Zoeken

Roofs 2003-06-16 Een alternatieve keuze

In de Prinsessenwijk te Gorinchem worden momenteel 221 eengezinswoningen geheel gerenoveerd. De woningen worden voorzien van een nieuwe isolatie met een hogere isolatiewaarde. Ook de daken krijgen deze behandeling. De originele keramische dakpannen hadden een leeftijd van ongeveer 50 jaar en moesten vervangen worden. De daken worden nu voorzien van betonpannen. In oktober 2002 begon aannemersbedrijf J. van Daalen B.V. uit Arkel met de dakrenovatie, inmiddels zijn zo'n 150 daken opgeleverd.

Aannemersbedrijf J. van Daalen B.V. uit Arkel is een middelgroot aannemersbedrijf dat zowel binnen de nieuwbouw-, als binnen de onderhoudsmarkt actief is. Met ongeveer 95 eigen werknemers, is het bedrijf actief binnen een straal van 75 kilometer vanaf Arkel. De dakrenovatie in de Prinsessenwijk werd door het aannemersbedrijf met eigen mensen uitgevoerd. In totaal bedraagt de aanneemsom van dit project ruim 10 miljoen Euro.

De voorbereiding voor de gehele renovatie nam ongeveer tien maanden in beslag. De aannemer had een belangrijke stem in de keuze van de toe te passen materialen en uitvoeringsmethoden. De afvoer van afkomende materialen en bevoorrading van dakplaten, dakpannen etc. voert het bedrijf bijvoorbeeld uit met een eigen torenkraan. Deze methode is vanwege de soms grote afstanden tussen de voorgevel en de straat efficiënter dan het gebruik van stortkokers, pannenliften en dergelijke.

Projectleider J.A. Versluis van Aannemersbedrijf J. van Daalen B.V. vertelt: 'Uit kostenoverwegingen is besloten geen nieuwe keramische pannen meer aan te brengen, maar betonpannen. In samenspraak met opdrachtgever Bevo Woningbeheer te Gorinchem, is vervolgens besloten tot de toepassing van de VCR-betonpan type Spaarpan.'

Alternatief

Fabrikant Pro-Tile® VCR Van Cauwenbergh, uit het Belgische Rumst, is al sinds 1932 actief in de toepassing van de meest uiteenlopende betonproducten: sierbestrating, tegels, muurkappen etc. Sinds 1990 produceert het bedrijf de betonpan (zie hiervoor ook Roofs 1-2003).

De betonpan is volgens de heer Versluis een interessant alternatief voor de keramische pan: 'De pan is beter bestand tegen storm: hij is wat zwaarder per stuk dan de keramische pan. Daarbij zorgen ook de trapsgewijze dubbele zijsluiting, de ondersluiting met dubbel windlabyrint en de afgeronde neus voor een hogere stormvastheid van de Spaarpan.' De pan wordt standaard uitgevoerd met een vuilafstotende transparante beschermingslaag op microbeton, waardoor hij vuil- of stofdeeltjes uit de lucht sneller afvoert, en minder gevoelig is voor ontwikkeling van mos of algen.

 

Toen eenmaal voor de betonpan was gekozen, ging de aannemer op zoek naar de financieel meest gunstige optie voor het project in Gorinchem. De heer Versluis: 'We hebben diverse opties bekeken. Na een uitgebreide productvergelijking hebben we gekozen voor de Spaarpan: kwalitatief is deze pan volgens ons minstens gelijkwaardig aan de reeds op de Nederlandse markt aanwezige dakpannen. Ook Pro-Tile VCR Van Cauwenbergh is in het bezit van een KOMO-attest met productcertificaat en een NL BSB-certificaat (bouwstoffenbesluit). De prijs ligt echter een stuk lager dan andere betonpannen op de Nederlandse markt, omdat de fabrikant de eigen kostenstructuur zeer weet in te perken.'

Andere spelers

Het uitgangspunt van de renovatie van de ruim vijftig jaar oude Prinsessenwijk was de verbetering van de isolatie. Alle onderdelen van het gebouw (de vloer, de spouwmuur, het dak) werden voorzien van een nieuwe isolatie, de vensters kregen dubbele beglazing. Maar de eerste fase van de renovatie begon bij het dak. Na een inspectie van de schoorsteen en het herstel van het voegwerk verwijderde de aannemer de oude dakpannen, de tengels en de panlatten. Vervolgens werd de nieuwe dakisolatie en de betonpan op het bestaande dakbeschot aangebracht.

De heer Versluis is blij dat de Belgische pannenfabrikant zich ook actief op de Nederlandse markt begeeft. 'Bijna alle andere pannenfabrikanten zitten onder de paraplu van Lafarge,' zegt hij. 'Voor de gezonde concurrentie en scherpe prijsstelling is het goed dat er ook andere spelers, zoals Pro-Tile VCR Van Cauwenbergh, in de markt zijn. Zelf zijn we zeer te spreken over de service van de fabrikant. Door de verpakkingswijze van de dakpannen (in een kunststof bandje per zes stuks) en van de gevelpannen (rondgestapeld op pallet) is er bijna geen uitval van kapotte pannen en hulpstukken. De fabrikant levert uit voorraad, wat de leveringsbetrouwbaarheid ten goede komt.'

Dit najaar wordt de Prinsessenwijk in Gorinchem opgeleverd.