Roofs 2007-11-32 Corporate gardens op het Prinsenhof

Op het woon- en werkcomplex Prinsenhof in Den Haag is een knap staaltje daken maken te bewonderen. De drie op dit pand aanwezige zichtdaken zijn onlangs zodanig gerealiseerd dat ze van binnenuit een fraai uitzicht bieden en geschikt zijn voor betreding  Deze daken kenmerken zich door diverse hoogteverschillen en verschillende bijzondere details. Een verslag van de werkzaamheden.

Het Prinsenhof, in het Beatrixkwartier in Den Haag, is onlangs omgevormd tot een multifunctioneel gebouwencomplex, waarin woningen, winkels en kantoorruimte zijn gecombineerd. Tevens is het ministerie van Financiën, gedurende de renovatie van het eigen gebouw, tijdelijk in dit complex gevestigd. Het geheel bestaat uit acht torens, waarin 207 luxe huurwoningen zijn gevestigd, 75.000 m² kantoorruimte en 500 m² winkelruimte. Verder is er een NH-hotel in het complex gevestigd, een kinderdagverblijf en 2000 m² fitnessfaciliteiten. Tussen de torens worden drie semi-openbare daktuinen gerealiseerd, de zogenaamde ‘Corporate Gardens’. Specialist op het gebied van gebruiksdaken Mostert De Winter bv uit Hardinxveld-Giessendam was verantwoordelijk voor ontwerp en uitvoering van deze daktuinen. Roofs sprak met bedrijfsleider Hans van Cooten.

 

Drie gebruiksdaken
“De inrichting van de drie daken was bijzonder vanwege het hoogteverschil dat al deze daken kenmerkt,” aldus Van Cooten. “Dit hoogteverschil werd met name veroorzaakt door de onderdoorgang voor vrachtwagens, die onder alle tuinen door loopt. Deze onderdoorgang is bedoeld om de bevoorrading van het hotel mogelijk te maken. Op de daktuinen levert dit een verhoging op van ruim een meter. De onderdoorgang is tevens voorzien van lichtstraten, die zich op hetzelfde niveau als de daktuin bevinden.

De tuinen grenzen direct aan de woon- en kantoorgedeelten en dienden daarom terplekke van de doorgang op hetzelfde niveau te worden gebracht. De situering van de daktuinen had ook tot gevolg dat ze esthetisch fraai dienden te worden uitgevoerd, omdat men van binnenuit direct zicht heeft op de tuinen. Ook zijn er diverse installaties op het dak aanwezig die om dezelfde reden op een esthetisch fraaie wijze ingewerkt dienden te worden.”

 

Kinderdagverblijf
Alle daken zijn bedekt met een tweelaagse bitumineus wortelbestendig dakbedekkingsysteem, volledig verkleefd. De opstanden zijn voor het esthetische effect volledig ingewerkt met de vloeibare kunststof dakbedekking Triflex. Waar de dakbedekking in het zicht kwam, is gewerkt met de zelfklevende EPDM Resitrix. De echte uitdaging bestond uit hetgeen er bovenop de dakbedekking werd aangebracht.

Het grootste deel van dak A bestaat uit de speelplaats van het in het pand aanwezige kinderdagverblijf. Dit dak wordt uitgevoerd met kunstgras en twee grote speelwerktuigen (een schip en een olifant) op een verende ondergrond (kunststof met lava ingestrooid). Er bevonden zich al vier dennenbomen op dit dak, deze zijn in het uiteindelijke ontwerp geïntegreerd. Tevens is er een podium op het dak aangebracht, waar men theaterspelen op kan uitvoeren. Het terras is middels verstelbare tegeldragers op hoogte gesteld zodat het mooi aansluit op de toegang en de tuin. Om de daken zoveel mogelijk gelijkvloers te krijgen, is op dit project gebruik gemaakt van tegeldragers met een hoogte van soms wel 60 cm. Deze tegeldragers zijn voor de akoestiek voorzien van een zachte kunststof patch; hierdoor is geruisloos over de tegels te lopen.

Om te voorkomen dat de kinderen zich over de onderdoorgang begeven, waarachter het gevaar bestaat dat ze van het dak afvallen, is er een hek met een hoogte van 1.05 m geplaatst. Dit hek is uitgevoerd in cortentstaal, een staalsoort die in een mooie roestbruine kleur oxideert. De hekken zijn dan ook esthetisch fraai, en door toepassing van staalkabels ook zeer stevig. Achter deze hekken is een vegetatiedak aangelegd met behulp van mos-sedum-kruiden vegetatiematten.

 

Dak B en C
Van Cooten: “De overige twee daken zijn beiden op een vergelijkbare manier uitgevoerd, hoewel het middelste dak, dak B, is beplant met varens en dak C, het dak dat zich het dichtst bij het hotel bevindt, beplant is met grassen. Inwendig zijn de panden uitgevoerd met natuursteen bestaande uit bruin/grijze flagstones, deze kleur wilde men aan de buitenkant laten terugkomen. Beide daken zijn daarom uitgevoerd met looppaden van cortenstaal en bankjes van hetzelfde materiaal. Ook de op het dak aanwezige installaties zijn met corten staalplaten ingewerkt.”

“De looppaden zijn voorzien van een kliksysteem, zodat de afstand tussen de tegels onderling telkens precies 10 mm is. De paden zijn direct in het Xero Terr daktuinsubstraat geplaatst waardoor de stabiliteit gewaarborgd is. De bankjes zijn voorzien van een rubberen zitgedeelte. Hierdoor blijven de bankjes een aangename temperatuur houden om op te zitten. Ook bestaat de mogelijkheid dat het cortenstaal in het begin van het oxidatieproces de roestbruine kleur afgeeft: dit werd door toepassing van de rubberen bekleding ook direct voorkomen. Tussen de beplanting zijn Canadian sledge chips gestrooid: een grijs/bruin/witte steen die een fraai esthetisch effect teweeg brengt.”

De daktuinen zijn verder uitgevoerd met powerleds. Van Cooten: “Hiermee kunnen de daktuinen in alle kleuren van de regenboog worden verlicht. Er kan ook een disco-effect mee bereikt worden, wat wellicht voor het in het complex gelegen hotel een interessante optie is. Het gaat hier om energiezuinige spots: per spot wordt 12 W verbruikt; de gehele tuin is met 49 W verlicht. Wij hechten groot belang aan het gebruik van duurzame en energiezuinige materialen.”

 

Kleine details maken project mooi
“Dat de daktuinen op een fraaie manier werden uitgevoerd, werd door de opdrachtgever belangrijk gevonden omdat men er van alle zijden op kan kijken,” vertelt Van Cooten. “De naden van de tegels moesten daardoor bijvoorbeeld doorlopen in de gevels. Dit soort kleine details vereisen veel denk-, reken- en meetwerk, maar maken uiteindelijk een wereld van verschil. Als co-maker in de Bouwcombinatie Prinsenhof waren wij op basis van design & construct verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de uitvoering van de daktechniek, de hemelwaterafvoer, etc. Tevens nemen wij het onderhoud voor onze rekening. Een dergelijk project betekent in aanvang een grote investering, maar door gebruik van duurzame materialen en een zekere uitvoering vallen de onderhoudskosten relatief mee.”

Men begon in 2004 met de voorbereiding van het project; in 2006 werd met de bouw aangevangen. Het project werd dit najaar afgerond.

Het Prinsenhof is in opdracht van Gemeente Den Haag en BPF Bouw­invest uitgevoerd door Bouwcombinatie Prinsenhof. De bouwcombinatie bestaat uit:
BAM Grote Projecten en
Ballast Nedam
Betrokken tuinarchitect:
B+B Partners
Realisatie op basis van design en construct:
Mostert De Winter bv

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand. 



Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam