze veiligheidsactiviteiten in samenwerking met Hendriks Veiligheid uit Uden een aparte BV opgericht: HR Veiligheid. De nieuwe dakrandbeveiliging bestaat volledig uit aluminium en is goedgekeurd door Aboma+Keboma.

Eerder al ontwikkelde Roijakkers een constructie die het ankerpunt van een veiligheidssysteem naar een hoogte van de wettelijk vereiste 2,5 m kan tillen, zodat ook op kleine oppervlakken zoals bergingen en carpoorten veilig kan worden gewerkt. Hiervoor ontving hij begin dit jaar de stimuleringsprijs van de Arboprijs Platte Daken die door SBD in het leven is geroepen, de Daktoppers. Ook is hij bijvoorbeeld bezig met een (de)montabele  M.O.K. (Mobiele Onderhouds Kar) die volledig in het hekwerk is gezet. Feitelijk gaat het hier dus om verrijdbaar hekwerk, die ervoor zorgt dat de persoon die binnen het hekwerk werkt, volledig rondom is beveiligd en zodoende te allen tijden veilig een dak kan schoonmaken en evt. kan repareren indien nodig.

Systeem op basis van Multiblok

Belangrijk uitgangspunt van de ontwikkeling van de nieuwe dakrandbeveiliging was dat deze eenvoudig zou zijn te (de)monteren en te transporteren. Het systeem is volledig uitgevoerd in aluminium, en heeft universele koppelingen. Geen onderdeel is langer dan drie meter, wat het transport en de opbouw aanzienlijk vereenvoudigt. Het gegeven dat het systeem wordt geklemd aan de dakrand, betekent dat in de meeste gevallen geen gebruik wordt gemaakt van ballastgewichten die zwaar zijn en tijdens de werkzaamheden in de weg staan. Bij bevestiging aan de daktrim is het overigens wel nodig contragewichten toe te passen.

Crux van het systeem is het zogeheten ‘Multiblok’. Dit gepatenteerde aluminium element maakt het systeem geschikt voor alle typen dakrand. Met dit blok kan het systeem namelijk worden geklemd aan zowel de daktrim (met haak die over de daktrim klemt) als aan de dakrand (met een klem met zelftappers). In beide gevallen worden eventuele krachten die op het systeem komen te staan via hetzelfde multifunctionele blok overgedragen op de gevel. Door gebruik van kunststof doppen wordt voorkomen dat de dakrand wordt beschadigd als gevolg van het gebruik van het systeem.

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het systeem gegarandeerd veilig is. Daarom heeft men alle onderdelen uitgebreid laten testen door Aboma+Keboma volgens Arbobeleidsregel 3.16. Tijdens de ontwikkelfase zijn in samenspraak met de veiligheidskundige van het keuringsinstituut en SBD nog verbeteringen in het systeem aangebracht. Inmiddels zijn alle testen met goed gevolg afgelegd en is het systeem klaar voor de verkoop of verhuur.

Montage

Men brengt het systeem aan door eerst het Multiblok aan de dakrand of daktrim te bevestigen. Vervolgens kan het systeem eenvoudig en snel worden opgebouwd door de verschillende onderdelen in elkaar te schuiven en te borgen. Dit alles vanzelfsprekend terwijl men zelf is aangelijnd aan een (tijdelijke) ankerplaat/gebiedsbegrenzer.

Bij toepassing van dit systeem is het dus belangrijk dat het Multiblok op de juiste manier wordt bevestigd, met de juiste bevestigingsmiddelen. Bij het klemmen aan de daktrim wordt bijvoorbeeld de korte kant van het Multiblok gebruikt; indien het systeem echter aan de dakrand wordt bevestigd, wordt de lange kant (met een borgklem) gebruikt. Bij het systeem wordt een folder meegeleverd waarbij per situatie helder wordt aangegeven hoe het Multiblok dient te worden aangebracht. De juiste bevestigingsmiddelen worden meegeleverd.

Nieuwe BV

De nieuwe dakrandbeveiliging wordt verkocht en verhuurd via het nieuw opgerichte HR Veiligheid uit Uden. Dit is een samenwerkingsverband tussen RR Isolatie en Dakbedekkingen en Hendriks Veiligheid. Ontwikkelaar Ronnie Roijakkers is in de eerste plaats dakdekker en kan daarom niet al zijn tijd steken in de vermarkting van deze nieuwe dakrandbeveiliging. Daarom ging hij op zoek naar een geschikte partner; deze vond hij in Hendriks Veiligheid, onderdeel van Hendriks Uden.

De veiligheidspoot van dit bedrijf biedt cursussen en trainingen op het gebied van veilig werken, risico-inventarisaties en een assortiment veiligheidsproducten zoals veiligheidskleding en veiligheidsschoenen. Om deze dakrandbeveiliging goed op de markt te zetten was het nodig een aparte BV op te zetten die op onafhankelijke basis de markt kan bedienen. Eventuele verdere innovaties, zoals de mobiele onderhoudskar die momenteel in ontwikkeling is, zullen ook door dit bedrijf op de markt worden gebracht. Het bedrijf verzorgt het gehele traject van verkoop en verhuur, en beschikt ook over een montageservice. Indien het dakdekkerbedrijf aangeeft wanneer het veiligheidssysteem gemonteerd dient te zijn, en wanneer het weer gedemonteerd kan worden, maken professionele medewerkers van HR Veiligheid de werkplek in orde, zodat de dakdekker direct aan de slag kan.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam