Roofs 2009-02-30 Dubbele dakisolatie met Cosmoplan beschermt gevoelige producten UPS SCS

In Roermond realiseert de gerenommeerde logistiek dienstverlener UPS Supply Chain Solutions (SCS) een groot distributiecentrum. Omdat het pand geschikt moest zijn voor de opslag van gevoelige materialen, diende men een constant binnenklimaat te kunnen garanderen. 

Jean van Pol, Arc Nederland

 

Het constante binnenklimaat werd bereikt door een dubbeldikke laag Rockwool-isolatie toe te passen. Deze werd waterdicht afgewerkt met de baanvormige PVC dakbedekking Cosmoplan F.  Delbouw BV dak en techniek bezorgde Geert Bijlmakers Dakbedekkingen uit het Midden-Limburgse Heel de benodigde materialen voor het 22.000 m² grote dak.

Geert Bijlmakers Dakbedekkingen legt het dak met het 1,2 mm dikke PVC aan in opdracht van Geelen Vastgoed & Bouw uit Neer. De Midden-Limburgse dakdekker legt uit wat het bijzondere is van het project: “Het gehele bouwproces is gericht op het perfectioneren van het binnenklimaat. In de volledig geconditioneerde hal worden straks temperatuur- en vochtgevoelige producten opgeslagen. De binnentemperatuur mag maximaal twee graden schommelen. Dat stelt hoge eisen aan de isolatiewaarde van het gebouw. Voor de tweelaagse isolatie van het complete dak hebben wij 44.000 m² steenwol van Rockwool verwerkt. Een dergelijk dikke dakisolatie wordt in Nederland zelden toegepast. Vanwege het aanzienlijke gewicht van de dakisolatie diende de dakconstructie te worden verstevigd.”

“Een extra uitdaging vormde de korte bouwtijd van circa zeven maanden. Dankzij een strikte planning van alle partijen, zowel bij de toelevering als de verwerking, zijn wij erin geslaagd dit project binnen deze krappe bouwtijd te realiseren. Zo is er, om de circa negentigduizend dakbevestigers van Afast in de ondergrond te bevestigen, gebruik gemaakt van Roofrunners.”

 

Lichtgekleurd dak
Cosmoplan is verkrijgbaar in diverse kleuren. De voorkeur van UPS SCS ging uit naar de lichtgrijze variant. “Een lichtgekleurd dak weerkaatst namelijk de zonnestraling. Dit voorkomt warmteabsorptie en temperatuurwisselingen in het distributiecentrum,” verduidelijkt Geert Bijlmakers. “Daarnaast heeft Cosmoplan vele andere onderscheidende eigenschappen: het is eenvoudig en snel te verleggen, het is worteldoorgroeibestendig (volgens FLL-norm; een extra zekerheid in de bosrijke omgeving van het project), vliegvuurbestendig en 10 jaar verzekerd via het Garantie Instituut Industriële Producten (GIP). Dankzij de hoge weerstand tegen windbelasting zijn banen toegepast met een breedte van 1,6 m. Doordat het afsealen van naden niet noodzakelijk is en het een onderhoudsarm product is, leidt de toepassing van Cosmoplan tot aanzienlijke kostenbesparingen in zowel uitvoering als onderhoud.”

 

Kenniscentrum
Delbouw profileert zich als kenniscentrum op het gebied van dakbedekkings-, afdichtings- en installatievraagstukken. Bij dit prestigieuze en omvangrijke project kreeg de dakgroothandel de kans zich op dit gebied te bewijzen. Bijlmakers is zeer te spreken over de samenwerking met de dakgroothandel. “Zoals altijd hebben we een uitstekend advies gekregen. Voor dit aansprekende project heeft de dakgroothandel een bevestigingsschema gemaakt waar wij ons strikt aan hebben gehouden. Daarnaast heeft het bedrijf mede geadviseerd in de verwerkingstechniek, het bevestigen en het aanbrengen van de dakbedekking. Mede daardoor is de aanleg van het dak vrijwel geheel volgens planning verlopen.”

 

Nieuwbouw Distributie­centrum UPS SCS
Opdrachtgever: UPS Supply Chain Solutions (SCS)
Hoofdaannemer: Geelen Vastgoed & Beheer te Neer
Dakdekker: Geert Bijlmakers Dakbedekkingen te Heel
Leverancier dakmaterialen: Delbouw BV dak en techniek te Roermond

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam