Roofs 2009-11-03 Ik heb een briefje voor je vrouw

Veilig werken is en blijft een hot item binnen onze branche. Steeds weer komen de gesprekken op dit onderwerp; op ieder overleg met opdrachtgevers, aannemers en branchegenoten komen we altijd op de

een of andere manier weer op dat discussiepunt. Ik kan u op een briefje geven dat dit niet verandert totdat veilig werken zo gewoon is als het omdoen van een veiligheidsgordel in de auto.

Het was in 1976 dat wij door de regering werden verplicht onze autogordel voor in de auto te dragen en 16 jaar later, april 1992, moesten ook de passagiers achterin de wagen eraan geloven. Al met al nog niet zo gek lang geleden. De veiligheid van de inzittenden werd belangrijker geacht dan de vrijheid van de burger om zelf te beslissen wat goed voor hem is. Wilde je het niet, dan was de bekeuring flink en dat was een extra reden om die gordel te gaan dragen. Nu zal ik zelden of nooit meer iemand die met mij meerijdt moeten wijzen op het feit dat de gordel om moet. Zelfs voor kinderen die instappen is het een automatisme geworden.

Vreemd is het dan ook dat wij na jaren van dakranden beveiligen nog steeds niet aan het feit gewend zijn dat bij werken met een valhoogte van 2,5m+ het werken zonder het toepassen van valbeveiligingsmiddelen niet meer kan.

Maar ook begrijpelijk. Want, o wat zien wij een onrecht om ons heen. Te pas en te onpas zien wij ‘concullega’s’, ZZP-ers en branchevreemden de regels met voeten treden en wij, wij dakdekkers, wij zijn steeds weer de [*] Ons ziet iedereen staan en als wij het eens niet helemaal op orde hebben dan weet de Arbeidsinspectie ons te vinden en die boetes zijn allemaal onterecht en zwaar overdreven. Die kl**tz*kk*n moeten eens op die bouw daar gaan kijken, daar kunnen ze eens zien hoe er door anderen met veiligheid wordt omgegaan, hoor ik u nu denken.

Dacht u nu ook niet: “Hoeveel energie ik er ook in steek en veiligheidshekwerken koop, ze gebruiken het toch niet!” en “De boetes voor die gasten lijken nergens op, als ze die al krijgen.” Ja. Ik weet zeker dat dit bij velen van u is opgekomen. En terecht, de mens, en dus ook u en uw mensen, zijn de zwakste schakel in het hele proces. Wij als werkgevers denken ook wel eens te gemakkelijk over een onveilige situatie, of wewillen of niet, we zijn nu eenmaal mensen. Sterker nog: we zijn mensen die een bedrijf runnen - dus er moet wel wat verdiend worden, anders kunnen we de zaak wel sluiten. Allemaal smoesjes, volgens de Arbeidsinspectie. 2,5 m+ moet beveiligd worden - altijd en zonder uitzondering. Daar moet u maar aan wennen, heren en dames aannemers. Het is de wet en er vallen veel te veel werknemers naar beneden met zeker 1 dodelijk slachtoffer en vele ziekenhuisopnames per maand. Daar moet een eind aankomen. Meer boetes, stilleggingen en ander ongemak ligt ons volgens de Arbeidsinspectie in het verschiet als we niet massaal overgaan op standaard veilig werken.

“Als de mentaliteit van de dakdekker niet goedschiks wil veranderen moet je hem maar ontslaan,” hoorde ik laatst een vakbondsvertegenwoordiger zeggen. Dat criterium hadden ze niet voor niets in de CAO opgenomen.“Of... schrijf zijn vrouw een briefje met zijn tekortkomingen, dat zou ook kunnen helpen,” sprak zijn collega.

Al met al: bouwondernemers van Nederland, doe er iets aan! Want praten over veilig werken is nog niet veilig werken. En ik wil niet iedere vrijdag klaar staan met: “Ik heb een briefje voor je vrouw!”

Theo WiekeraadDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam