Zoeken

Roofs 2002-08-03 Beleefdheid

Bijgekomen van de verrassende vraag columns te schrijven treft u mijn eerste column. Ik moet bekennen dat, na mijn positieve reactie naar uw vertrouwde columnist, er enige schroom aanwezig was in zijn voetsporen te treden.
Wat zeker geldt in onze dakenbranche, al doende leert men, zal met deze sprong in het diepe zeker ook gelden voor beginnende columnisten.

Legitimatie ter identificatie is maatschappelijk een actueel onderwerp. Verwacht wordt dat legitimatieplicht een betere bestrijding van criminaliteit mogelijk maakt. Over de noodzaak tot het bestrijden van criminaliteit is iedereen het wel eens. Daarentegen blijkt de legitimatieplicht bij velen toch vervelende gevoelens op te roepen. Waaruit die geboren worden laat ik aan uw gedachten over.

Persoonlijk heb ik er geen moeite mee mij gevraagd en ongevraagd, in functie als dakinspecteur, te legitimeren. Opmerkelijk vind ik het dat je, je uitgevende als dakinspecteur, zo ongeveer ieder gebouw, zonder legitimatie en zonder begeleiding, in en uit kunt wandelen. Er van uitgaande dat dit niet gelegen is aan de bijzondere status van dakinspecteur, lopen er nog steeds zeer veel goedgelovige mensen rond. Tijden veranderen wel, af en toe wordt er nu naar legitimatie gevraagd, en incidenteel kom je zonder vooraf gemaakte afspraak niet binnen. Ik ben er een groot voorstander van dat men zich, indien men zich begeeft op "terrein" van anderen, bouwplaatsen, gebouwen enz, zich ongevraagd legitimeert.

Het is wel zo beleefd wanneer men dit uit eigen initiatief doet.

Dezelfde beleefdheid zou, waar het gaat om de identificatie van dakrollen, wat mij betreft, ook van toepassing moeten zijn. Het is opvallend dat steeds meer dakrol-leveranciers op hun banderol de materiaalomschrijving, in Nederland gebruikelijk middels het VB coderingssysteem, achterwege laat.

In het meest gunstige geval staat er een nummer van een kwaliteitsverklaring en een merknaam vermeldt. Het is om die reden zelfs voor de "experts" niet meer mogelijk om vast te stellen wat voor soort product er wordt toegepast.
Men beweert dat het VB-coderingssysteem te veel met bepaalde instituten verbonden zou zijn. Ook beweert men dat het achterwege laten en slechts de merknamen noemen merkonderscheidend zou werken.

U begrijpt dat ik het met deze en andere beweringen niet eens ben. Wat mij betreft moet iedere dakrol een complete correcte banderol voeren. Hierop moet herkenbaar zijn, een correcte materiaalomschrijving bij voorkeur middels de VB-codering, de merknaam en het nummer van de betreffende kwaliteitsverklaring (indien van toepassing). Is het niet zo dat certificerende instellingen en branche organisaties hiermede op toezien?

Nic-Jan Bruins