Roofs 2007-03-30 Stalen dakpanelementen op luxe recreatievilla’s

Tot voor kort werden stalen dakpanelementen vooral geassocieerd met lichte en goedkope bouwwerken. Maar het materiaal wordt steeds meer toegepast op projecten waar ook de esthetische uitstraling een
belangrijke rol speelt. In de gemeente Overflakkee wordt momenteel gewerkt aan het project Waterryck Suijssenwaerde te Oude-Tonge, dat o.a. bestaat uit 221 luxe recreatievilla’s

 

Met het project hoopt de gemeente Oostflakkee de regio aantrekkelijker te maken voor recreanten. Het is van oudsher een agrarische gemeente, maar met de vermindering van de agrarische activiteiten biedt de landbouw alleen inmiddels onvoldoende perspectief op een gezonde economische ontwikkeling. Men zoekt daarom naar de uitbreiding van de recreatiemogelijkheden. De bouw van het ruim opgezette Waterryck Suijssenwaerde past in deze opzet. Bij elke villa hoort een kavel grond en een ruimte voor het aanleggen van een boot. Het water staat in open verbinding met de Krammer/Volkerak. Bij deze opzet hoort ook een luxueuze uitstraling.

Het geheel bestaat uit drie deelplannen. In elk deelgebied wordt een ander type bungalow gerealiseerd. Op het deelgebied Crispijn worden 54 woningen (inclusief 10 vrije kavels) gebouwd. Er wordt in dit deelgebied extra groen aangelegd en o.a. voorzieningen voor kinderen, zoals een speelplaats. In het deelgebied ‘Handelskade’ worden commerciële ruimten gemaakt (tot in totaal ongeveer 1000 m²). Daarboven bouwt men 87 luxe appartementen, waarvan er 39 zijn bestemd voor permanente bewoning en 48 voor recreatieve bewoning. Het deelgebied ‘Suijssenpolder’ bestaat uit diverse schiereilanden, waar verschillende typen recreatiewoningen worden gebouwd op ruime kavels.

Er zijn zeven typen bungalows. De vormgeving van deze bungalows is opvallend, met gekleurde gevels en een Noord-Amerikaanse uitstraling. Als dakbedekking is voor het gehele project (ca. 10.000 m²) gekozen voor de stalen dakpanelementen van Metrotile.

 

Stalen dakpanelementen
Het traditionele argument om voor stalen dakpanelementen te kiezen is het lichte gewicht (7 kg/m²), waarmee de onderconstructie ook licht kan blijven. En dat is op dit project niet anders. De esthetische uitstraling was in dit geval echter een belangrijk ander argument om voor het product te kiezen. Het gaat hier namelijk voornamelijk om zichtdaken die ook in de kleurstelling en de uitstraling moesten passen bij de gevels en de omgeving. Op het project zijn de MetroBond dakpanpanelen van de Nieuw-Zeelandse producent Metrotile toegepast, in diverse kleuren. In Nederland worden deze panelen op de markt gebracht door Bouwimpex uit Barneveld.

Het product bestaat uit een verzinkt stalen kernplaat dat is geprofileerd in een 8-pans dakelement. Op deze kernplaat is een natuursteengranulaat aangebracht dat zorgt voor de bescherming van het element en zorgt voor de kleurige uitstraling van het dak. Het element is in zes standaardkleuren verkrijgbaar, die op projectbasis nog kunnen worden uitgebreid met antiek­rood, indigoblauw en mosgroen. Tevens introduceerde de producent recent het koperen dakpanelement. Bij het product wordt een uitgebreid assortiment hulpstukken geleverd. De bevestiging is eenvoudig: elementen worden met nagels in de panlat bevestigd, waardoor een snelle en zekere bevestiging ontstaat.

De eerste recreatievilla’s worden inmiddels bewoond. Waterryck Suijssenwaerde wordt gefaseerd per eiland opgeleverd. Naar verwachting is het gehele project medio 2010 gereed.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam