Roofs 2006-10-10 Cottageachtige huizen met een klassieke dakpan

De nieuwe woonwijk Vrijheidsakker ligt aan de rand van Barendrecht in een landelijke omgeving. Er wordt in de omgeving nog volop gebouwd, maar dit deel van de wijk is enkele maanden geleden opgeleverd en ziet er al levendig en bewoond uit. Röben Tonbaustoffe bedekte in de wijk 62 woningen met de keramische pan ‘Limburg’. Roofs nam een kijkje op het project.

Suzanne de Werd

 

Barendrecht, centraal gelegen tussen Rotterdam en Dordrecht, is een middelgrote stad met een vanouds landelijke sfeer. Ook de Vinexlocatie Carnisselande waarin de wijk Vrijheidsakker ligt, is gebouwd met oog voor het dorpse karakter van de stad. Groen en water zijn er belangrijke elementen. De wijk wordt omkaderd door water, verspreid door de straten zijn bomen geplant en voor de woningen staan lage beukenhagen.

Landelijke uitstraling

De landelijke kenmerken uiten zich ook in de bouw van de 62 woningen. Het project bestaat uit 35 twee-onder-een-kapwoningen, vier vrijstaande woningen en 23 eengezinswoningen. Het zijn allemaal ruime, lichte huizen met een cottageachtige uitstraling. Zo is de gevel opgebouwd met zandkleurige bakstenen in vier verschillende tinten, met daarboven een donkere houten gevelbekleding. Deze combinatie geeft de huizen een landelijke uitstraling. De aanblik van het huis wordt gecompleteerd door de keuze voor een klassieke natuurrode keramische dakpan: de Limburg van dakpannenfabrikant Röben. Derk Lotterman van Röben vertelt: “Via onze zakenpartner Bricx, groothandel in stenen en dakpannen, die onderhandelt tussen bouwpartijen, zijn we bij dit project betrokken geraakt, met name omdat deze pan goed aansluit bij de wensen van de ontwerper.”

De keuze viel op de Limburg, een holle pan met variabele latafstand (30-34 cm). Hans Pannekoek van Bricx vertelt waarom: “De combinatie van model, kleurstelling en prijs gaf de doorslag. De variabele panlatafstand zorgt voor een verhoogd arbeidsgemak bij de dakdekker, de prefab kapleverancier en de aannemer. De kleurstelling van de pannen is een neutrale natuurrode kleur, die toch afwijkt van de standaard oranje kleur en die goed past bij de uitgekozen gevelstenen. Dit, in combinatie met de prijsstelling en de eerdere goede ervaringen met de pannen van Röben, gaf voor ons de doorslag." Lotterman vult aan: “De voor Vrijheidsakker uitgekozen dakpan wordt normaliter geleverd in drie kleuren: rood engobe, blauwgrijs en zwart glans engobe. Vanwege de uitstraling van de huizen gaf de architect echter de voorkeur aan de kleur natuurrood, zonder engobe. We hebben de 68.000 pannen daarom speciaal voor dit project laten maken. Röben is een middelgroot Duits familiebedrijf. We kunnen daardoor makkelijk inspelen op de wensen van de klant m.b.t. levertijden en speciaal vervaardigde dakpannen.”

Beschermd vogeltje

De bijzonderheden van dit project zitten verder in de details: op elk huis is een gierzwaluwpan aangebracht, om deze vogeltjes in het voorjaar de gelegenheid te geven te nestelen. Door het gebruik van nieuwe goed sluitende bouwmaterialen en de strakke architectuur vinden gierzwaluwen steeds moeilijker een plek voor een nest. Pannekoek: “Daardoor zijn de vogels steeds meer aangewezen op deze nestvoorzieningen. Wij kunnen gierzwaluwen helpen door een nestkast in het dakvlak te plaatsen.” De gierzwaluw is een beschermd vogeltje, en er zijn diverse verenigingen die er bij gemeentes op aandringen dat er voorzieningen worden getroffen voor het in stand houden van het beestje. Barendrecht is een van de gemeentes die op dit gebied een actief beleid voert. Er is heel gedetailleerde regelgeving voor, zo vertelt Pannekoek: “Gierzwaluwen hebben een vrije aanvliegroute naar het nest nodig. De vogels laten zich bij het verlaten van het nest enkele meters vallen om de nodige snelheid te verkrijgen om te kunnen vliegen. Het nestkastje heeft een afmeting van ongeveer 30x20 cm en een hoogte van 15 cm en wordt tussen de panlatten bevestigd. Het ronde invlieggat dat 3 cm boven de bodem en 5 cm van een zijkant is geboord, heeft een diameter van 5 cm, zodat het alleen geschikt is voor de gierzwaluw, en er bijvoorbeeld geen mussen in kunnen nestelen."

Gevelpan

Ook de toegepaste gevelpannen zijn een nadere bestudering waard. De gebruikte gevelpan heeft geen rechte zijkant, maar krult iets naar binnen. Daardoor loopt het water van het dak niet vlak langs de gevel van de huizen naar beneden. Zo blijft de houten gevel van de huizen beter beschermd tegen de regen en het geeft bovendien een fraai esthetisch effect.

De huizen zijn klaar, de daken zijn tot in de puntjes afgewerkt en de nieuwe bewoners hebben hun plek in Vrijheidsakker al gevonden. Nu is het nog wachten op het voorjaar, wanneer de gierzwaluwen komen.

 

Projectgegevens

Opdrachtgever: Bokx Vastgoed Ontwikkeling, Rotterdam

Hoofdaannemer:
Bokx Woningbouw, Schiedam

Architect:
Marge Architecten, Rotterdam

Leverancier en kenniscentrum:
Bricx bv, Hillegom

Fabrikant dakpannen:
Röben Tonbaustoffe, Zetel (Du)

Dakdekker: Boom en Schilperoort bv, Molenaarsgraaf

 

 Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand. Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam