Roofs 2010-02-26 Duurzame oplossingen vragen om grensoverschrijdend denken

Om ‘duurzaam’ te bouwen is het nodig verder te kijken dan het eigen product en het eigen bedrijf. Unidek heeft dit ingezien en het initiatief genomen om deze visie om te zetten in daden. De eerste resultaten daarvan zijn inmiddels zichtbaar en succesvol aan de markt gepresenteerd. Een beschouwing.

‘Duurzaamheid’ en ‘CO2-reductie’ zijn tegenwoordig dagelijkse onderwerpen in de media. Inmiddels is iedereen zich ervan bewust dat we voor grote uitdagingen staan om deze begrippen ook daadwerkelijk te vertalen in concrete oplossingen. Natuurlijk speelt de politiek een belangrijke rol in het scheppen van de juiste kaders voor een effectief beleid, maar opdrachtgevers, bouwbedrijven en fabrikanten hebben de sleutel voor het gewenste resultaat in handen. Belangrijk is in dat kader om de stap te maken van productdenken naar procesdenken. En daarbij ook de intentie te hebben om grensoverschrijdend samen te werken en partnerships aan te gaan.

Dakplaat met geïntegreerde verstijvers

Met de introductie van de Unidek Aero is een belangrijke stap gezet in de vernieuwing van het denken over de functie van het hellende dak. Deze dakplaat is een unieke innovatie die, naast een aantal fysieke voordelen, een grote bijdrage levert aan duurzaamheid en CO2-reductie.

Geheel nieuw in dit product is de toepassing van verstijvers in de EPS kern, die wordt afgedekt met spaanplaat. Hierdoor wordt een bijzonder sterke dakplaat gerealiseerd met isolatiewaarden die variëren van 3.0 tot 7.0. Deze range isolatiewaarden wordt bereikt door toepassing van verschillende EPS kwaliteiten. Met slechts drie verschillende diktes (140, 190 en 240 mm) wordt het gehele programma gerealiseerd. Randhout, die een koudebrug vormt, is niet meer noodzakelijk. De tussen de panelen aan te brengen LD-profielen verbeteren de luchtdichtheid nog eens aanzienlijk.

De geïntegreerde verstijvers bieden echter meer mogelijkheden. Met speciaal ontwikkelde bevestigers kunnen de dakplaten via de verstijvers veel sneller en veiliger worden gemonteerd. De fysieke belasting voor de verwerker neemt ook aanzienlijk af, omdat nog slechts geschroefd hoeft te worden. Een ander voordeel is dat de dakplaten, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde, kunnen dienen als drager van aanvullende componenten.

Grensoverschrijdende samenwerking

Samenwerking is gezocht met partners die actief mee willen werken in het bedenken van nieuwe concepten op basis van de mogelijkheden die de Unidek Aero biedt. Het eerste tastbare resultaat daarvan is de Unidek SolarTherm, die is ontwikkeld in samenwerking met Nefit. De SolarTherm is een Aero dakelement dat af fabriek wordt geleverd met een voorgemonteerde Nefit zonnecollector. De installateur hoeft voor het plaatsen van de zonnecollector niet meer het dak op en kan eenvoudig via ‘plug and play’ de installatie van de zonneboiler verrichten. Op deze wijze wordt het zonneboiler systeem sneller, veiliger en in een optimale kwaliteit geproduceerd en geïnstalleerd.

Prefab daken

Als enige heeft Unidek in de prefab markt gekozen voor een unieke basisconstructie, namelijk toepassing van een constructief, geïsoleerd sandwichelement. Dus een volledig gevulde kern van vochtongevoelige, plaatsvaste EPS-isolatie voorzien van constructieve ribben. De harde dekplaten van de elementen bieden niet alleen bescherming, maar zijn bovendien een goede ondergrond voor het bevestigen en waterdicht afwerken van voorzieningen op en aan het dak.

Dak-op-maat

Voor duurzame bouwoplossingen is het belangrijk dat producten op de juiste manier worden verwerkt op de bouwplaats. Om dat te garanderen heeft het bedrijf het PasDak concept ontwikkeld. De onderconstructie van spanten, gordingen en kepers wordt vooraf op de bouwplaats digitaal ingemeten. Daarna worden de elementen op maat geproduceerd en volgens het legplan gecodeerd. De montage op het dak is daarna zeer eenvoudig uit te voeren, omdat alle elementen perfect passen. Bovendien ontstaat geen bouwafval.

De markt staat op het gebied van ontwikkelingen van innovatieve, duurzame oplossingen niet stil. Met de nieuwe producten en concepten, zoals het bedrijf die in het afgelopen jaar heeft gepresenteerd, speelt Unidek hierin een belangrijke rol.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam