Roofs 2007-06-16 Een nieuwe loot aan de EPDM boom

Na zestien jaar in dienst geweest te zijn van de producent en leverancier van EPDM dakbedekkingen Hertalan, is ir. Wiebe Fokkema voor zichzelf begonnen. Impermea bv in Berkel en Rodenrijs, waar hij de oprichter en directeur van is, importeert sinds 1 mei jl. de producten van de producent Giscosa S.L. uit Barcelona. In een gesprek met Roofs licht Fokkema de ontwikkelingen toe.

Het einde van zijn dienstverband bij Hertalan zal voor velen als een grote verrassing komen. Hij was voor de buitenwacht als manager Nederland, en de laatste jaren als export manager, een van de uithangborden van het bedrijf. Bovendien was hij namens Hertalan sinds de oprichting bestuurslid van de VESP (Verenigde EPDM Systeem Producenten), waarvan de laatste drie jaar als voorzitter.

Deze verrassende stap werd Fokkema ingegeven door een verschil van mening met zijn mede MT-leden. Hij zag zich hierdoor genoodzaakt om zich uit het bedrijf terug te trekken. “Ik had altijd gedacht dat ik, als het eens zover zou komen, uit de dakenbranche zou gaan,” vertelt hij. “Maar toen ik voor de situatie stond, leek die optie me ondenkbaar. Ik heb ruim twintig jaar ervaring in deze branche en het zou zonde zijn dat allemaal overboord te gooien. Ik kende Giscosa natuurlijk al wel. Het is in mijn ogen een fabrikant met uitstekende producten, het is in het buitenland een prominente speler. Toen voor mij eenmaal duidelijk was dat ik van baan zou gaan wisselen, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met deze Spaanse producent.”

“De naam ‘Impermea’ is Latijn voor ‘waterdicht’. Het beeldmerk bestaat uit vier seinvlaggen, die in de watersport worden gebruikt en die gezamenlijk de letters EPDM uitbeelden. De conjunctuur trekt aan met als gevolg dat de bouw in de lift zit en de markt voor EPDM sterk groeit. Daarnaast wordt in 2008 de nieuwe NEN 6050 van kracht en dit betekent, naar mijn stellige overtuiging, dat de vraag naar EPDM producten - die immers zonder het gebruik van open vuur worden aangebracht - verder zal stijgen. Dit was dan ook het juiste moment om deze stap te nemen. En bovendien vind ik dat het assortiment van Giscosa het waard is om breder op de Nederlandse markt verspreid te worden.”

Assortiment
Een nieuwe aanbieder van EPDM producten, heeft de markt daar behoefte aan en wat kan deze partij nog toevoegen aan het bestaande aanbod? Fokkema: “Wij zijn ervan overtuigd dat er op de Nederlandse markt nog ruimte is voor een kwalitatieve partij. Giscosa is een fabrikant die al sinds 1971 actief is in het produceren van EPDM producten. Het is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste EPDM producenten van Europa. Wereldwijd is de fabrikant goed voor ruim vier miljoen vierkante meter verwerkte EPDM voor daken, gevels, waterbassins en funderingen.”

“In eerste instantie zullen wij de aandacht willen vestigen op de sys­temen die d.m.v. hete lucht (thermisch lassen) kunnen worden aangebracht en onze membranen. Wij zullen ons daarnaast ook concentreren op gevelsystemen met Giscolene stroken en onze speciaal ontwikkelde EPDM-Seal. Wij leveren gevulkaniseerde EPDM membranen op rol en op maat gemaakt en de thermisch lasbare Giscotherm rollen met een breedte van 1,5 meter. De fabrikant is voor deze producten in het bezit van diverse kwaliteitscertificaten, waaronder de Belgische ATG-keuring, en de systemen voldoen aan de Duitse DIN 7864/1 en de Spaanse AENOR norm. Voor Nederland is een KOMO attest met productcertificaat momenteel in aanvraag. Naar verwachting zal dit certificaat nog dit jaar kunnen worden uitgereikt.”

“Men begint zich er bovendien steeds meer bewust van te worden van het feit dat EPDM niet altijd zwart hoeft te zijn,” vervolgt Fokkema. “Wij spelen daarop in met ons uitgebreide kleurengamma van speciale EPDM verven. Deze verven zijn watergedragen en blijvend elastisch en leverbaar in diverse kleuren.”

“Haar laatste noviteit, een EPDM met zonnecellen, heeft de Spaanse fabrikant geïntroduceerd tijdens de Construmat in Barcelona. Hiermee is het bedrijf er in geslaagd om het begrip duurzaamheid een extra dimensie te geven door de duurzame EPDM te koppelen aan duurzame energie uit PV-panelen, aldus Fokkema”

Verkoop
Momenteel is Impermea nog een eenmanszaak, maar het ligt voor de hand dat in 2008 het team zal worden uitgebreid met één of meerdere rayonmanagers. Dankzij de goede contacten met diverse internationale transportondernemingen zullen de levertijden vergelijkbaar zijn met die van de overige marktspelers. “Wij onderhouden vanzelfsprekend nauw overleg met de export manager van Giscosa, maar bepalen wel ons eigen beleid. Als eerste hebben wij bij de start op 1 mei een website geopend om een transparante communicatie met onze klanten te bewerkstelligen. Op deze site zal men gaandeweg alle informatie vinden over onze producten, kwaliteitsverklaringen, de brochures, etc.”

VESP
Vanaf de oprichting van de vereniging is Fokkema bestuurslid geweest bij de VESP, maar hij kon dat na zijn vertrek bij zijn vorige werkgever formeel niet blijven. Hij is momenteel buitengewoon lid van de vereniging en voorlopig als voorzitter afgetreden. Het lidmaatschap van Impermea is momenteel in aanvraag.

Fokkema geeft aan veel zin te hebben in deze nieuwe uitdaging. “In veel opzichten is het een kwestie van de zaken van de grond af aan opbouwen. Dat is wel wennen als je jarenlang in een grotere organisatie hebt gefunctioneerd. Maar na enkele intensieve maanden van voorbereiding durf ik nu wel te stellen dat de organisatie staat en dat we er klaar voor zijn. Ik ben ervan overtuigd dat Giscosa in de komende jaren ook in Nederland een gerenommeerde en bekende speler zal zijn.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

  Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam