Roofs 2009-07-22 Stalen dakpanelementen met geïntegreerde zonnepanelen

De toepassing van zonne-energie wordt weer gestimuleerd door de overheid en dat betekent ook dat er de nodige ontwikkelingen op dit gebied zijn te noteren. Zo levert producent van stalen dakpanelementen Metrotile sinds kort een stalen dakpanelement met geïntegreerd zonnepaneel. De wereldprimeur was voor de familie Vogelaar in Swifterbant.
 

De familie Vogelaar bezit nog een folder van het toenmalige Novem (tegenwoordig SenterNovem) van ruim tien jaar geleden. Hierin wordt nog over de integratie van dakbedekking en zonnepanelen gesproken als over een ver toekomstvisioen. De ontwikkelingen hebben in de tussentijd niet stilgegestaan, en waar men het destijds had over een tijdstip "ergens in de volgende eeuw", kunnen we nu vaststellen dat deze integratie geen toekomstmuziek meer is. Eerder werden voor platte daken al dakbedekkingen met geïntegreerde zonnepanelen geïntroduceerd. Het hellende dak volgt met de MetroLight Power dak­elementen van producent Metrotile, stalen dakpanelementen waar zonnepanelen op zijn geïntegreerd. In Nederland wordt het systeem op de markt gebracht door importeur Bouwimpex uit Barneveld. Onlangs werd de eerste toepassing met het systeem opgeleverd. Het dak van de woning van de boerderij van de familie Vogelaar in Swifterbant had de primeur.

Het pannendak van de woning was na bijna vijftig jaar aan vervanging toe. Om de investering ook milieutechnisch de moeite waard te maken, wilde de familie graag zonnepanelen op het dak toepassen. Toen een nieuwe stimuleringsregeling voor zonne-energie bij SenterNovem werd aangekondigd, reageerde men dan ook direct. Nog voor een aanvraag in april 2008 werd ingediend begon de zoektocht naar een geschikt systeem. Diverse leveranciers van dakpannen en zonnesystemen werden benaderd.

 

Systeem
Uiteindelijk stuitte men bij toeval op het nieuwe systeem van de fabrikant van stalen dakpanelementen Metrotile, dat nog nergens was toegepast. Het gaat hier om de bekende stalen dakpanelementen van de fabrikant, waar een kunststof frame op is gemonteerd. Daar bovenop is een glasplaat gemonteerd waar een fotovoltaïsche folie onder is toegepast. De dakpanelementen worden door deze toevoeging 1 kg zwaarder dan de standaard panelen, wat neerkomt op een totaal van 4 kg/m².

De familie was enthousiast over het systeem en bereid te fungeren als proefproject. Op de woning van de familie Vogelaar zijn uiteindelijk 69 dakpanelementen met zonnepanelen toegepast. Daarvan kon één paneel niet worden aangesloten door de eis voor maximaal toegestane productie van SenterNovem, dit paneel is aangebracht voor de esthetische uitstraling. Het dak ligt op het zuiden en heeft dus een optimale opbrengst. Wel diende er een boom te worden gekapt om te voorkomen dat het dak in de schaduw zou komen te liggen - wat een nadelige invloed op de opbrengst zou hebben.
De montage van de isolatie en de dakpan­elementen met geïntegreerde zonnepanelen kwam volledig voor rekening van Bouwimpex. Hiertoe werd samengewerkt met Montagebedrijf Klaree uit Dronten, een vaste partner van de leverancier. Voor de aansluiting met het elektriciteitsnet werd wel een elektricien ingeschakeld, omdat dit specialistisch werk is. In het dakbeschot hoefde slechts één gat gemaakt te worden om de bedrading naar de omvormer te kunnen leiden. In de omvormer wordt het voltage van de stroom omgezet naar de voor normale huishoudens gebruikelijke 220 V. Vervolgens wordt het systeem met de elektriciteitskast verbonden, waar ook op ieder moment de opbrengst is te controleren. Het systeem is volgens de leverancier onderhoudsvrij en de opbrengst wordt voor 30 jaar gegarandeerd.

 

Eén partij
Belangrijk argument voor de familie om voor dit systeem te kiezen was het gegeven dat men met maar één partij te maken zou hebben. “Normaal gesproken heb je te maken met de leverancier van de dakpannen en die van de zonnepanelen,” aldus mevrouw Vogelaar. “Als er dan iets mis gaat, is de kans groot dat de verschillende partijen naar elkaar gaan wijzen. Omdat in dit systeem de dakpanelementen en de zonnepanelen waren geïntegreerd, werd dit risico ondervangen. Het ongeïsoleerde dak diende ook van een isolatielaag te worden voorzien. Ook dit werd volledig door Bouwimpex geregeld, aangezien het bedrijf naast de stalen dakpanelementen ook een volledig hard-isolatieprogramma op de Nederlandse markt voert.”

Omdat onlangs nog de goten waren vernieuwd, was het tevens belangrijk dat de dikte van de dakopbouw beperkt zou blijven. Men wilde een extra isolatielaag aanbrengen, dus de toepassing van de dunne stalen dakpanelementen genoot de voorkeur. Ook vond men het belangrijk dat het resultaat esthetisch fraai zou zijn. Mevrouw Vogelaar vertelt: “Als ik aan vrienden en kennissen vertel dat we zonnepanelen op ons dak gaan plaatsen, is de reactie steevast dat men zonnepanelen lelijk vindt. Maar nu ze er eenmaal op zitten, wordt het resultaat heel mooi gevonden. Passanten zetten zelfs wel eens hun auto langs de kant van de weg om uitgebreider naar de panelen te kunnen kijken. Wij zijn zelf ook erg tevreden met het resultaat.”

 

Opbrengst
De opbrengst van het systeem zal deels worden gebruikt voor het huishouden en deels worden teruggeleverd aan het energiebedrijf. Geschat wordt, dat het systeem zo'n 3000 kWh per jaar zal opwekken, wat neerkomt op een derde van het energieverbruik. In de eerste zes weken na de montage werd echter al meer energie opgewekt dan verwacht. Zonnepanelen zijn zonder subsidie echter nog niet rendabel. Daarom geeft SenterNovem over een periode van 15 jaar subsidie op de elektriciteit die met zonnepanelen wordt opgewekt. Dit dekt een groot deel van de extra kosten die met de investering in zonnepanelen gepaard gaan, maar lang niet alles.

Het verschil zal moeten worden terugverdiend met de besparing op de energiekosten en de terugleververgoeding voor de levering van elektriciteit aan het net. Naar verwachting zal men de investering na 10-15 jaar hebben terugverdiend. “Wij hopen nog lang plezier te hebben van deze investering,” vertelt mevrouw Vogelaar. “Het oorspronkelijke dak met Hollandse pannen was degelijk werk: het is bijna 50 jaar geleden aangebracht en verkeerde nog in redelijke staat toen we het dit voorjaar vervingen. Hopelijk gaat het nieuwe dak nu weer net zo lang mee. Als dat lukt, dan teken ik ervoor!"

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam