Zoeken

Roofs 2009-03-28 Dakmeester doet opleiding in eigen beheer

Het dakdekkerbedrijf Dakmeester Gebr. Kranenborg uit het Groningse Garnwerd is onlangs begonnen met het in eigen beheer opleiden van haar mensen. Met behulp van een groot aantal partijen wordt een opleiding verzorgd in de buurt van de thuisbasis, in de periode dat het het dakdekkerbedrijf schikt. Stichting Dakmeester stimuleert de mogelijkheden om het initiatief ook op een andere manier in te zetten.

Als men kwaliteit wil waarborgen, zal men werk moeten blijven maken van opleiding. Dakmeester Gebr. Kranenborg is specialist op hellende daken. Als lid van Stichting Dakmeester en branchevereniging Het Hellende Dak (HHD) is normaal gesproken BGA-Nederland het instituut dat de opleidingen voor dakdekkers hellende daken verzorgd. Het hoofdkantoor van het opleidingsinstituut is gevestigd in Boxtel, verder heeft men vestigingen in Delft en Nieuwleusden.

Voor het Groningse dakdekkerbedrijf was echter de te overbruggen afstand tussen het eigen bedrijf en de dichtstbijzijnde opleidingslocatie (Nieuwleusden) te groot. Ook de periode waarin de opleiding plaatsvindt, was lastig te combineren met de dagelijkse werkzaamheden van het bedrijf. Daarom werd besloten de opleiding van het personeel zelf ter hand te nemen. Directeur Roel Kranenborg van het dakdekkerbedrijf en voorzitter Harry Laumans van Stichting Dakmeester lichten de ontwikkeling toe.

Theorie en praktijk
De Stichting Dakmeester is een landelijk netwerk van gecertificeerde dakdekkers en producenten van hellende daken. De stichting heeft zich ten doel gesteld de kwaliteit van het hellende dak te bevorderen en te promoten. Opleiding is dan ook een belangrijk speerpunt in het beleid van de Stichting Dakmeester.

Om het personeel economisch verantwoord op te kunnen leiden, werd contact gezocht met Detawerk Werken en Leren en Fundeon. Eerstgenoemde organisatie fungeert als intermediar tussen bedrijven, ROC’s en werkzoekende jongeren. Kranenborg is erkend leerbedrijf van het opleidingsinstituut voor de bouw Fundeon. Op deze manier kan men beschikken over het lesprogramma BBL 2. BBL 2 is een tweejarige opleiding waarin men zowel theoretisch als praktisch wordt opgeleid tot dakdekker hellend dak. Met de medewerking van deze organisaties was alleen het zoeken nog naar een geschikte locatie. Deze werd geboden door het Alpha College in Groningen. Hier heeft men de beschikking over zowel theorielokalen als praktijkruimten. In januari 2009 is de opleiding van start gegaan, in januari 2010 zullen de eerste diploma’s worden uitgereikt.

“Het gaat om twee groepen van 10 personen,” vertelt Kranenborg. “Dit zijn niet allemaal onze eigen medewerkers: vier van deze leerlingen zijn afkomstig van Fa. Westera in Middelbert, een collegabedrijf van de Stichting Dakmeester. Zo kunnen de verschillende bedrijven ook van elkaar leren. We merken dat de leerlingen elkaar onderling enorm stimuleren en niet voor elkaar onder willen doen. Het gaat hier om zowel jonge krachten als oudere medewerkers die hun ervaring willen omzetten in een diploma. Theorie wordt afgewisseld met de praktijk: men moet deze leerlingen niet al te lang bezig laten houden met de theorie, want het zijn en blijven mensen van de praktijk.”

Aanbod
Het initiatief wordt ondersteund door diverse toeleveranciers (zie kader). Deze leveren de materialen waar de praktijklessen mee kunnen worden uitgevoerd. Tevens leveren diverse organisaties gastdocenten om het aanbod van het onderwijs te verbreden. Zo verzorgt Bouwradius een cursus ‘Werken met rolsteigers’, geeft Roel ter Stege een cursus ‘Lood verwerken’, behandelen experts van Monier diverse bouwknopen zoals verankering van dakpannen en het verwerken van de kilgoot en lichten medewerkers van Velux de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van dakramen toe. Ook IKOB BKB verzorgt een cursus over certificering.

Sponsors
De opleiding wordt ondersteund door de volgende leveranciers:
Monier • Koramic • Velux •
Opstalan • Zinkunie • Raab Karcher

Is deze opleiding in eigen beheer een incident, of ziet de Stichting Dakmeester in deze werkwijze een methode om het onderwijsaanbod in de toekomst op structurele manier te verbreden? Laumans:  In eerste instantie is BGA Nederland het instituut waar de dakdekkers hun opleidingen moeten volgen. Wij bevelen dat van harte aan. Daarnaast hebben wij binnen de Stichting Dakmeester het initiatief gestart om bijscholingen te organiseren, de wereld van Hellende Daken staat niet stil en wij zullen ook de werkmethodes van nieuwe ontwikkelingen aan de mensen van de Dakmeesterbedrijven moeten doorgeven. Het initiatief van Roel Kranenborg is dan ook uitstekend. Mogelijk zullen we van deze methodiek gebruik gaan maken voor specifieke bijscholingen."