Roofs 2007-07-18 Aabo Trading viert 20-jarig jubileum in Utrecht

De opening van de vestigingen in Breda en Drachten, opent Aabo Trading twee nieuwe vestigingen in Utrecht en Almere. Beide vestigingen zijn inmiddels operationeel. Met deze nieuwe uitbreidingen van de dakgroothandel komt het aantal vestigingen op tien. Op 1 juni vierde het bedrijf met haar klanten en alle medewerkers haar 20-jarig bestaan.

Tijdens de feestelijkheden in Utrecht werd de aandacht met name gevestigd op de systemen voor brandvrij werken die de groothandel in het assortiment heeft. Filiaalleider Jodi van der Giesen stelt zichzelf en zijn collega Nick Jägers (magazijnmedewerker) in de nieuwe vestiging voor.

Nieuwe vestigingen
In de regio Midden Nederland was Aabo Trading, in tegenstelling tot een aantal andere dakgroothandels, nog niet voldoende prominent vertegenwoordigd. Dit was voor de directie een belangrijk argument om in Utrecht naar een locatie te zoeken. Ook speelde mee dat men op zoek was naar een centrale vergaderlocatie. Uiteindelijk is gekozen voor een locatie langs de A2 op industrieterrein Lage Weide.

“Het was hard werken om de vestiging op tijd voor de opening gereed te krijgen,” vertelt Van der Giesen. “De hal had oorspronkelijk te weinig oppervlakte. Dit is opgelost door er twee verdiepingen in te bouwen. De lichte isolatiematerialen staan op de bovenste verdieping, die kunnen met behulp van een heftruck naar beneden worden gehaald. Hiermee hebben we 700 m² extra, bovenop de bestaande 450 m².” De vestiging in Almere bevindt zich op industrieterrein Markerkant en wordt aangevoerd door Oscar van Zoelen. In een volgende editie van Roofs gaan wij hier nader op in.

“Wij willen ons met name onderscheiden met een verhoogde servicegraad. Dat houdt in dat we razendsnel willen leveren en een superservice willen bieden in de regio. Als je op prijs concurreert, val je uiteindelijk toch door de mand. Daarom willen wij ons bewijzen met een op de gebruiker afgestemd hoogwaardig assortiment, een correcte levering en waar nodig een uitgebreid advies. Ook verzorgen wij diverse cursussen voor de dakdekker, bijvoorbeeld over hoe kunststof te verwerken, speciaal afgestemd op dakdekkers die meer dan alleen gespecialiseerd willen zijn in het verwerken van bitumineuze dakbedekkingen.”

Brandveilig werken
De dakgroothandel vestigde tijdens haar jubileumfeest de aandacht op het assortiment producten die zorgen voor een brandveilige verwerking van dakbedekkingen. Dit betekende dat men met name aandacht besteedde aan de kunststof en EPDM dakbedekkingen in het assortiment, die met behulp van hetelucht of verlijmen zijn te bevestigen. Diverse leveranciers, waaronder Hertalan, FLAG, Afast, Opstalan en Leister waren met een stand vertegenwoordigd. De aanwezige dakdekkers konden met alle föhnbare materialen op een aantal lastafels oefenen en experimenteren. De dakgroothandel zal deze lastafels op al haar vestigingen gebruiken om het gebruik van hetelucht lasapparatuur en het thermisch lassen van kunststof en bitumen dakbedekkingen nog toegankelijker te maken voor de verwerkers.

Bitumineuze systemen
De Unifol POCB+ als bitumen-kunststof dakbedekking is een treffend voorbeeld van een innovatie op het gebied van brandvrij werken. Het materiaal kan d.m.v. diverse kunststof lijmen op de uiteenlopende ondergronden worden verkleefd. Het materiaal lijkt in de verwerking enigszins op die van een bitumen dakbaan, omdat er bij het thermisch lassen van de overlap met behulp van een Leister Bitumat langs de naad een rups ontstaat.

Dezelfde techniek van overlapverbinding, na verkleving op de ondergrond, werd gedemonstreerd met de Aabimat P+G. Dit is de dubbel gewapende APP, volgens de dakgroothandel de top in het APP programma in het assortiment, waarvan de volledige oppervlakte wordt beschermd door een zichtbaar bovenin liggende glasvlies-wapening. Het wordt als daktotaalconcept met een langere garantietermijn dan gebruikelijk op de markt gebracht en wordt zowel op daken als in de wegenbouw toegepast.

Aabo Plura R, vervolgens, is een APP gemodificeerde bitumineuze renovatiedakbaan met een zogeheten ‘fast liquid’ onderzijde. Deze ‘fast liquid’ compound wordt bij verhitting vloeibaar en hiermee wordt de oude nog vastzittende leislag homogeen ingesloten. Eventuele dampdruk (met blaasvorming als gevolg) tussen de oude en de nieuwe laag wordt op deze manier voorkomen. De Plura R vormt door de sterke hechting een geheel met het oude dakbedekkingpakket.

Ook de Aabo Plura AD thermisch adhesieve onderlagen stonden in de belangstelling. De onderzijde van deze onderlagen, die los gelegd worden, hecht zich direct op de ondergrond bij vlamverhitting aan de bovenzijde, zoals door het branden van een toplaag. Dit scheelt dus handling, arbeidsgangen, tijd, gas en materiaal. De onderlagen kunnen worden ingezet als eerste laag bij volledig verkleefde systemen (hierbij hecht de onderzijde zich op de isolatie), maar ook als dampremmende laag. Hiervoor is de variant met alu-inlage zeer geschikt.

Lijmen
Tevens demonstreerde men een vernieuwde eigen lijmen- en kittenprogramma waaronder de Aaboblauwe Spray contactlijm, die geschikt is voor verlijming van ongecacheerde talkvrije EPDM en gecacheerde PVC en TPO dakbedekkingen. De lijm is zelfs geschikt voor verkleving van deze producten op naakte EPS. De lijm verbindt zich namelijk met de naakte EPS zonder het materiaal aan te tasten en bewerkstelligt een zekere verbinding. De lijm is vanaf 5˚C zonder problemen te gebruiken.

Verder lanceerde men de Aabo EPS/XPS EPDM folielijm waarmee de Aabo Eurostyle EPDM direct kan worden verlijmd op naakte EPS. Deze lijm gedijt ook op licht vochtige ondergronden. In het kader van het uitgebreide EPDM assortiment lanceerde men bovendien een partiële EPDM PU lijm, de Aabo Allround Fleeceback lijm en een aantal universele overlapkitten.

Allerminst brandvrij was de barbecue waarmee Aabo de bezoekers op de zonnige vrijdagmiddag ontving. De happening in Utrecht werd zodoende een samensmelting van jubileum, minivakbeurs, noviteiten­intro­ductie en filiaalopening. Dit alles met veel aandacht voor een serieuze aanpak van het brandveilig werken op daken.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

 Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam