Roofs 2009-03-27 Rechtdoor het dak op

Het betreden van het dak middels een ladder is risicovol. De meeste ongelukken met ladders vinden plaats als gevolg van het zijwaarts op- en afstappen, waardoor men immers het gewicht op de ladder verplaatst. Altrex introduceerde tijdens de Bouwbeurs de LadderUitstap, waarmee men vanaf de ladder rechtdoor kan lopen om het dak te betreden.

Ook bij geborgde ladders blijft de stap van de ladder naar het dak een risico. Dit moet immers zijwaarts gebeuren, omdat men om de ladder heen moet stappen, en dit is het punt waar veel ongelukken gebeuren. Als de ladder is geborgd, is het risico uiteraard minder groot, maar niet geheel afwezig.

De LadderUitstap is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Arbeidsinspectie, Arbouw, St. Bedrijfstakregelingen Dakbedekkingsbranche (SBD) en branchevereniging Het Hellende dak (HHD). Door eenvoudig rechtdoor te lopen vanaf de ladder, kan het dak veilig worden betreden. Met de LadderUitstap is het risicovolle zijwaarts op- en afstappen niet meer nodig. Productmanager Henry Dijksma was nauw betrokken bij de ontwikkeling en licht het product nader toe.

 

Geen gewicht verplaatsen
Het gaat hier om een accessoire dat met behulp van draaimoeren aan de bovenkant van de ladder is te monteren, en waarmee feitelijk de bomen van de ladder verder worden verlengd. Dijksma vertelt: “Men kan bij gebruik van dit accessoire dus verder omhoog klimmen en vervolgens eenvoudigweg rechtdoor lopen en dus zonder het gewicht te verplaatsen het dak betreden. Met een extra te monteren Ladderborgset kan de ladder, afhankelijk van de dakconstructie, aan de dakrand worden geborgd. De Ladderborgset steunt achter de dakrand op het dakvlak en biedt daarmee in alle richtingen een zekere steun. Deze Ladderborgset is alleen in combinatie met de LadderUitstap toe te passen. De LadderUitstap met en zonder Ladderborgset is te gebruiken op alle Altrex Professional ladders.”

De LadderUitstap is ook te gebruiken in combinatie met de dakrandbeveiliging van Altrex. Dijksma: “In dat geval wordt het accessoire tussen twee hekken van het hekwerk geplaatst. Onze dakrandbeveiliging kan worden voorzien van een poortje dat alleen in de richting van het dakvlak opent en dat ook direct weer sluit zodra men het dak heeft betreden. Dijksma: “Wij zijn altijd op zoek naar manieren waarmee de eigen producten op een veilige manier kunnen worden gebruikt. Voor deze ontwikkeling hebben wij nadrukkelijk de samenwerking gezocht met de verschillende instanties en brancheorganisaties, en allen zijn enthousiast over de ontwikkeling.

 

Bouwbeurs
De ontwikkeling past binnen een breder gamma aan nieuwe veilige producten die Altrex tijdens de Bouwbeurs introduceerde. Zo introduceerde men ook een nieuwe dakrandbeveiliging, die enkel bestaat uit een dakligger, dubbel leuningframe en een contragewicht, waardoor het zonder gereedschap eenvoudig en snel is te plaatsen. Het bedrijf gaat ervan uit dat hiermee het assortiment op het gebied van veiligheid verder is verbeterd.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam