Roofs 2006-10-34 Een kraan op een bestelwagen

Het is arbeidsvriendelijker en sneller om dakpannen en dakplaten met behulp van een kraan naar het dak te vervoeren. Veel bedrijven zien echter op tegen de investering. Daar komt bij dat er bij veel renovatiewerken helemaal geen ruimte is om een grote kraan neer te zetten. Vlutters Handelsonderneming, leverancier van de Klaas kranen, heeft hier in samenwerking met Veldhuizen Wagenbouw een oplossing voor gevonden: de Klaas Friendly.

Het gaat hier om een kraan type K 25-30, wat de grootste kraan is die men zonder hijsbewijs mag bedienen, die op het Clixstar chassis van een gewone bestelauto is gemonteerd. Dit geldt voor de wet als een trekker-oplegcombinatie, wat betekent dat iedereen met een B/E-rijbewijs het voertuig mag besturen. Tijdens de Bouwrelatiedagen werd de kraan voor het eerst gepresenteerd. Business unit manager Ard Nijkamp licht deze nieuwe ontwikkeling nader toe.

Alternatief voor grote kraan

“Het gebruik van kranen wint steeds meer terrein,” vertelt hij. “Het is een arbeidsvriendelijke manier van werken; de pannen worden met behulp van de kraan namelijk precies op de plek gelegd waar ze moeten worden verwerkt. Men hoeft dus niet meer met de pannen te sjouwen, dit scheelt veel energie en tijd. Ook wordt de kraan ingezet voor de montage van dakplaten, waarvoor een speciale hydraulische klem is ontwikkeld. Wij merken dan ook in de verkoop en verhuur dat het gebruik van kranen steeds meer begint aan te slaan in de daken­branche. Toch zijn er nog veel bedrijven die aanschaf van de kranen om begrijpelijke redenen uitstellen of achterwege laten. Men ziet op tegen de aanschafprijs, of men vindt het niet interessant omdat men voornamelijk werkzaam is in de renovatiesector, waar dikwijls geen ruimte is voor een grote kraan. Of, en dat speelt in veel gevallen ook een belangrijke rol in de overweging, men heeft niemand in dienst die in het bezit van het juiste rijbewijs is. Om een kraan te kunnen besturen, moet men immers beschikken over het rijbewijs C en het bijbehorende hijsbewijs.”

Nijkamp vervolgt: “Wij zijn daarom op zoek gegaan naar een manier om deze bedrijven tegemoet te komen. In samenwerking met Veldhuizen Wagenbouw hebben we een kraan ontwikkeld die men met een normaal B/E-rijbewijs mag besturen, die op straat beduidend minder ruimte inneemt en waarvan de aanschafkosten  lager zijn. Wij denken zeker dat deze combinatie voorziet in een behoefte.”

Clixstar chassis

Inderdaad is de combinatie van de kraan en de auto opvallend te noemen, omdat de bestelwagen een zeer groot gewicht moet kunnen dragen. Het gewicht van de kraan is  4 ton, normaal gesproken draagt een bestelwagen ongeveer 3,5 ton. De constructie en het remsysteem moest daarom worden aangepast. Hoe zit dit in elkaar? De kraan is middels een schotel bevestigd aan een gegalvaniseerd Clixstar chassis, dat op haar beurt weer aan een normale bestelauto kan worden bevestigd. Momenteel is de Klaas Friendly leverbaar op de bestelwagens van Iveco, Renault en Nissan. Het Clixstar chassis is voorts voorzien van een luchtremsysteem.

De gebruikte kraan is van het type K 25-30, wat betekent dat de kraan reikt tot een hoogte van 30 m en een reikwijdte heeft van 25 m. Hier kan een gewicht van 1200 kg mee naar het dak worden vervoerd. De kraan is op het chassis gemonteerd met behulp van twistlocks, zodat hij ook weer eenvoudig te demonteren is. Middels hetzelfde systeem van twistlocks kan vervolgens een andere laadbak op de wagen worden gemonteerd. Het is mogelijk de wagen, zodra de kraan gedemonteerd is, tot 4000 kg bij te laden. Zo kan er dus op de momenten dat de kraan niet in gebruik is, het chassis als vrachtwagen worden gebruikt.

De Klaas Friendly bevat alle veiligheidsvoorzieningen die ook bij een standaard kraan van Klaas aanwezig zijn. De kraan is verder voorzien van ruimte om de verschillende toebehoren in te vervoeren. Zo kan middels een klem bijvoorbeeld een puinbak of pannenklem op de kraan worden gemonteerd. Ook zijn er kisten om diverse gereedschappen in op te bergen en te vervoeren. In de auto is, evenals in een normale bestelbus, plaats voor drie personen.

Verkoop of verhuur

De Klaas Friendly is het resultaat van een samenwerking tussen kraanproducent Klaas,  Vlutters en wagenbouwer Veldhuizen. De kraan wordt door de dakgroothandel, via Vlutters Leasing en Rental BV, te koop, in huurkoop als ook te huur aangeboden. Nijkamp: “Deze stap hebben we vooral genomen om de financiële drempel van de aanschaf van een kraan te verlagen. We hoeven dakdekkers in de meeste gevallen niet te overtuigen van het nut van een kraan.

Wij geven graag demonstraties en de ervaring leert dat het personeel enthousiast wordt van het werken met een kraan. Maar het is natuurlijk geen geringe investering.Wij willen met de mogelijkheid tot huur-koop zoveel mogelijk tegemoet komen aan dit bezwaar.”

De eerste Klaas Friendly is inmiddels verkocht aan pannendekker Adriaans BV uit Haps. Nijkamp heeft er vertrouwen in dat met deze nieuwe stap het gebruik van de kraan nog verder zal stijgen.

 

 Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand. Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam