Roofs 2007-02-26 Spuitfolie voor het inwerken van details

Tal van situaties op het dak zijn eigenlijk niet zo geschikt om met dakbedekking af te dichten. Denk bijvoorbeeld aan sommige details, waarbij het inwerken ervan veel tijd en moeite kost, en het resultaat dikwijls te wensen overlaat. Een kunststof spuitfolie die vloeibaar is aan te brengen en daarna snel uithardt kan een oplossing betekenen. In dit artikel wordt het elastische waterdichtingssysteem Conipur M800 nader toegelicht.

 

Conipur M800 is een warm gespoten polyurethaan dat snel verhardt en daarom geschikt is voor zowel horizontale als verticale toepassingen. Het werd tot voor kort geproduceerd door het Duitse Degussa, tegenwoordig tekent BASF voor de productie. Het materiaal bestaat uit twee componenten en wordt in een computergestuurde mobiele spuitunit op de bouwplaats aangeleverd. In de machine wordt de juiste mengverhouding bepaald en de temperatuur geregeld. Het is in de meeste gevallen niet nodig de machine het dak op te tillen: het materiaal is tot zo’n 100 meter te verpompen. De twee componenten komen pas buiten de spuitmond met elkaar in aanraking en vormen zo een folie dat stevig is en na ca. 15 seconden is uitgehard. BIM uit Arkel is leverancier en verwerker van het materiaal in Nederland. Algemeen directeur Hans Nijssen licht het systeem nader toe.

Internationaal is het product al vele jaren bekend en op grote schaal toegepast. In Nederland is dat vooralsnog niet het geval. Dit komt volgens Nijssen met name omdat de markt in Nederland meer dan elders een prijsmarkt is. “De aanschafprijs van dit systeem ligt nu eenmaal wat hoger dan gemiddeld,” zegt hij. “Toch ontloopt het elkaar in de praktijk niet veel: de kosten van een project worden grotendeels bepaald door de arbeid. En de arbeidskosten liggen bij toepassing van dit systeem veel lager, omdat het veel sneller is aan te brengen. Men spuit de spuitfolie eenvoudigweg op het dakvlak: details worden op deze manier eenvoudig ingewerkt, ook kan het materiaal over leidingen en voegen gespoten worden. Het uitgeharde materiaal is elastisch en kan de werking van voegen opvangen. Op deze manier kan men een dagproductie van zo’n 800 m² halen. Bij kleinere projecten kan men het materiaal overigens ook handmatig aanbrengen."

 

Ondergrond
“BIM is onderdeel van de Rendon Groep,” vertelt Nijssen. “‘Rendon’ staat voor Renderend Onderhoud. De vijf bij de groep aangesloten bedrijven zijn met name actief in de onderhouds- en renovatiesector. BIM is specialist op het gebied van bouwkundig onderhoud, betonreparatie en betonbescherming. Het klantenbestand bestaat voor het grootste deel uit woningcorporaties en gebouwbeheerders. De Conipur M800 is aanvankelijk ontwikkeld voor toepassing op wegdekken, maar we voeren er ook veel (parkeer)daken en balkons mee uit. Het materiaal is tevens geschikt voor toepassing op hout, staaldaken en bestaande dakbedekking.”

 

De Rendon Groep bestaat uit de volgende bedrijven:
BIM Renovatie- en Aannemersbedrijf te Arkel;
SpeciaalSchilders te Arkel;
Argus BV Inspectie en Onderhoudsadvies te Arkel;
Frenoflex Kunststofvloeren BV te Ridderkerk;
B. Meijer Schilders & Bouwkundig Onderhoud te Voorburg.
Schilderwerken Eindhoven te Eindhoven

 

