Roofs 2009-01-12 Middelgrote lasautomaat voor TPO dakbanen

Voor kleinere daken waar een kunststof dakbedekking op wordt aangebracht, is een lasautomaat vaak wat te groot om mee het dak op te nemen; een handföhn is daarentegen weer te klein. Speciaal voor deze daken introduceert Verder bv uit Vleuten, importeur van de bekende Leister lasautomaten, een kleine, handzame lasmachine die geschikt is voor de verwerking van alle kunststof dakbedekkingen en met name van TPO dakbanen: de Uniroof E.

Voor de verwerking van TPO dakbanen heeft Verder nu vier alternatieven in het assortiment. De Triac S is de handföhn, de Triac Drive is een halfautomaat en de Varimat V de lasautomaat. Tussen Triac Drive en Varimat V zit deze voor de Nederlandse markt nieuwe Uniroof E. In het buitenland wordt deze automaat al langer met succes toegepast. In Nederland stijgt het aandeel TPO dakbedekkingen, daarom werd het ook voor de Nederlandse markt interessant deze automaat te introduceren. Verkoopleider Henk Varossieau legt de eigenschappen uit.

 

Accessoires
De Zwitserse fabrikant is voortdurend bezig met de verdere ontwikkeling van de lasautomaten. Onlangs is de productielocatie verder uitgebreid, wat o.a. heeft geresulteerd in een verder uitgebreide R&D-afdeling.  “Leister heeft een laboratorium waar met computersimulaties het gedrag van de luchtstroom en de dakbedekking wordt bestudeerd. Aan de hand hiervan worden onze producten verder ontwikkeld en afgestemd op de verschillende beschikbare TPO’s,” vertelt Varossieau. “Dit heeft geresulteerd in enkele bijzonderheden die de lasautomaat in staat stellen goede prestaties te leveren en die het gebruiksgemak bevorderen."

Het meest opvallende onderdeel is het gepatenteerde mondstuk. Deze is als extra optie leverbaar. Het mondstuk is voorzien van een ruw oppervlak om tijdens het lassen het geoxideerde oppervlak van de TPO op te ruwen. Dit om een betere hechting van de las te bewerkstelligen. Onderzoek (1) heeft uitgewezen dat zowel de pel- als de treksterkte van de lasnaad hiermee aanzienlijk wordt verbeterd. Alle lasautomaten van de fabrikant gaan uit van het principe dat als de automaat eenmaal op de juiste temperatuur en snelheid is ingesteld, de overlap probleemloos kan worden gelast.

De automaat is voorzien van enkele andere accessoires die het gebruiksgemak vergroten. Zo bevat de automaat een rondsnaar, bevestigd aan een verend opgehangen wiel, waarmee de rondsnaar tijdens de verwerking over de dakbedekking meerijdt. Deze fungeert tijdens de verwerking als luchtblokkade. Bij verhitting van de lasnaden bestaat immers het risico dat de warme lucht zich onder de dakbedekking verspreidt. Dit gaat ten koste van een kwalitatieve overlap, bovendien zal een onderliggende EPS isolatie als gevolg hiervan kunnen smelten. Met de rondsnaar wordt de dakbedekking naast de overlap dichtgeknepen, waarmee dus alleen de overlap wordt verhit.

Ook de wieltjes waar de lasautomaat op rijdt vergroten het gebruiksgemak. Een lasautomaat kan vanzelfsprekend alleen maar rechtdoor rijden. Dit is echter bij details zoals doorvoeren lastig, want dan is het juist wenselijk dat in een bocht gelast kan worden. Met de wieltjes die niet door de motor worden aangedreven kan men de machine sturen, waardoor men dus ook doorvoeren met behulp van een verrijdbare lasautomaat in kan werken.

 

Groene kisten
Sinds kort levert de fabrikant deze lasautomaten in herkenbare groene kunststof kisten. Dit om een veilig vervoer mogelijk te maken. De kisten zijn zodanig vervaardigd dat verschillende automaten in het assortiment, inclusief accessoires als de leidstang en verschillende mondstukken, in de kist vervoerd kunnen worden. De kisten, inclusief inhoud met een gewicht van maximaal 25 kg, moet voorkomen dat de automaat beschadigd raakt tijdens het transport van en naar de bouwplaats.

“Een lasautomaat is geen wonderapparaat,” zegt Varossieau. “Het is een gereedschap waar de dakdekker zijn vakmanschap mee kan bewijzen. Daar moet hij dus zorgvuldig mee omspringen. Met de introductie van de Uniroof E hebben wij naar mijn mening een belangrijke aanvulling op ons assortiment gemaakt.”

(1) Het onderzoek naar de wijze van föhnen en de sterkte van de lasnaden is gepubliceerd in: Wolfgang Ernst [e.a.]: Dachabdichtung - Dachbegrünung. Probleme (Grundslage, Ursachen, Erkenntnisse) und Lösungen. ISBN: 3-00-017011-1

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam