Roofs 2003-09-42

Afast B.V. komt naar u toe

Sinds kort heeft Afast B.V. een demowagen in gebruik, waarmee het bedrijf volledige demonstraties bij de klanten kan verzorgen. ‘We konden altijd maar beperkt spullen meenemen in de auto,’ vertelt Arjan van Voorden hierover. ‘Daardoor was het nooit goed mogelijk om de klant een totaalbeeld te leveren van ons assortiment. De demowagen is standaard uitgerust met het gehele ISO-TAK programma. Dit behelst een aantal systemen voor mechanische bevestiging van isolatie, bitumineuze-  en kunststof dakbanen voor verschillende onderconstructies. Op verzoek van de klant komen we kosteloos en geheel vrijblijvend op locatie langs om, bijvoorbeeld in de avonduren of bij een stand, een demonstratie van onze producten te verzorgen.’

De demonstratie bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. ‘In het theoretische gedeelte, dat ongeveer een uur duurt, zetten we de werking van de producten uiteen. We geven aan dat de ISO-TAK systemen uit het oogpunt van arbowetgeving, verwerkingsgemak en het mogelijk reduceren van koudebruggen opvallende verbeteringen biedt. Ook wijzen we op de punten van aandacht: het ene systeem is bijvoorbeeld ontwikkeld voor bevestiging in beton, het andere specifiek voor afschotisolatie. Maar in de meeste gevallen blijft de theorie toch abstract. Het gaat pas leven als we, tijdens het praktijkgedeelte van eveneens een uur, de werking van de producten demonstreren. Dan wordt vaak in één handeling duidelijk, waar je anders een heel verhaal voor nodig zou hebben. Daarom is het prettig dat we met de demowagen alle producten bij de hand hebben: de kwaliteiten van de diverse producten en de onderlinge verschillen worden in één oogopslag duidelijk.’

Afast wil op deze manier een groot deel van haar leveranciers en verwerkers zo direct mogelijk bereiken. Ook komt het voor, dat het bedrijf op verzoek van de leverancier een demonstratie bij de verwerker verzorgt. Dennis Moerings: ‘De eerste geluiden zijn positief. Men blijkt het erg op prijs te stellen op deze manier kennis te kunnen maken met het productenprogramma en de verwerking hiervan. Men kan nu met eigen ogen zien en eventueel zelf proberen hoe de producten te gebruiken zijn. Daardoor kan men met nog meer kennis van zaken het product verkopen of gebruiken.’

Esha sluit Duitse fabriek en stelt nieuwe president-directeur aan

Begin september is bekend gemaakt dat Esha Holding een fabriek in Duitsland, waar ongeveer 35 mensen werken, zal sluiten. FNV Bondgenoten vreest dat het niet bij de ontslagen in Duitsland zal blijven, maar dat er ook in Nederland banen zullen verdwijnen. De nieuwe president-directeur Peter van Dommele (de vierde binnen minder dan 2,5 jaar) wil geen aantallen noemen, maar FNV Bondgenoten schat het aantal arbeidsplaatsen dat in Nederland verdwijnt op ongeveer 50.

Esha verkeert al enige tijd in zwaar weer. Esha-Holding werd in november 2000 door de Griekse beursgenoteerde multinational Alfa Alfa Holding overgenomen. Het bedrijf werd een bruidsschat van 33 miljoen Euro in het vooruitzicht gesteld, te investeren in Nederland. Daartoe diende dit jaar wel een goed investeringsplan gepresenteerd te worden. Tot op heden is dat niet gebeurd. Inmiddels is ook duidelijk dat het Griekse moederbedrijf in liquiditeitsproblemen verkeert: het bedrijf is in Griekenland druk doende minimaal 120 miljoen Euro binnen te halen om schulden af te lossen.

Het verloop aan de top is sinds november 2000 roerig geweest. Achtereenvolgens stonden eerder Jan Blaauw, Bart Kroesbergen en, sinds april vorig jaar, Johan Wortelboer aan het hoofd van het bedrijf. Sinds begin september 2003 heeft Peter van Dommele (40) de functie van president-directeur van Wortelboer overgenomen.

Van Dommele heeft laten weten zich niet teveel met het verleden bezig te willen houden, maar zich te willen oriënteren op de toekomst. Op het moment is men bezig met een het doorvoeren van een aantal maatregelen die het rendement (dat naar eigen zeggen door de verslechterde marktomstandigheden onder de druk staat) van Esha moeten opkrikken. Er komt een nieuwe divisiestructuur voor een meer transparante organisatie, en men gaat kritisch kijken naar de kosten. Het sluiten van de Duitse locatie is één van de maatregelen. FNV Bondgenoten is bij monde van bestuurder Ron Vos teleurgesteld over het stilzwijgen van de directie: ‘Als je zegt een transparante organisatie na te streven, dan moet je ook duidelijk zijn naar de mensen over de maatregelen die je neemt.’

Distributie Paul Bauder Gmbh & Co door Wecal Isolatie Techniek B.V.

Wecal Isolatie Techniek BV uit Wijk bij Duurstede heeft met ingang van 1 september 2003 de exclusieve distributie voor de Benelux  verkregen van de PUR en PIR isolatieplaten van Paul Bauder GmbH & Co uit Stuttgart. Bauder is producent van o.a. bitumineuze dakbedekking en isolatieproducten op basis van PUR en PIR hardschuim en heeft een uitstekende reputatie op o.a. de Duitse markt als leverancier van kwalitatief hoogwaardige producten voor vlakke en hellende dakconstructies, inclusief terras- en tuindaken. Om de isolatiemarkt optimaal te kunnen bedienen, is gekozen voor exclusieve distributie door Wecal Isolatie Techniek B.V.

Bauder Nederland B.V. zal zich concentreren op de promotie en verkoop van het eigen dakrollen programma.

AGENDA

Roof Expo 2003

De Belgische nationale beurs voor de gehele dak-, gevel- en installatiebranche vindt op 22, 23 en 24 oktober 2003 plaats in het Flanders Expo in Gent. Een groot aantal exposanten zal present zijn op deze derde editie van de vakbeurs.

Voor alle verdere inlichtingen: Mo-Productions,

tel.: 0032-50-250170, www.mopro.be, info@mopro.be.

Nationale Dakendag

Dit jaar vindt de Nationale Dakendag plaats op 19 november 2003 in de Utrechtse Jaarbeurs. Het ochtendprogramma behelst lezingen van o.a. Nico Hendriks (BDA) en Marc Evers (Mastum Daksystemen B.V.). Het middagprogramma bestaat uit een discussie over veiligheid en andere problemen. Op het Informatieplein zijn diverse stands en exposities ingericht.

Architectendag 2003

De Architectendag, met presentaties van o.a. Klöber en Nebiprofa, wordt op 9 oktober 2003 gehouden in het Kröller-Müller Museum op het Nationale Park de Hoge Veluwe. Deelname kost 75 Euro per persoon. Contactpersoon: Marie-José Pulles Tel: 0492-450222.

Bouw relatiedagen 2003

Met meer dan 200 exposanten is de Bouw Relatiedagen in de Evenementenhal Hardenberg (28 t/m 30 oktober) de hardst gegroeide bouwgerelateerde vakbeurs in Nederland. Onder de exposanten bevinden zich leveranciers en fabrikanten van lijmen, kitten, coatings en additieven, verf, dakbedekkingproducten, etc.

Eco-Bouwmarkt

Op 9 oktober 2003 organiseert VIBA Expo in ’s-Hertogenbosch haar jaarlijkse Eco-Bouwmarkt. Met haar Open Dag wil VIBA Expo de aandacht vestigen op het belang van, en de mogelijkheden voor het inrichten van een duurzame en gezonde samenleving.

Nationale Staalbouwdag 2003

De Nationale Staalbouwdag 2003 wordt op 9 oktober a.s. in Infotainmentcenter CineMec in Ede gehouden. Organisator Bouwen met Staal, partners SNS én ruim vijftig bedrijven en instellingen voor de staalbouw bieden u een even gevarieerd als op maat gesneden programma, onder het motto: ‘Onderneem ’t in Staal’.

Studiemiddag: Het juridische belang van juiste technische tekeningen

NEN, het centrum van normalisatie, organiseert in samenwerking met de Metaalunie in het kader van het project ‘Kenbaarheid – Voorlichting aan MKB’ een informatiemiddag over het juridische belang van juiste technische tekeningen. Deze middag wordt gehouden op donderdag 16 oktober 2003 bij de Metaalunie in Nieuwegein en begint om 14.00 uur.

Narvik Datura: Nieuwe Nederlandse vlakke keramische dakpan

Koramic Dakproducten heeft aan haar uitgebreide assortiment keramische dakpannen een nieuw model toegevoegd: de Narvik Datura. Dit is een vlakmodel keramische dakpan met aan de voorzijde een subtiele afvlakking. Deze pan wordt kruisgewijs verwerkt en is door zijn variabele latafstand van 270 tot 307 mm op elk dakvlak te verwerken; ideaal dus voor zowel nieuwbouw als renovatie. Door de ingekleurde scherf vallen zaaglijnen in de kil en bij dakdoorbrekingen nauwelijks of in het geheel niet op. Dit alles maakt de Datura inzetbaar voor de meest uiteenlopende bouwprojecten. De Datura is in vijf kleuren leverbaar.

Dakpan met hydrofobe kwaliteit

Lafarge Dakproducten presenteert de nieuwe Glazuron collectie. Deze jongste, sterk verbeterde generatie betondakpannen betekent een doorbraak op het terrein van de esthetica van het hellende dak. Want voor het eerst wordt er nu in Nederland een dakpan gemaakt met waterafstotende eigenschappen.

De toplaag van de nieuwe betondakpan bestaat uit een poriedichte micromortel. Daar bovenop is een laag ingekleurde coating aangebracht met een toeslagstof die het oppervlak hydrofoob maakt. Het water gedraagt zich als op een auto die net in de was gezet is. Of, voor wie meer flora-georiënteerd is, als een regendruppel op het blad van vrouwenmantel. Het panoppervlak trekt vrijwel direct droog, waardoor de kans op algenvorming verder afneemt. Want algen en korstmossen kunnen pas gedijen als de omgeving een tijdlang voldoende vochtig is.

Resultaat: een betonnen dakpan van een hoogwaardige, esthetische kwaliteit die zich kan meten met de fraaiste bedekkingsproducten voor het hellende dak. De Glazuron collectie bestaat uit de modellen Sneldek en Neroma en is leverbaar in dertien kleuren. Het oppervlak in de Sneldek uitvoering kan naar keuze glanzend of mat zijn. De Neroma is in matte uitvoering te verkrijgen.

PERSONALIA

Uitbreiding team Afast B.V.

Per 18 augustus is de heer Dennis Moerings in dienst getreden bij Afast B.V. te Helmond. Eerder was de heer Moerings vijf jaar werkzaam bij Sitek/Kingspan Insulation en was hier verantwoordelijk voor de verkoop en technische ondersteuning van het PF Hardschuim in zowel de dakenmarkt als de bouw- en plaatmaterialenmarkt.

Afast B.V. staat bekend om zijn kwaliteit, hoge servicegraad en innovatie. Om dit ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen was uitbreiding gewenst. De heer Moerings zal het team gaan ondersteunen op het technische en commerciële vlak.

Het diverse programma van Soprema Nederland

 Soprema Nederland in Hendrik Ido Ambacht heeft in totaal zo’n 400 dakproducten in het assortiment. Daarmee is het een van de meest veelzijdige fabrikanten die de dakenmarkt kent. ‘Soprema besteedt wereldwijd jaarlijks 3% van de omzet aan R&D; daardoor heeft het bedrijf, zeker in vergelijking met andere spelers, een zeer divers programma,’ aldus directeur Peter Paul Janssens. Afgelopen zomer bracht het bedrijf een aantal producten onder de aandacht, die een welkome aanvulling van het normale programma van de dakdekker vormen.

Soprajoint WF -Soprajoint WF is een wortelwerend dakbedekkingssysteem, dat speciaal is ontwikkeld voor de afdichting van dilataties en naden. Het bestaat uit een elastische SBS elastomeer bitumen met een dikte van 5 mm. Het materiaal wordt op het project op maat gesneden en kan evenwijdig of loodrecht op de dwarsdoorsnede van de dilatatie worden gebrand. Het systeem laat zich eenvoudig verwerken en integreert volledig met de oorspronkelijke dakbedekking. Soprema biedt een 10-jarige garantie op het product.

Stickson -Naast de normale dakbedekkingsproducten biedt de fabrikant een aantal akoestische producten. Stickson is een ontdreuningsmateriaal. Het wordt gebruikt als aanvullende akoestische isolatie en heeft een basis van gemodificeerde bitumen. Het materiaal wordt in diverse industrieën toegepast (o.a. auto-industrie, sanitairindustrie). Voor de dakenbranche is het vooral interessant voor gebruik bij felsdaken, maar ook andere toepassingen zijn mogelijk. Het zelfklevende product kan op diverse ondergronden (indien droog, schoon en vetvrij) worden toegepast: gips, hout, staal, aluminium, PVC). Het materiaal, dat aan de binnenkant van de separatiewand wordt aangebracht, vangt geluidstrillingen op en is zowel te gebruiken om geluid van binnen naar buiten op te vangen (bijvoorbeeld muziek), als van buiten naar binnen (geluid van verkeer, hagelbuien, etc.).

Velaphone - Een ander akoestisch isolatiesysteem, dat door Soprema op de markt wordt gebracht, is Velaphone. Dit is een vloerisolatiesysteem op basis van bitumen en glaswol. De dunne bitumenlaag (Velaphone Confort 2,5 mm, Velaphone Confort + 3,5 mm) wordt tussen de vloer en de ondergrond geplaatst, waardoor het geluid van bovenaf wordt gereduceerd. Vooral bij toepassing van gebruiksdaken kan dit systeem van pas komen.

Verstelbare tegeldragers - Tenslotte biedt het bedrijf de Plots: verstelbare tegeldragers die voornamelijk worden toegepast in opplussytemen op balkons en galerijen. De Plots zijn middels een schroefsysteem in hoogte verstelbaar, en leggen de tegels op deze manier waterpas, zodat minder validen zich gemakkelijk over de tegels kunnen verplaatsen. De tegeldragers zijn toepasbaar op diverse ondergronden, zoals beton en alle soorten dakbedekking. Ze kunnen worden voorzien van schokdempers, die zowel voor extra stabiliteit zorgen, als voor geluiddemping. Het systeem is in staat, bij toepassing van tegels van 500x500 mm, een gewicht van meer dan 1000 kg/m2 te dragen.

Soudal MontagePro 140 montagelijm

Soudal, de Belgische producent van lijmen, voegkitten en PU schuimen, introduceert een superieure montagelijm voor de professionele markt: MontagePro 140. Het bedrijf kiest hierbij voor moderne en milieuvriendelijke technologie op basis van acrylaatcopolymeren, die borg staat voor aanzienlijk verbeterde prestaties, ook tegenover de klassieke gesolventeerde montagekitten op neopreenbasis.

De aanvangshechting van deze krachtige montagekit overtreft met 140 kg/m2 de bestaande montagelijmen op de markt. Hierdoor is dit topproduct de aangewezen keuze voor alle zware montageklussen op poreuze ondergrond, zelfs diegenen die tot voor kort onmogelijk leken. Soudal MontagePro 140 brengt u eenvoudigweg in dotten of strepen aan op het materiaal. Stevig aandrukken en het materiaal glijdt niet meer af. Stutten of mechanische bevestiging wordt overbodig.

Tien jaar waterdichtheidsgarantie op gecertificeerde daktuinen

Twee samenwerkende specialisten op het gebied van intensieve daktuinen hebben onlangs het eerste certificaat van 10 jaar verzekerde waterdichtheidsgarantie uitgereikt. De betreffende specialisten zijn Wédéflex Duurzame Daksystemen en Copijn Utrecht, specialist in groenrealisatie. Zij overhandigden het certificaat aan de projectontwikkelaar en de eigenaar van Centre Court, een multifunctioneel gebouw in het Beatrixkwartier te Den Haag met – sinds kort – een schitterende daktuin.

De verzekerde dakgarantie houdt in dat Wédéflex Duurzame Daksystemen en Copijn Utrecht 10 jaar lang de gezamenlijke aansprakelijkheid accepteren voor schade aan het gebouw door lekkage van de dakbedekking, mechanische schade als gevolg van de tuinaanleg en worteldoorgroei van de beplanting. Op deze manier blijven opdrachtgevers gevrijwaard van onverwachte kosten en kunnen ze bij één aanspreekpunt terecht met onverhoopte problemen. Wédéflex Duurzame Daksystemen en Copijn Utrecht achten de kans op schade vrijwel uitgesloten, gezien de veiligheden die in het systeem zijn ingebouwd en het vakmanschap waarmee het systeem is aangebracht.

Oprichting landelijke zonnestroomvereniging

Op 22 september 2003 is in de TH Rijswijk een landelijke zonnestroomvereniging opgericht. De vereniging stelt zich ten doel de voorwaarden voor PV-systemen (aanpakken misstanden, betere terugleververgoeding, subsidieregelingen beter aansluiten bij de praktijk, betere informatie-uitwisseling, etc.) te verbeteren. De nieuwe zonnestroomvereniging krijgt steun van de vereniging Sunergy, Zon & Licht en Ode.

Veilig werken op ladders met de Altrex safetycard

Tijdens de arbeidsinspectierondes ‘voorkom valgevaar’ in juni jl. is gebleken dat niet alle klimmaterieel voldoet aan de geldende normen en wetten. Zo worden bijvoorbeeld ten onrechte nog veel huishoudtrappen gebruikt. Ladders en trappen moeten voldoen aan de Warenwet én de NEN 2484, zoals door de Arbeidsinspectie bevestigd in bijgaande brief aan het Nederlandse Normalisatie Instituut. De Europese Norm EN 131 biedt een te laag veiligheidsniveau.

Het inspectieproject richtte zich primair op vallen van hoogte. Tijdens de bezoeken heeft de Arbeidsinspectie het werk 129 keer stilgelegd en in 61 gevallen is een bestuurlijke boete aan de werkgever opgelegd. In de meeste situaties was dit noodzakelijk vanwege het ontbreken van valbeveiliging waarvan 88 gevallen betrekking hadden op leuningen.

Om de veiligheid tijdens gebruik van ladders te waarborgen, heeft Altrex een safetycard ontwikkeld met daarop de 10 tips voor het veilig werken met ladders. Deze kaart biedt de mogelijkheid extra aandacht te besteden aan het veiligheidsaspect. En de cijfers van de arbeidsinspectie laten zien dat goede voorlichting nog steeds erg belangrijk is. In de tweede en derde week van september herhaalt de Arbeidsinspectie de inspectierondes.

Versneld corrosieweerstand testen

Het versneld testen van producten op weerstand tegen weersinvloeden en corrosie is een goede methode om de verwachte levensduur van een product te bepalen. Onderdelen van (of complete) voertuigen, straatmeubilair, hang en sluitwerk etc. worden in zogenaamde ‘zoutsproeikasten’ getest. Echter, ook bij de ontwikkeling van coatings of andere corrosiewerende systemen of maatregelen speelt deze testmethode een belangrijke rol.

Ascott Analytical uit de U.K. heeft een nieuwe serie van deze testkasten ontwikkeld.
Variërend van een compact 120 liter bureau model tot een reusachtige 2000 liter kast. Deze zijn naar keuze uitgevoerd als een standaard kast voor zoutsproeitesten of in een cyclische uitvoering waarmee duurtesten met wisselende klimaatsoorten worden nagebootst.

De nieuwe serie kenmerkt zich door een aantal noviteiten, met name op het ergonomische vlak.

Zo wordt de deur van de kast automatisch gesloten of geopend d.m.v. een pneumatisch systeem, de deuren zijn zodanig vormgegeven dat het plaatsen van zware objecten geen overmatig tilwerk vereist (vanwege de verlaagde drempel). De cyclische kasten worden bediend door een menugestuurd ‘touch screen’ dat de gebruiker continu informeert over de instellingen en werking van de kast. Voorts is elke Ascott kast uitgerust met een voorzienig die het mogelijk maakt de neerslag tijdens het proces te testen op zaken als PH e.d. zonder de kast te openen of het proces te onderbreken. De sproeikoppen zijn zodanig geconstrueerd dat verstoppingen niet mogelijk zijn en zijn eenvoudig te reinigen. Ascott kasten kunnen worden gezien als de meest gebruikervriendelijk kasten voor versnelde corrosietesten van dit moment.

Management buy-in Roma Nederland

Bij Roma Nederland, specialist in koel- en vrieshuisbouw in Raamsdonksveer, heeft oprichter A.P.G. van der Linden zijn leiding overgedragen aan een jong en ervaren managementteam dat zich middels een management buy-in constructie aan het bedrijf verbonden heeft voor de toekomst. Het directieteam bestaat vanaf heden uit de heren P.C. Pallandt, commercieel directeur, H.C. van Leeuwen financieel directeur en J.C.H Woestenberg, technisch directeur.  

Het resterende aandelenpakket is overgenomen door Romakowski GmbH in Duitsland. Hierdoor wordt de vertrouwde samenwerking met de Nederlandse vestiging gecontinueerd. Roma Nederland viert dit jaar haar zilveren jubileum. In de afgelopen 25 jaar heeft het bedrijf meer dan 7 miljoen vierkante meter aan Roma-isolatiepanelen verwerkt bij het monteren van allerlei soorten geconditioneerde ruimten.

 

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam