Roofs 2009-06-16 Vorstbestendige composietgoten

De firma AG.Plastics uit het Belgische Harelbeke-Stasegem staat in de bouwwereld vooral bekend als specialist op het gebied van beglazingsmateriaal, lichtstraten, koepels en dakrandprofielen. Maar de afgelopen jaren kreeg het bedrijf ook bekendheid met haar Evaco®-gamma. Deze goten worden vervaardigd uit composietmateriaal en beschikken over een aantal interessante eigenschappen.

Gunther Guinée

 

Na ruim twee jaar voorbereiding en onderzoek zette AG.Plastics halverwege 1997 het licht op groen voor de productie van haar Evaco®-dakgoot die vervaardigd zou worden volgens een speciaal continuproces. Hierdoor was de onderneming in staat niet alleen gootlengtes van 4 en 6 meter aan te bieden, maar ook van 8, 9 en 12 meter, of zelfs volledig op maat zodat het aantal verbindingsstukken tot een minimum kon worden beperkt. Het gebruikte composietmateriaal is sterk en bestand tegen zeer extreme temperaturen (van -40°C tot + 130°C), zodat men ook tijdens de winter een ladder tegen de goot kan plaatsen zonder gevaar voor scheuren of barsten. De goten zijn corrosiebestendig en zodoende geschikt voor het gebruik in agressieve industriële omgevingen.

 

Modellen
De bakgoten worden geproduceerd in drie verschillende modellen: de G120 en G170 zijn vooral bedoeld voor particuliere woningen en kleinere daken terwijl de G205 speciaal bestemd is voor industriële en agrarische gebouwen. De halfronde polyestergoten G250 en G333 zijn net als de vierkante goten verkrijgbaar in grijs of bruin en hebben dezelfde eigenschappen. De G250 heeft een diameter van 120 mm en de G333 van 170 mm. AG.Plastics heeft een efficiënte productietechniek ontwikkeld. Zodoende kan deze goot, in combinatie met de nieuwe Quickfixhaak, voor de prijs van PVC goten aangeboden worden. Om de goten tijdens het transport te beschermen tegen eventuele beschadigingen worden ze geleverd met een speciale beschermfolie aan de onderzijde.

Aangezien de polyester van nature niet UV-bestendig is, wordt er tijdens de productie een UV-bestendige film mee in het materiaal geëxtrudeerd om verkleuring te voorkomen. Deze film maakt het oppervlak bovendien glad, waardoor het vuil geen kans heeft zich aan het oppervlak te hechten. Het composietmateriaal is in de massa gekleurd en de goten zijn vrijwel onderhoudsvrij.
 
Uitzettingseigenschappen
Bij de plaatsing van de meeste traditionele goten is het noodzakelijk om uitzettingsvoegen te voorzien. De thermische uitzetting van de Evaco polyestergoten is echter te verwaarlozen zodat er probleemloos met langere goten kan worden gewerkt. Indien men toch verschillende gootelementen met elkaar moet verbinden, kan men gebruik maken van de speciaal ontwikkelde hulpstukken met verbeterde krachtspreiding, die dankzij hun gladde en schroefvrije onderkant een esthetisch aantrekkelijke overgang mogelijk maken. Ook de eindstukken werden speciaal ontwikkeld en zorgen ervoor dat het water dat op de rand van het sluitstuk valt in de goot terechtkomt en niet naar buiten loopt en zodoende vuile strepen zou kunnen veroorzaken. De diverse beschikbare goothaken zijn vervaardigd uit vuurverzinkt staal en voorzien van een elastische EVA (Ethyl Vinyl Acetaat)-coating van 400µ, om de lippen van de beugels zelfs na herhaalde plooibewegingen corrosievrij te houden.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam