Roofs 2006-01-27 Daglicht in de duisternis

Daglichtsystemen  (Roofs 2006-1)

Daglicht in de duisternis

Onlangs hebben de Solamaster Series van Solatube een verandering ondergaan waardoor de lichtopbrengst sterk verbeterd is. Sinds kort is het voor bedrijven die het daglichtsysteem aanschaffen mo­gelijk om in aanmerking te komen voor de EIA (Energie Investeringsaftrek). Een korte beschouwing.

Het gaat hier om een daglichtsysteem waarmee het mogelijk is daglicht op te vangen om het vervolgens vanaf het dak meerdere meters naar beneden te transporteren in huis, kantoor of bedrijfshal. Hiermee kunnen ook inpandige ruimten door daglicht worden verlicht. Het systeem maakt het mogelijk een hoeveelheid daglicht binnen te brengen, waar anders veel grotere openingen in het dak voor nodig zouden zijn. Het licht wordt via een lichtkoepel die voorzien is van prisma’s vanaf het plafond rondom diffuus verspreid. Leverancier Techcomlight heeft verschillende series in het assortiment, waardoor het systeem in diverse toepassingen en uiteenlopende formaten leverbaar is.

Varianten

De verschillende varianten in vogelvlucht. De Brighten Up Series zijn voor vrijwel ieder daktype leverbaar in diameters van 25 en 35 cm. Warmte en geluid komen nauwelijks naar binnen. Voor ’s avonds en ’s nachts is een kunstlichtarmatuur leverbaar, die het systeem in een plafonnière verandert. Voor badkamers, douches en toiletruimten is ook een ventilatie-unit als optie leverbaar bij de Brighten Up Ø10" (25cm).

De grotere variant, de SolaMaster, is met een diameter van 53 centimeter vooral geschikt voor bedrijfsruimten. Dit type is met zijn 60 x 60 centimeter plafondplaat eenvoudig te monteren in vrijwel alle systeemplafonds. Ook dit type kent drie uitvoeringen zodat het tevens aan de esthetische wensen van de klant voldoet. Voor bedrijfsruimten zonder verlaagd plafond is een zogenoemde Magazijnuitvoering met een bolle prismaplaat aan de onderzijde leverbaar. Deze is vanaf het dak te plaatsen. Het systeem is goed te combineren met (daglichtgeschakelde) kunstlichtarmaturen waardoor een aanzienlijke besparing op het energieverbruik verkregen wordt.

Opwaardering

De verlengstukken van Solatube werden al standaard geleverd met Spectralight Infinity. Dit is een door de fabrikant ontwikkelde folie die een reflectievermogen heeft van bijna 100%. Dit is momenteel de hoogste reflectiewaarde op de markt. Hiermee levert het systeem zelfs op regenachtige dagen een grote hoeveelheid daglicht, en met Infinity kan het licht over grote lengten worden getransporteerd. Nu worden ook de standaardbuizen van de SolaMaster Series geleverd met het reflectiemateriaal.

Tijdens de Dakontmoetingsdagen zal één en ander worden gedemonstreerd op stand B-101.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand. Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam