Roofs 2004-01-14 KNAUF verovert centrale plaats op de Nederlandse isolatiemarkt

Producent van isolatiematerialen Knauf is 's werelds grootste producent van polystyreen en houtwolcement en is al jarenlang wereldwijd actief in meer dan dertig landen. Het assortiment is sinds kort uitgebreid met glaswol isolatieproducten. Het bedrijf stelt zich ten doel met een compleet assortiment voor elk isolatieprobleem een oplossing in huis te hebben.

Knauf Isol is onderdeel van de Knauf Insulation Divisie, een nieuw opgerichte groep binnen het wereldwijde Knauf-concern, dat sinds de oprichting in 1932 diverse isolatiematerialen voor de bouw levert. Met wereldwijd 17.000 werknemers en een omzet van 3 miljard Euro is het een speler van formaat. De productie, ontwikkeling, verkoop, marketing en distributie voor Nederland en België geschiedt vanuit Oosterhout (N.B.).

Diverse isolatiematerialen
Sinds 1979 biedt het bedrijf diverse producten op basis van houtwolcement (Fibralith). Het basismateriaal is opgebouwd uit hout van de fijnspar, water en wit cement. De eigenschappen van dit materiaal (het absorbeert geluid, biedt een goede thermische isolatie en is brandveilig) maken het geschikt voor verschillende toepassingen. Zo wordt het bijvoorbeeld veel toegepast in theaters, studio's, scholen, parkeergarages, carports, zwembaden en scholen.

Fibralith bestaat in diverse uitvoeringen. Naast de standaard uitvoering is het product ook gewapend leverbaar: de houtwol cementplaat wordt gewapend met hardhouten latten, waardoor het product is toe te passen als zelfdragende dakplaat. De verschillende uitvoeringen zijn brandvertragend gemodificeerd en onderhoudsarm.

Toepassingsmogelijkheden
Het bedrijf produceert sinds 1996 diverse producten van geëxpandeerd polystyreen (EPS) onder de naam Knauf Therm. De voordelen van EPS zijn bekend: een hoge isolatiewaarde en gemakkelijk in de verwerking. Het materiaal wordt niet alleen als de bekende bouwisolatie toegepast, maar ook in de grond-, weg- en waterbouw, als licht funderingsmateriaal voor zettingsvrije-, onderhoudsarme- en vochtwerende constructies. Het materiaal wordt in een groot aantal verschillende maten geleverd, in platen, blokken of vormstukken.

In de Verenigde Staten was Knauf al een grote leverancier van isolatieproducten op basis van glaswol. Met de overname van de glaswolfabriek in Visé (België) is het concern nu ook in Europa met deze producten actief. De glaswolproducten, die het bedrijf onder de naam Thermolan levert, zijn (zowel in nieuwbouw als in renovatie) o.a. toepasbaar als spouw-, gevel- en dakisolatie.

Centrale plaats
Was Knauf op het gebied van isolatiematerialen voorheen in Nederland nog relatief onbekend, momenteel heeft het de ambitie om een centrale plaats in de markt te veroveren. Het bedrijf wil met alle materialen tot de drie grootste producenten te behoren. Daarbij is het uitgangspunt, dat de klant voor alle isolatieproducten bij hetzelfde bedrijf terecht kan. In dit verband streeft men ernaar, om met een breed programma een oplossing voor vrijwel elk isolatievraagstuk te kunnen bieden. Het bedrijf heeft daartoe een speciaal team van specialisten in dienst, dat advies biedt over de materialen en de toepassing ervan.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam