Roofs 2010-07-20 Een steentje bijdragen aan het milieu

De toepassing van CO2-afvangende producten begint aan te slaan onder opdrachtgevers. Woningcorporatie Ymere uit Amsterdam paste onlangs de ProClimate dakbedekking van Troelstra & de Vries toe op een van haar renovatieprojecten.

Het dak van het appartementencomplex aan het Afrikanerplein in Amsterdam was aan het einde van zijn levensduur en diende daarom te worden vervangen. Woningcorporatie Ymere nam hiervoor onderhoudsbedrijf Zaanderwijk Dynamisch Vastgoedonderhoud uit Heerhugowaard in de hand. Dit van oorsprong schildersbedrijf heeft zich in de loop der tijd steeds meer toegelegd op het onderhoud van het gehele gebouw, waaronder het dak.

“Het was natuurlijk een optie de oorspronkelijke APP te overlagen met een nieuwe bitumineuze dakbedekking,” vertelt projectleider Frank Schilder. “Maar de woningcorporatie zocht naar een praktische invulling van de eigen milieuvriendelijke ambities. In samenspraak met het dakdekkerbedrijf Felix-Almere uit Almere (lid van Dakgroep 90) werd uiteindelijk gekozen voor de ProClimate van Troelstra & de Vries, omdat dit de enige dakbedekking is die een reinigende werking heeft op de luchtkwaliteit. Andere ‘milieuvriendelijke’ opties, zoals groendaken of zonnepanelen, waren op dit dak geen optie vanwege de vele installaties die op het dak staan en de voor zonnepanelen ongunstige ligging van het dak.”

Dakbedekking

De ProClimate werd vorig jaar geïntroduceerd door dakrollenfabrikant Troelstra & de Vries uit IJlst (onderdeel van Soprema). Pieter Roos van Troelsta & de Vries vertelt: “Het betreft hier een bitumineuze dakrol waar in de toplaag een leislag van de mineraal olivijn is toegepast. Olivijn heeft de eigenschap dat het CO2 absorbeert. De snelheid waarin dat gebeurt, hangt met name af van de hoeveelheid oppervlakte van het mineraal dat met de buitenlucht in contact komt. Grofweg kan gesteld worden dat 1 kilo olivijn 1,2 kilo broeigasgas omzet in onschadelijke stoffen (zand, magnesium, bicarbonaat, ijzer). Dit is een voortdurend proces. De dakrol heeft volgens de fabrikant een levensduur van zo’n 25 jaar, wat betekent dat de dakbedekking zijn reinigende werking over een lange periode behoudt.”

Het gaat hier om een dakoppervlakte van in totaal ongeveer 1500 m². Projectleider Kees van Broekhuijsen van Ymere vertelt dat de woningcorporatie van plan is de dakbedekking op meer daken toe te passen. “Zeker in een stad als Amsterdam loont het de moeite een dergelijke dakbedekking toe te passen. Het zal de milieuproblematiek niet oplossen, maar we dragen met deze initiatieven allicht bij aan een schonere luchtkwaliteit. Wij hebben budget vrijgemaakt om onze milieuvriendelijke ambities te verwezenlijken, en maken gebruik van stimuleringsmaatregelen die o.a. via Meer met Minder worden geïnitieerd.”

Verwerking

De dakbedekking werd door een team van dakdekkerbedrijf Felix-Almere aangebracht. Directeur Paul van Dijck vertelt dat de verwerking weinig verschilt met een ‘gewone’ dakbaan, alleen is de ProClimate wat stugger in de verwerking. “ De ProClimate wordt volledig gebrand aangebracht over de bestaande toplaag en aanvullend in de overlap mechanisch bevestigd. Door de vele kritische details op het dak (rookgasdoorvoeren en installaties) die middels zelfklevende materialen werden ingewerkt, was dit geen rechttoe rechtaan klus.” “Dakgroep 90 heeft een belangrijke focus op milieuvriendelijke methoden en deze dakbedekking past daar goed in,” vervolgt Van Dijck. “Reden voor ons om volop met het materiaal aan de slag te gaan.”

Woningcorporatie Ymere heeft met dit project ervaring kunnen opdoen met het materiaal en zal zich naar aanleiding van deze ervaringen beraden op het gebruik van deze dakbedekking in de toekomst. Van Broekhuijsen vertelt in ieder geval zeer tevreden te zijn. “Het dak ziet er weer netjes uit en het kan weer jaren mee. Het draagt bovendien bij aan een schonere luchtkwaliteit. Voor ons maakte de mate waarin de dakbedekking dat doet niet veel uit: alle beetjes helpen.”

Begin kader

Dakrenovatie appartementencomplex Afrikanerplein te Amsterdam

Opdrachtgever: Ymere te Amsterdam
Hoofdaannemer: Zaanderwijk Dynamisch Vastgoedonderhoud te Heerhugowaard
Dakdekker: Felix-Almere te Almere
Leverancier dakbedekking: Troelstra & de Vries te IJlst

Einde kader

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam