Roofs 2009-01-24 Grondige dakrenovatie vereist teamwork

Onlangs zijn in Nunspeet 250 woningen met hellende daken voorzien van een nieuwe dakopbouw. Een omvangrijke klus waarbij de werkzaamheden van de verschillende bouwpartijen goed op elkaar diende aan te sluiten. De dagelijkse leiding was in handen van dakdekkerbedrijf Sommers uit Groesbeek. Roofs sprak met uitvoerder Bart Hock.

De huurwoningen van woningbouwvereniging Omnia Woningen uit Harderwijk zijn zo’n dertig jaar oud en staan in de wijk Bloemwijk in Nunspeet. Dak en gevel waren aan het einde van de levensduur en daarom werd besloten de woningen grondig op te knappen. Zo werd de gevel hersteld, kozijnen met dubbel glas geplaatst en werd alles opnieuw geschilderd. Het dak werd volledig vernieuwd. Dit betekent dat de bestaande opbouw, inclusief het dakbeschot, diende te worden gesloopt. De daken hadden een beschot van asbestcement platen, deze dienden dus door een hierin gespecialiseerd bedrijf te worden verwijderd. Alle woningen hadden voorts een onderconstructie van sporen, waar de dakplaten dus horizontaal op dienden te worden aangebracht.

Als nieuwe dakconstructie werden de sandwichpanelen SW SK P33 van Opstalan aangebracht. Dit is een nieuw type sandwichelement dat speciaal is bestemd voor horizontale toepassing. Het element is voorzien van een aansluitconstructie met de sponning en de overlappende bovenplaat, waardoor vocht en eventuele stuifsneeuw onder de pannen via het dakbeschot kan worden afgevoerd. Het dakdekkerbedrijf hoefde dan ook geen dwarsnaden af te dichten. Men diende enkel de sparingen voor de schoorstenen aan te brengen en (na plaatsing) een dakraam te monteren. De daken zijn bedekt met de antracietkleurige Monier Sneldek dakpannen.

 

Complexe klus
Het project betekende geen geringe klus voor het betrokken dakdekkerbedrijf. Dakmeester Sommers uit Groesbeek is een landelijk actief dakdekkers- en timmerbedrijf dat is gespecialiseerd in het bedekken van het hellende dak. Het bedrijf is in 1988 opgericht en heeft dagelijks gemiddeld zo’n 34 man aan de slag.

Uitvoerder Bart Hock had de dagelijkse leiding op dit project. “Het gaat hier om 250 woningen, wat neerkomt op in totaal zo’n 12.000 m²,” vertelt hij. “Technisch was deze klus niet zo ingewikkeld. Maar de logistieke organisatie maakte het project complex. We hadden namelijk te maken met afspraken met de bewoners en afspraken met de opdrachtgever. Er was niet veel ruimte in de woonwijk en na de sloop van het oude dak diende het dak z.s.m. weer te worden dichtgemaakt. De deadlines waren dus keihard: alle werkzaamheden dienden daarom goed op elkaar aan te sluiten en bij eventuele uitloop moest worden doorgewerkt totdat het werk af was. Een goede planning en voorbereiding was van essentieel belang. En het was heel belangrijk dat de leveranciers hun producten op tijd leverden. Gelukkig hield iedereen zich doorgaans goed aan de afspraken en hebben we het project binnen de planning uit kunnen voeren.”

 

Planning
Het werk werd gedurende anderhalf jaar in wekelijkse cycli van vier tot zes woningen uitgevoerd. Hock: “De cyclus begon op vrijdag met het bevoorraden voor de volgende week. Ik maakte meestal op vrijdagmiddag even een belrondje langs alle betrokken partijen zodat iedereen precies wist wat er van hem verwacht zou worden. Als daar op maandagochtend verwarring over bestaat, dan ben je te laat want dan moet het gebeuren.”

“Op maandag vond dan de sloop en de asbestverwijdering plaats,” zet Hock de planning uiteen. “Op maandag werden ook de sandwichelementen geplaatst. Vervolgens werden op dinsdag de tengels, panlatten en dakramen geplaatst en op donderdag en vrijdag de dakpannen. Als laatste  bracht de loodgieter de goten aan. Op vrijdagmiddag vond ook weer de bevoorrading plaats voor de volgende week. Als uitvoerder was ik er verantwoordelijk voor dat alles volgens planning verliep. Maar gelukkig hebben we ook uitstekende voormannen rondlopen die goed een oogje in het zeil hielden. Ik kon immers natuurlijk niet de hele dag op het werk aanwezig zijn omdat we nog meer werken hebben lopen.”

Half december 2008 is het project, keurig binnen de planning, opgeleverd. “In anderhalf jaar hebben we maar twee keer de weekplanning niet gehaald vanwege extreme weersomstandigheden,” vertelt Hock. “Toen hebben we in het weekend door moeten werken om op maandag weer met de volgende cyclus te kunnen beginnen. Alles valt of staat met duidelijke afspraken en een goede communicatie. Dit project bewijst dat als alle activiteiten goed op elkaar aansluiten, een goed resultaat kan worden bereikt.”

te Nunspeet
Opdrachtgever: Omnia Wonen te Harderwijk
Hoofdaannemer/dakdekker: Dakdekkers- en Timmerbedrijf Sommers bv te Groesbeek
Asbestverwijdering: Van Dijk Asbestverwijdering te Overloon
Loodgieter: Marc Wouters Installatiebedrijf te Groesbeek
Schoorstenen: Alpha Gevelgroep te Nijmegen
Leverancier sandwichpanelen: Opstalan bv te Oisterwijk
Leverancier dakpannen: Monier bv te Montfoort
Leverancier Velux dakramen: Jongeneel bv te Nijmegen

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam