Zoeken

Roofs 2008-05-34 Daken maken is teamwork

Dakdekkerbedrijf Dakteam uit Zwijndrecht is opgericht in 2006 en heeft zich sindsdien in verschillende disciplines op het dak bekwaamd. Dit heeft onlangs geresulteerd in een tweetal fraaie projecten, die in nauwe samenwerking met groothandel Altena Dak & Gevelmaterialen tot stand zijn gekomen.

Het relatief jonge dakdekkerbedrijf is feitelijk voortgekomen uit het Zwijndrechtse dakdekkerbedrijf Isotech. Het bedrijf heeft momenteel een vierkoppige directie, waarvan elk directielid verantwoordelijk is voor een eigen deel van het proces, alsmede 18 eigen dakdekkers. Roofs sprak met Wil Meuwsen van het dakdekkerbedrijf en Frank van Dijk van leverancier Altena Dak- en Gevelmaterialen over de projecten en de samenwerking die eraan ten grondslag lag.

De directie van Dakteam bestaat uit:
•  Wil Meuwsen (bedrijfsvoering)
•  John de Vree (commercieel)
•  Kees van de Rest (uitvoering)
•  Peter Fijma (commercieel/uitvoering)

“Wij kunnen grote projecten uitvoeren, waarbij veel vierkante meters in korte tijd dienen te worden gehaald,” vertelt Meuwsen. “Maar wij hebben ook bewezen de kleinere projecten, waarbij de manier van verwerken complex is door het gebruik van verschillende materialen en technieken, en waarbij de details veel aandacht nodig hebben, goed aan te kunnen. Als dan ook de planning krap is, is het van het grootste belang dat je kunt vertrouwen op je leverancier. Onlangs hebben wij twee projecten uitgevoerd die de diversiteit van onze activiteiten onderstrepen, en waarbij de samenwerking met de leverancier soepel is verlopen.”

“Al kun je nog zo goed een dak waterdicht maken, je hebt er niets aan als de logistieke organisatie niet klopt. Het maken van daken is teamwork: de samenwerking met de bouwpartners is van essentieel belang.”

Distributiehal
In Tiel vervaardigde het dakdekkerbedrijf in onderaanneming voor het aannemerbedrijf Pleijsier Bouw Genemuiden een distributiehal voor de logistieke dienstverlener Kuehne + Nagel. De totale oppervlakte van het dak bedroeg 46.000 m², die waterdicht moesten worden gemaakt met een PVC dakbedekking van Renolit en met Rockwool isolatie worden geïsoleerd. “De planning van dit project was krap, daarom moest in hoog tempo worden gewerkt,” vertelt Meuwsen. “Uiteindelijk hebben we het project afgelopen najaar binnen 7 à 8 weken uitgevoerd. Om een dergelijke planning te halen is het belangrijk dat de logistieke organisatie in orde is. Hiertoe moeten goede afspraken worden gemaakt met de leveranciers en het is van essentieel belang dat iedereen zich ook houdt aan de gemaakte afspraken. Bij de uitvoering van dit project is alles gelukkig soepel verlopen.”

Van Dijk: “Het project is uitgevoerd tussen begin oktober en half november. In die periode waren zowel steenwol isolatieproducten als PVC dakbedekkingproducten schaars. Doordat wij goede afspraken hebben gemaakt met de betrokken producenten heeft dit geen effect gehad op de planning van dit project.”

Woningen en winkels
Van een geheel andere orde is het project Kernplan Moordrecht, waarbij in het centrum van Moordrecht een complex van woningen en winkels, inclusief parkeergarage, is gerealiseerd. Dakteam voerde dit werk uit in opdracht van Baas Bouwbedrijf. Meuwsen: “Bij dit project werd gebruik gemaakt van zowel bitumineuze als kunststof dakbedekking. Het bitumineuze systeem werd op de conventionele manier op de platte daken aangebracht; de kunststof dakbedekking was bestemd voor de schuine zichtdaken. Ook werd op het dak van een supermarkt op het maaiveld een extensieve daktuin aangelegd. Hieronder werd een wortelwerende bitumineuze dakbedekking volledig verkleefd aangebracht. Bij dit project was dus de diversiteit van de werkzaamheden bijzonder. De verschillende typen dakbedekking vergden vanzelfsprekend verschillende manieren van verwerken. Wij konden op onze werkzaamheden een 10 jaar verzekerde all in dakgarantie bieden.”

De noodzakelijke valbeveiliging is uitgevoerd met de Kedge Ankerpunten. Deze zijn op zowel de PVC dakvlakken als op het bitumineuze dak met het extensieve daktuin toegepast. Doordat het ankerpunt niet mechanisch wordt bevestigd aan de onderconstructie wordt de kans op lekkages geminimaliseerd. Van Dijk: “Niets is zo erg als een lekkage op een tuindak. Juist vanwege het niet perforeren van de dakbedekking is voor dit systeem gekozen.”

“Om het dak op een goede manier, en binnen de tijd en het budget, waterdicht te krijgen, ben je afhankelijk van je bouwpartners,” aldus Meuwsen. “Daarom is het belangrijk dat het overleg met de leverancier op een goede manier verloopt. Wij hebben in Altena Dak & Gevelmaterialen een betrouwbare partner gevonden die ons gedurende het gehele bouwproces met raad en daad heeft bijgestaan.” “De eerste prioriteit is: afspraken nakomen,” onderschrijft Van Dijk. “Al het andere (technische ondersteuning, gunstige prijzen) komt pas daarna.”