Roofs 2006-02-32 New York in Rotterdam

Op het dak van de hoogste woontoren van Nederland, de Montevideo in Rotterdam, is onlangs naar New Yorks model een watertank geïnstalleerd. In tegenstelling tot de watertanks in New York, dient de Rotterdamse tank geen praktisch doel, maar geldt het als kunstwerk, dat de band tussen Rotterdam en New York moet benadrukken. Een nadere beschouwing van dit aparte voorbeeld van meervoudig dakgebruik.

De watertank is een normaal verschijnsel op de wolkenkrabbers van New York. De enorme tanks staan al sinds de hoogbouw in de ‘Big Apple’ in zwang raakte op de daken van de wolkenkrabbers om o.a. de waterdruk in de gebouwen te regelen. Hiermee vormen ze een karakteristiek beeld van het daklandschap in New York. De afgelopen najaar in gebruik genomen woontoren Montevideo is de hoogste woontoren van Nederland. Het gebouw is gebouwd op de Kop van Zuid in Rotterdam, naast Hotel New York.

De Kop van Zuid is van oorsprong het vertrekpunt van de Holland-Amerika Lijn: hier vandaan vertrokken de schepen naar New York. Dit gegeven gold als vertrekpunt voor het ontwerp van de Montevideo. De parallel van de hoogbouw in Rotterdam met die van New York is niet moeilijk te trekken. Het ontwerp van de Montevideo door Francine Houben van Mecanoo Architecten te Delft is dan ook geïnspireerd op de wolkenkrabbers van de befaamde Amerikaanse stad. De Montevideo bevat een gevarieerd aanbod aan appartementen. Op de onderste etages zijn tevens een groot aantal winkels en horecavoorzieningen gevestigd, als ook 6000 m² kantoren, een groot terras en een fitnesscentrum. Op het dak van de toren staat een 12 meter hoge M, die naar de naam van het complex verwijst.

Het idee voor de plaatsing van een New Yorkse watertank op het dak van de Montevideo is afkomstig van kunstenares Ineke Hauer, die speciaal hiertoe de Stichting Watertank in het leven riep. Hauer raakte naar eigen zeggen jaren geleden gefascineerd door de New Yorkse watertorens; de bouw van de Montevideo was een goede aanleiding een dergelijke toren ook in Nederland te plaatsen. De watertank zou de band tussen Rotterdam en New York extra benadrukken. Op 27 oktober 2005 was het zover: de houten watertoren werd het dak op getakeld. Dat ging niet zonder slag of stoot, omdat de oorspronkelijk gebruikte kraan te licht bleek. De in allerijl aangerukte zwaardere kraan plaatste de watertoren uiteindelijk, met een vertraging van vier uur, op het lage gedeelte van de Montevideo geplaatst.

Omdat het een kunstwerk betreft, zal de watertank niet in gebruik worden genomen en ook niet met water worden gevuld. Met de opening van de nieuwe woontoren op 19 december 2005 is Rotterdam een markant gebouw rijker, dat wordt opgesierd met een opvallend kunstwerk.

 

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand. Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam