Roofs 2008-04-12 Nieuwe kunststof bevestiger al direct toegepast

Toen het dakdekkerbedrijf Admiraal uit Nibbixwoud tijdens de Dak Event kennis maakte met de nieuwe bevestiger Guardian CBF van producent van bevestigingsmaterialen Afast, werden de plannen voor een reeds lopend project omgegooid zodat men met deze bevestiger praktijkervaring kon opdoen. Een gesprek met toekomstig eigenaar van het dakdekkerbedrijf Rory Admiraal, en Dennis Moerings van Afast.

Het dakdekkerbedrijf is al 30 jaar op de markt actief, op zowel het platte als het hellende dak, en heeft ervaring opgedaan met verschillende soorten dakbedekking en bevestigingsmethoden: naast bitumineuze daken, vervaardigt men ook stalen gevels en daken en voert men leiwerk uit. Het bedrijf heeft zo’n 20 man personeel in dienst die allen in twee categorieën zijn opgeleid, zodat het personeel flexibel inzetbaar is.

 

Dak Event
Het dakdekkerbedrijf was reeds begonnen met de uitvoer van de daken van vier woonblokken aan de ’s Gravendijkdreef in Amsterdam, toen men tijdens de Dak Event kennis maakte met de innovatie van producent Afast.
Het gaat hier om de Guardian CBF bevestiger, speciaal ontwikkeld voor betonnen ondergronden. Deze bevestiger is één van de in eigen beheer ontwikkelde noviteiten die Afast tijdens de Dak Event (29-31 januari jl. te Gorinchem) introduceerde. Andere opvallende innovaties die men aldaar toonde, waren de Guardian ASRF-afschotbevestiger, het Lockin’ Pocket afdichtingssysteem en de Roofrunner plaatsingsautomaat.

Zelden zal er zo weinig tijd tussen de introductie van een nieuwe bevestiger en de toepassing ervan in de praktijk hebben gezeten. “Direct nadat wij het product op de beurs zagen, hebben we de bestelling geplaatst, zodat we het nog op ons lopende project konden gebruiken,” vertelt Admiraal. Op de woonblokken in Amsterdam werden de licht hellende daken bedekt met een tweelaags bitumineus systeem op een EPS isolatie, waarbij de onderlaag mechanisch in de betonnen ondergrond wordt bevestigd. Voor de omringende hoogbouw zijn deze daken zichtdaken. Het eerste blok heeft men uitgevoerd met behulp van een traditionele betonslagplug. De overige drie blokken zijn uitgevoerd met de Guardian CBF-bevestiger.

 

Kunststof bevestiger
Om wat voor product gaat het? Dennis Moerings legt het principe van de bevestiger uit: “De CBF is een bevestiger die geheel is gemaakt uit kunststof. In tegenstelling tot de traditionele betonslagplug wordt bij de CBF een kunststof nagel in de tule gedraaid waardoor deze uitzet en er een fixatie van de opbouw in het beton ontstaat. Het feit dat de nagel er niet in wordt geslagen, maar in wordt gedraaid, heeft een nauwkeurige en meer controleerbare verwerking tot gevolg. Het mechanisme zorgt zodoende voor een zekere en snelle bevestiging. Als de bevestiger op de een of andere manier geen grip in de beton krijgt (omdat deze bijvoorbeeld in een naad wordt aangebracht) is dit direct merkbaar omdat de  plug niet aantrekt en de schroefnagel als het ware dol draait. In zo’n geval moet er even een nieuw gat geboord worden waar de bevestiger opnieuw in kan worden aangebracht.”

“Het voornaamste argument om voor deze bevestiger te kiezen, was de snelheid van werken,” vertelt Admiraal. “We konden het project met twee man uitvoeren die achter elkaar aan liepen: de ene boorde de gaten, de andere maakte de bevestigers vast. Het dak was daarmee snel waterdicht, al voordat de toplaag was bevestigd. Als toplaag werd een laag gemineraliseerde APP VB 470 K24 gebrand aangebracht.”

“Doordat de bevestiger geheel is vervaardigd uit kunststof, wordt voorkomen dat een koudebrug ontstaat,” voegt Moerings toe. “Het ontwerp van de bevestiger maakt hem ook eenvoudig in het gebruik. Men draait de bevestiger in het gat. Als men een klik voelt, heeft de bevestiger zich in het gat uitgezet: hij heeft zich dus vastgezet in het beton. Zo houd je dus altijd controle op de mate waarin de bevestiger inderdaad vast zit. Door de vorm van de bevestiger, en de geribbelde onderkant van het kunststof plaatje, heeft de bevestiger beter grip op het oppervlak van de dakbedekking. Het resultaat is een zekere bevestiging: wij hebben het product uitvoerig getest en het voldoet aan de strengste eisen. Er hoefden voor dit project als gevolg van het veranderen van de plannen geen nieuwe berekeningen te worden uitgevoerd voor wat betreft de isolatiewaarde omdat de CBF geen koudebrug werking heeft vanwege de gehele opbouw uit kunststof.”

 

Storm
Dat de CBF goed functioneert, bleek toen in de loop van februari een storm over Nederland trok die de nodige schade aanrichtte. Zo ook in Amsterdam. In de omgeving van de ’s Gravendijkdreef werden diverse daken beschadigd en daktrimmen losgetrokken. Admiraal: “Hoewel de werkzaamheden nog niet waren afgerond, bleef de schade op deze daken beperkt. Zonder dat er ballast is gebruikt, is de onderlaag gewoon blijven zitten. Wel zijn er plooien in de onderlaag zichtbaar, zoals ook op de foto’s is te zien, als gevolg van de krachten die de wind op de dakbedekking heeft uitgeoefend. Maar dat is met het aanbrengen van de toplaag goed weg te werken.”

Op de foto’s is tevens te zien dat de dakdekkers een sneeuwlaag van de dakbedekking verwijderen d.m.v. hete lucht. “Door de ongunstige weersomstandigheden heeft de uitvoer van deze daken, ondanks de snellere verwerkingsmethode, helaas enige vertraging opgelopen,” aldus Admiraal.

 

Hermitage
De Amsterdamse woonblokken zijn niet het enige project waar de nieuwe bevestiger op wordt toegepast. Tijdens de renovatie van het museum Hermitage, in het 17de eeuwse gebouw Amstelhof in Amsterdam, zullen deze bevestigers ook worden toegepast. De opdrachtgever heeft na enige testen met diverse bevestigers besloten ook hier gebruik te maken van de nieuwe kunststof bevestiger. De werkzaamheden op dit project zullen in de loop van april beginnen. 

De werkzaamheden op de ’s Gravendijkdreef worden eind maart afgerond.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam