Roofs 2008-03-12 BAM past Profilo-S kilgoot toe in W&R-woningen

 

De Profilo-S kilgoot van Monier (voorheen Lafarge) werd vorig jaar geïntroduceerd (zie Roofs 3-2007). Inmiddels zijn de eerste ervaringen met het product opgedaan. Tijd dus voor een evaluatie. We spraken bij een project in Etten-Leur met de direct betrokkenen over hun ervaringen met dit product.

Het betreft hier een woningbouwproject in de wijk Schoenmakershoek, fase 2. Dit is de nieuwste woonwijk in het Noordoostelijke deel van Etten-Leur. Het totale plan omvat ca. 1400 woningen. Opdrachtgever is de Woonstichting Etten-Leur (WEL), zij bouwen ca. 800 woningen in de 1e en 2e fase, 400 huur­woningen, 200 koopwoningen en 200 koopwoningen voor starters. BAM Woningbouw W&R bouwt in deze fase 62 woningen welke allen zijn uitgerust met Warmtepomp- en Warmte terugwininstallaties.

De Profilo-S is ontwikkeld om een gemakkelijker te verwerken kilgoot te verkrijgen. Het is vervaardigd uit corrosiewerend gegalvaniseerd staal en voorzien van een UV-bestendige PU-coating. De nieuwe kilgoot wordt door de dakdekker zelf direct op de panlatten gemonteerd. Hij komt in grote lengtes maar is van beperkt gewicht. De goot is tevens beloopbaar.

Projectleider Wim Kluijt van BAM W&R: “Deze kilgoot biedt ons niet alleen bouwtechnische voordelen – daar kunnen de anderen hier aan tafel meer over vertellen – maar is naar onze mening ook esthetisch en milieutechnisch een uitstekende keuze. Omdat hij een strakkere kil oplevert in de kleur van de dakpannen en omdat er niet gewerkt hoeft te worden met zware metalen zoals zink en lood.”

 

Verwerkingsgemak
Uitvoerder Peter de Voogdt ziet nóg een groot praktisch voordeel: “De nieuwe stalen kilgoot maakt het bouwproces gemakkelijker omdat er niet langer een loodgieter nodig is voor het installeren van de kilgoot. Is het dakbeschot eenmaal gesteld, dan kan de dakdekker onmiddellijk aan het werk. Minder stilstand dus en minder problemen op het gebied van aansprakelijkheid.”

Ook timmerman Wim van Nuland mengt zich in het gesprek. “Het maken van (zinken) kilgoten volgens de traditionele manier levert ons bij het stellen een hoop extra werk op. Want dan moeten we vaak panlatten inkorten of verjongen, of zelfs een extra dragende constructie aanbrengen om de kilgoot te ondersteunen. Bij die nieuwe stalen kilgoot is dat niet nodig, want die komt bovenop de panlatten te liggen. Ik zie maar één kritisch punt in de praktijk: je moet nóg beter op gaan letten dat de dakfolie op de juiste manier is bevestigd. Maar ja, bij de zinken goot moet hij in principe ook goed aangebracht worden.”

Hans van Rossum van dakdekker Weyers uit Geldrop, betrokken bij het project van BAM, geeft aan dat met de Profilo-S minder fouten in het werk gemaakt kunnen worden. Er zijn geen zoomlatten meer nodig – het aanbrengen van een vogelschroot volstaat – en deze stalen kilgoot is zo sterk dat hij tijdens het werk belopen kan worden. Ook blijft de dakfolie gemakkelijker heel, wat weer beter is voor de waterdichtheid. Wel moeten gezaagde pannen extra worden vastgezet omdat de panlatten in het kilbereik worden afgedekt door de kilgoot en er ontstaat een – nauwelijks zichtbaar – knikje in het dakvlak door de watergeleidingsribbels. De verwerking vindt plaats met behulp van enkel een standaard plaatschaar, en een vooraf aangebrachte buiglijn. Het water wordt uit deze kil beter en sneller afgevoerd.”

Directeur Bert van Grunsven van Brabant Prefab uit Oss, fabrikant van de dakelementen, zegt over de kilgoot: “Als op een dakschild een zinken of kunststof kilgoot moet worden aangebracht, betekent dat voor ons het inkorten van de panlatten en het aanbrengen van een extra dragende versterking. Omdat de nieuwe stalen kilgoot op de panlatten rust, wordt ons proces aanzienlijk vereenvoudigd. We zijn dus zeker blij met de keuze van BAM voor deze kilgoot.”

Wim Kluijt concludeert: “Dat we pas een jaar na de introductie van de Profilo-S voor het eerst op grote schaal ermee werken, heeft alles te maken met het behoudende karakter van de bouwwereld. Maar we weten ook dat er in onze branche jaarlijks een fors bedrag verloren gaat aan faalkosten. Als je dan een nieuw product vindt dat daar iets aan kan doen, duurt het even voordat alle partijen overtuigd zijn. Dit project heeft aangetoond dat de nieuwe goot, met daarbij de 15 jaar daksysteemgarantie van Monier, uitstekend past in onze W&R-filosofie.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

 Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam