Roofs 2008-09-38 Golfclubgebouw met golvend dak

Eind oktober 2008 wordt het nieuwe clubgebouw van Golf- en Countryclub Liemeer in Nieuwkoop opgeleverd. Een opvallend, maar in de landelijke omgeving passend gebouw met een fraai golvend dak. De complete houtconstructie is als een bouwpakket vooraf geproduceerd en vervolgens ter plekke gemonteerd.

Het gebouw is ontworpen door Architectenbureau Mulder Van Tussen­broek uit Leiden. De Groot Vroomshoop verzorgde de engineering van de draagconstructie en realiseerde deze met gelamineerd hout. Het dak is door leidekkersbedrijf J. van der Plas bedekt met houten leien.

 

Boerderijen met golvend dromedarisdak
Het clubgebouw herbergt een restaurant met uitzicht op de achttiende hole. In het hart van het gebouw is een grote keuken geplaatst met personeelsruimten, zodat rondom de gasten kunnen worden bediend. Tevens voorziet het gebouw in ruime kleedkamers, doucheruimtes, lockers en vergaderruimten. Ook is er een veranda op hoogte aangelegd, waarop men uitzicht heeft over de golfbaan. Deze veranda, op het dak van de lockerruimte, zal aan de gevels en de dakranden volledig begroeid zijn: deze vormen zodoende een natuurlijke beveiliging voor mensen die zich op de veranda bevinden.

Frank Mulder van Mulder Van Tussenbroek legt uit: “Wij wilden een landelijk gebouw dat niet tuttig zou zijn. In de omgeving staan boerderijen waarvan de hals vloeiend naar het hogere dak van de schuur golft. We vonden dit een prachtig uitgangspunt voor het te ontwerpen Golfclubgebouw en hebben het dak daarmee golvende vormen gegeven. Het dak is geïntegreerd in het glooiende terrein. Tevens combineert het een boeiend interieur met een prachtig uitzicht over de banen - omdat de gevels grotendeels in glas zijn uitgevoerd. Aangebrachte hagen, begroeide taluds tegen het gebouw en de ligging bij de vijver verankeren het gebouw verder in het landschap.”

“Het dak is bedekt met wigvormige houten leien (‘schalies’) van Western Red Cedar. Deze volgen de welvingen in het dak, geïnspireerd op de ui-vormige bekroningen van Russisch-orthodoxe houten kerken. Het nu nog lichtbruine Red Cedar zal in de loop der tijd onder invloed van zonlicht verkleuren tot zilvergrijs. De leien zijn op de ‘panlatten’ genageld, die op hun beurt weer op een waterdichte, dampopen folie zijn bevestigd.

 

Golf in twee richtingen
Bij de sfeer van een dergelijke kap hoort volgens het architectenbureau een constructie in hout. De grote overspanningen van de sporen zijn mogelijk gemaakt door gelamineerd hout toe te passen.

“De golfbeweging gaat in twee richtingen,” aldus de architecten. “In de ene richting ontstaat de golf, doordat de hoeken van de sporen ten opzichte van de nok variëren. In de andere richting variëren de lengtes van de sporen. We hebben als het ware een hap uit het gebouw genomen. Door de verschillende hoekverdraaiingen ontstaat een gecompliceerd dakvlak. De diverse onderdelen van de houtconstructie moeten per stuk berekend en op maat gemaakt worden. Dit is uitgevoerd door De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies. Wij kennen de technische vaardigheid en zorgvuldigheid van dit bedrijf en hebben hen meteen vanaf het schetsontwerp bij het plan betrokken.”

 

Elke balk past maar op één plek
De Groot Vroomshoop heeft van de houtconstructie een compleet driedimensionaal computermodel uitgewerkt en zo de aannemer laten zien dat het plan uitvoerbaar was. Dat verminderde het bouwrisico enorm. Men kon namelijk het eindresultaat vooraf onder alle hoeken bekijken.

René van Wel van De Groot Vroomshoop vertelt: “Wij hebben de complete engineering van de dakconstructie op ons genomen. Dat is geen standaard werk, maar wij voeren ook feitelijk nooit standaardwerken uit: omdat wij klantspecifieke oplossingen bieden, komt dit altijd neer op maatwerk.”

Van Wel vertelt dat dit Golfclubgebouw geen eenvoudige klus was: “De hele constructie, inclusief stalen verbindingen, is in de fabriek voorbereid – alle schuine hoeken en hoekverdraaiingen zijn vooraf op maat gemaakt - en als een bouwpakket afgeleverd. De maatvoering van de onderbouw moest uiterst zorgvuldig zijn uitgevoerd, zodat de hele houtconstructie exact op de goede plek gemonteerd kon worden. Elke balk voor de draagconstructie van het dak paste maar op één plek.”

Erik van Tussenbroek van het architectenbureau: “De houding van de mensen van De Groot Vroomshoop is open, oplossingsgericht en zorgvuldig. Ze hebben het plan werkelijk tot in de puntjes uitgevoerd. Wij wilden bijvoorbeeld om esthetische redenen dat alleen de koppen van de bouten zichtbaar waren, niet de moeren. We zagen dat een monteur een bout verkeerd om wilde vastzetten, maar wij hoefden niets te zeggen, de uitvoerder zag het meteen en corrigeerde de monteur.”

Rond het gebouw worden taluds en waterpartijen aangelegd, zodat het pand ook daadwerkelijk op zal gaan in de landelijke omgeving. Eind oktober wordt het pand bouwkundig opgeleverd, medio november volgt de officiële opening.

 

Golfclubgebouw Liemeer
Opdrachtgever:
Golf- en Countryclub Liemeer bv
Ontwerp:
Architectenbureau Mulder Van Tussenbroek, Leiden
Aannemer:
R.A. van Leeuwen Bouwbedrijf BV, Alphen aan de Rijn
Leidekker:
J. van der Plas Leidekkers- en Onderhoudsbedrijf, Rotterdam
Adviseur, constructeur en leverancier houtconstructie:
De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies, Vroomshoop.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam