Roofs 2007-05-03 Wijsheid

Op weg naar een lang weekeinde skiën in de bergen reed ik met vrienden over de snelweg. Het schoot niet op doordat er ook caravans op de weg waren en ik kan u vertellen dat ik ronduit een hekel heb aan caravans op de snelweg, en al helemaal op de Autobahn. Zodra er een caravan op de rechterhelft opdoemt gaat alles en iedereen, vrachtwagens voorop, links rijden waardoor al het verkeer de snelheid van de caravan aanneemt.

Wat bezielt caravanrijders toch? De auto zuipt als een dolle, slijt extra, caravans zijn duur, opstal kost net als de standplaats veel geld en de weg naar de bestemming duurt twee keer zo lang. Mijn vriend zei op mijn gekanker dat heel veel mensen, waaronder zijn ouders, zich er op verheugen met hun eigen spulletjes op vakantie te gaan naar een warme ‘stek’. De vakantie begint zodra ze de straat uitrijden, op weg naar hun standplaats waar ze al jaren komen en waar ze de mensen kennen. Mijn sympathie voor caravanrijders nam nog verder af. Mijn vakantie begint namelijk pas op de Autobahn als ik de cruise control op 220 zet. Steeds andere bestemmingen met hotels en appartementen op de beste plekken zijn goedkoper dan caravans die je in dezelfde weilanden achteraf mag stallen.

Na 10 uur sturen was het donker geworden en reden wij de bergen in. De snelweg werd smaller en smaller tot er 4 banen over waren, opgesloten tussen de vangrails en de berghelling. Ik lag achterin te doezelen tot ik bemerkte dat de motor onregelmatig liep en wij uitrolden. Omdat we bergopwaarts reden in een bocht naar links duurde dat niet lang en mijn vriend zette de auto strak tegen de vangrails met de opmerking dat er een probleem was. De dieselmotor liep wel, maar krachteloos, zodat we niet weg konden. De kwalificatie ‘probleem’ was een understatement. Ik keek door de achterruit en zag als een verlamd konijn de koplampen van een grote vrachtauto recht op mij afkomen. Op het laatste moment veranderde de richting van het licht. Het was opeens ook druk op de weg en uitstappen kon niet, er was te veel verkeer wat op het laatst gierend en toeterend van richting veranderde en we konden er alleen uit via de rijbaan. Na het uitzetten en opnieuw starten deed wonderwel  de motor weer wat ie moest doen zodat we weg konden rijden. We reden direct, wat iedereen met een caravan altijd moet doen, van de snelweg af om binnendoor de weg te vervolgen. Op de plaats van bestemming werd de auto opgehaald en ik hoopte op een vervangende auto maar de verzekering stond er op dat ie werd nagezien.

Bij het skiën hebben wij uitvoerig het leven gevierd omdat we weer hadden ervaren dat het ook zomaar over kan zijn. Ook kregen wij bericht dat de auto was nagezien en het defect was verholpen. Ik had totaal geen vertrouwen meer in het ding en bood de eigenaar tevergeefs aan zijn voertuig via een alternatieve route van de berg af te rijden. Hoewel de wagen op de terugweg probleemloos reed, was ik toch blij toen ik thuis weer gezond en wel uitstapte.

Drie dagen later belde mijn vriend dat hij met weer hetzelfde defect te maken had gehad, maar nu op de A9 en dat hij ternauwernood de vluchtstrook had kunnen bereiken. Ook was hem verteld wat er aan de hand was: de motor was toegerust met elektronisch motormanagement (??) wat bij bepaalde te hoge concentraties ‘ingrijpt’. Hij was klaar met de auto en heeft er sindsdien niet meer in gereden.  

Al deze stoere-mannen-praat die je kan bezigen met maten in een auto bracht mij tot de volgende conclusies.

  • Mensen die bang zijn om dingen te zien zoals ze zijn en alleen ergens willen kijken vanuit hun ‘eigen’ omgeving missen heel veel, zijn duurder uit maar zijn vooral anderen tot last.
  • De toevoeging van zinloos management dat continu alles doormeet, brengt bestuurders in de problemen door in te grijpen waar en wanneer het echt niet kan.
  • Semi-wijsheden als deze leggen het direct af tegen het geluk dat je onderweg mag hebben op weg naar de luxe van een vakantie ver weg van huis.

Ik wens alle lezers veel wijsheid en een fijne voorbereiding op de vakantie.

 Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam