Zoeken

Roofs 2008-09-34 Het roevensysteem nader bekeken

Een zinken dak kan met behulp van diverse systemen worden aangebracht, allen met een ander visueel en esthetisch effect. In dit artikel behandelt Mark Schreuder van NedZink het roevensysteem. Naast het traditionele roevensysteem is sinds enkele jaren ook het klik-roevensysteem beschikbaar.

Mark Schreuder, projectadviseur NedZink

Het roevendak is één van de oudere metalen dakbedekkingconstructies en wordt sinds ca. 1870 toegepast op daken in Nederland.

Met een minimum hellingshoek van bij voorkeur 7° is dit systeem geschikt voor alle daken, met een enkele detailaanpassing is het ook geschikt voor het bekleden van gevels. Toepassingen zijn terug te vinden op klassieke villa’s, traditionele grachtenwoningen in grote steden maar ook in de hedendaagse architectuur.

Traditioneel
Het standaard NedZink roevendak bestaat uit zinken banen met twee opstaande kanten, die zijn gescheiden door tweezijdig, onbehandelde, afgeschuinde, trapeziumvormige roeflatten welke de werking van het zink mogelijk maken. De roeflatten zijn afgedekt met zinken roefkappen welke de karakteristieke en het enigszins robuuste uiterlijk van het zinken roevendak weergeven.

Deze roeflatten worden op het dakbeschot aangebracht en hebben een trapeziumvormige doorsnede met een breedte van 40-50 mm en een hoogte van 60-70 mm. De waterdichte afwerking tussen dakbanen en roeflatten wordt verkregen middels een afdeklijst (roefkap). Roevendaken worden met klangen op het dakbeschot aangebracht. De minimale breedte van een klang bedraagt 50 mm met een minimale plaatdikte van 0,65 mm. De klang wordt, afhankelijk van het montagesysteem, onder of op de roeflat aangebracht. Bij roevendaken moet worden gewerkt met fixeer- en schuifklangen.

Door uitzetten en krimpen als gevolg van temperatuur­wisselin­gen mogen de baanlengten maximaal 10 m zijn. Bij een grotere daklengte dan 10 m is een expansievoor­zie­ning t.p.v. de dwarsnaden benodigd. De uitvoering hiervan is afhankelijk van de dakhelling. De overlapping is noodzakelijk om de constructie regendicht te krijgen.

Klik-roevensysteem
Sedert enkele jaren wordt, als variant op het traditionele roevensysteem, het klik-roevensysteem toegepast. Het klik-roevensysteem is een variant, bestaande uit platen zink die, eveneens, in de lengterichting zijn voorzien van rechte opkantingen. Maar bij een klik-roevensysteem worden de traditionele houten roeflatten vervangen door zinken “omegaprofielen” welke over de opkantingen van de roefbanen, rechtstreeks op de onderliggende constructie, gemonteerd worden.

De roefkap wordt vervolgens rechtstreeks op het omegaprofiel geklikt. Visueel wordt nu een identiek roevensysteem gecreëerd; het enige uiterlijke verschil is echter de breedte van de roevenkap. Traditioneel is deze 65 mm breed en deze wordt nu uitgevoerd in een breedte van 75 mm.

Het voordeel van dit klik-roevensysteem t.o.v. het traditioneel roevensysteem is dat men de roevenlat en de bijbehorende klangen niet meer hoeft te monteren, dit uit zich in een arbeidsbesparing van ca. 20 % t.o.v. het traditionele roevensysteem.

Zinken roevendaken hebben zich over de jaren bewezen als betrouwbaar en vallen op door de lange levensduur: een levensduur van 100 jaar of langer is geen uitzondering.

Bekende toepassingen zijn o.a.:

  • Landgoed Bronbeek in Arnhem het voormalig buitenverblijf van Koning Willem III, thans in gebruik als museum en rusthuis voor oud KNIL-strijders.
  • Het pas gerenoveerde spoorweg museum in Utrecht.
  • Delen van paleis Soestdijk en ook op andere paleizen van ons koningshuis.
  • Veel bekende grachtenhuizen in Amsterdam.