Wel is het belangrijk, voordat het materiaal wordt aangebracht, aan de hand van de ondergrond te bepalen welke primer er moet worden gebruikt. Er zijn verschillende soorten primer beschikbaar voor de verschillende soorten ondergrond. En ook per ondergrond kan de toe te passen primer verschillen, afhankelijk van de vochtigheidsgraad. Het product mag namelijk niet op een te vochtige ondergrond worden aangebracht (maximaal 4 à 6% vochtigheidsgehalte), dit gaat namelijk ten koste van de hechting. Daarom ook kan het materiaal niet bij vochtig weer worden aangebracht. Als het product echter eenmaal is aangebracht, mag het al direct gaan regenen, want de uitharding van het materiaal is bijzonder snel. Het dak is dus direct waterdicht. Daarna kan het desgewenst worden voorzien van kleuren, lijnen en/of markering ten behoeve van parkeerdaken. Onder invloed van UV verkleurt het materiaal relatief snel, daarom wordt bij toepassing van dit product eens in de zeven jaar een onderhoudsbeurt aangeraden. Wel kan het materiaal hoge temperatuurswisselingen aan en brandt het niet.”

 

Verwerking
“De verwerking van de spuitfolie is op zichzelf vrij eenvoudig,” vertelt Nijssen. “Men heeft rekening te houden met hoe dik de laag wordt, maar een verwerker heeft doorgaans snel genoeg de benodigde ervaring opgedaan om te weten welke dikte hij  verkrijgt bij welke beweging. De specialisatie zit hem vooral in de keuze van de juiste primer. Wij onderwerpen de ondergrond aan een uitvoerig onderzoek voordat wij ons materiaal erop toepassen. Bij verkeerde verwerking is de folie eenvoudig van de ondergrond te trekken, het vereist dus wel enige expertise.”

Het product is niet chemisch en het vereist dan ook geen bijzondere veiligheidsmaatregelen om ermee te werken. De verwerker draagt vanzelfsprekend wel beschermende kleding zodat het materiaal niet op de kleren of de huid komt, en een mondkapje zodat de dampen die bij het aanbrengen van het materiaal vrijkomen niet worden ingeademd.

 

Toepassingsmogelijkheden
De spuitfolie kan zoals gezegd worden toegepast op diverse soorten daken. Doordat het product bestand is tegen (zware) mechanische belastingen, is het bij uitstek geschikt voor toepassing op parkeerdaken of balkons en galerijen. Op diverse projecten is voor dit materiaal gekozen, zoals bijvoorbeeld op het hoofdkantoor van Unilever in Vlaardingen. Hier werd de omloop voorzien van een nieuwe waterdichte laag onder een laag tegels. Op deze omloop (voor o.a. de glazenwasser) lopen leidingen en zijn verschillende kritische details aanwezig. Na de uitvoer van een proefgedeelte (100 m²) werd het volledige project (5000 m²) aan BIM in opdracht gegeven. Dit project, waar een grote hoeveelheid kritische details en leidingen in verwerkt moest worden, werd in korte tijd uitgevoerd.

Ook is het materiaal volgens Nijssen geschikt om onder een daktuin aan te leggen. Nijssen:  “Bij een daktuin wordt volledige verkleving van de dakbedekking op de ondergrond aangeraden, omdat hierdoor een eventuele lekkage kan worden gelokaliseerd. De spuitfolie zorgt hiervoor en betekent zodoende een innovatieve oplossing op het gebied van daktuinen.” Verder wordt het materiaal veel toegepast op brugdekken en andere betonnen kunstwerken, en opvangreservoirs; het product is kortom geschikt voor alle toepassingen waar een waterdichte afdichting vereist is die een hoge mechanische belasting moet kunnen weerstaan.”

Vooralsnog zijn de doelstellingen van het bedrijf met dit materiaal bescheiden. “We zitten nog in de opstartfase,” zegt Nijssen hierover. “Het materiaal is nog weinig bekend in de markt. Uiteindelijk willen wij zo’n 40 à 50.000 m² per jaar met dit materiaal kunnen verwerken.” Het bedrijf organiseert viermaal per jaar een demonstratiemiddag om de bekendheid met het product verder te vergroten.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand.

  Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam