Roofs 2008-09-40 Een kijkje in de keuken van een producent van dakbranders

Odin bv uit Zoetermeer is producent van dak- en soldeerbranders van het merk HASMI. Onlangs introduceerde men een titanium dakbrander met een extra knik, waardoor de ergonomie van het branden sterk wordt verbeterd. Maar het activiteitengebied van het bedrijf is nog veel groter. Roofs nam een kijkje in de keuken.

Wat opvalt bij binnenkomst van de werkplaats is dat die veel groter is dan men zou verwachten als men bij het bedrijf op een industrieterrein in Zoetermeer voor de deur staat. Achterin de hal staat een rij CNC gestuurde machines opgesteld waarmee allerhande producten worden geproduceerd. Naast dakbranders produceert men namelijk ook bijvoorbeeld soldeerkopjes, drukregelaars, toebehoren voor zowel de dakdekker als de installateur, en diverse accessoires en gereedschappen voor de meest uiteenlopende toepassingen. Het familiebedrijf wordt geleid door twee generaties. Wij spraken met verkoopleider Jeroen Winters en zijn neef Remco Winters, productieleider en productontwikkelaar.

 

Productie
“De machines zijn computergestuurd,” vertelt Remco Winters. “Ze worden geladen met het stafmateriaal van de benodigde grondstof; bijvoorbeeld RVS, titanium of messing. De machine wordt ingesteld en het gewenste product wordt vervolgens automatisch vervaardigd. Daarna kan, indien nodig, verdere bewerking plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld het afvlakken van scherpe randjes. Dit soort werkzaamheden gebeurt handmatig. Voor andere bewerkingen, zoals bijvoorbeeld het boren van extra gaten in het product, hebben we kleinere machines klaarstaan.”

Het scala aan producten dat de fabrikant vervaardigd is zeer breed, variërend van verschillende typen branders en accessoires, tot een divers aanbod aan andere gereedschappen, adaptors, ventielen en drukregelaars. Jeroen Winters: “Wij produceren alles zelf, behalve de handvatten van de brandergrepen of bijvoorbeeld de propaanslang; dit soort accessoires kopen wij in. Onze klantenkring is door dit aanbod zeer divers. Door de jarenlange kennis van branders, vlambeelden en de dynamiek van een compacte organisatie wordt Odin b.v. door gerenommeerde (keuring)instanties ingehuurd voor bepaalde proefopstellingen teneinde producten van derden te testen op brandwerendheid of accelerator door bijvoorbeeld een instantie als de Nederlandse Brandweer."

Doordat men gebruik maakt van de volautomatische machines kan zeven dagen per week, 24 uur per dag productie worden gedraaid. Naast productieleider Remco Winters en zijn jongere broer Jouke, die CAD-tekenaar is en mede de CNC machines in beheer heeft, zijn er naast de vaste krachten ook stagiaires, die bezig zijn aan een reïntegratietraject, en waarvan een aantal inmiddels in vaste dienst is aangenomen. Deze medewerkers voeren de meer eenvoudige werkzaamheden uit. Sommigen vinden het ook leuk om wat meer verantwoordelijkheden te krijgen. Dit gaat allemaal in overleg met de medewerker. Jeroen Winters: "Wij kunnen hierdoor tegen een concurrerende prijs produceren en vervullen tegelijk een maatschappelijke rol.” Odin bv is officieel leerbedrijf van KENTEQ en werkt op intensieve wijze samen met Stichting OOM.

 

Productontwikkeling
Met enige regelmaat komt de fabrikant met innovaties. Jeroen Winters vertelt: “Omdat wij een kleine organisatie zijn, kunnen we flexibel inspelen op de wensen van onze klant. Dit geldt voor de productie (indien er een haastklus tussendoor komt, kunnen wij dit meestal wel inplannen), maar zeker ook voor de productontwikkeling. Bij ons hoeft een nieuw product niet bijvoorbeeld door een hoofdkantoor te worden goedgekeurd: als een product voldoet, kunnen wij het snel leveren.”

Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de uierbrander voor de veehouderij. Een melkmachine kan een haar die op een uier groeit als vuil zien en blokkeert daardoor automatisch het melkproces - dat ook volledig geautomatiseerd is. De uier moet dus, voordat de melkmachine wordt aangesloten, worden ontdaan van alle haar. Voorheen schoor men de uiers eenvoudigweg met een scheerapparaat, maar deze methode is stressvol voor de koe. Met gebruik van een uierbrander, een brander waarmee met behulp van ‘koudvuur’ het haar wordt weggeschroeid, voelt de koe er nauwelijks iets van. De uierbrander is door Remco Winters ontwikkeld. “Het kostte wel wat tijd om precies de juiste vlam te produceren, maar inmiddels is het een geliefd product. Bij de introductie stuitte de uierbrander nog wel op verzet van dierenrechtenorganisaties. Het is echter gebleken dat dit een veel diervriendelijker methode is om de uiers van haar te ontdoen.”

De varkenshaarbrander in het assortiment is ontwikkeld om op een snelle manier het haar van een geslacht varken te verwijderen. Op het dak wordt dit type brander vanwege het grote vermogen echter ook vaak gebruikt.

 

Dakbranders
Het assortiment dakbranders van het bedrijf is zeer divers. Naast diverse soorten en maten standaard dakbranders, biedt men enkele bijzondere innovaties. Zo heeft men i.v.m. de aanstaande norm NEN 6050 de Föhnix Heteluchtbrander in het assortiment (zie ook Roofs 2007-9). Deze heeft inwendig wel een vlam, maar bevat geen open vuur: de uitstoot van hetelucht is krachtig genoeg om bijvoorbeeld zelfklevende stroken of kunststof dakbedekking te verwerken. Ten opzichte van het model dat vorig jaar werd geïntroduceerd, heeft de heteluchtbrander nu een platte kop in plaats van een ronde. Jeroen Winters legt uit dat de kop is aangepast op verzoek van de markt. De brander verhit nu een kleiner oppervlak en men kan er ten opzichte van het vorige model beter mee richten.

De HASMI titanium brander is onlangs geïntroduceerd en verschilt van de reeds beschikbare titaniumbranders door de extra bocht die in de brander is aangebracht. Hierdoor kan men rechtop blijven staan waardoor een gunstige werkhouding wordt verkregen die overbelasting van de (onder)arm en schouder voorkomt. De complete brander heeft een gewicht van slechts 750 gram.

Jeroen Winters fungeert als tussenpersoon van de klant en de productontwikkeling. “Door intensief overleg te voeren met mijn klanten, kan ik Remco voorzien van input voor nieuwe ideeën voor productontwikkeling of –verbetering. De lijnen zijn zodoende zeer kort en ook daardoor kunnen wij flexibel inspelen op de wensen van de markt. Men mag dus ook de komende tijd de nodige innovaties van ons verwachten.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam