Zoeken

Roofs 2002-01-18 Duurzaamheid en objectiviteit centraal in Dak-wijzer

Het klinkt zo logisch: op ieder gebouw hoort een dak. Toch is het dak voor architecten en ontwerpers maar een klein onderdeel van het geheel. Specifieke kennis over duurzame dakconstructies is daarom niet altijd voorhanden en de tijd ontbreekt om deze te vergaren. De internetapplicatie Dak-wijzer is een hulpmiddel om duurzame baanvormige dakconstructies te ontwerpen tot en met bestek en detail.

Met Dak-wijzer stelt de architect, ontwerper of aannemer in stappen een dakbedekkingsconstructie samen. Na keuze van een leverancier kan hij direct doorklikken naar objectief getoetste productinformatie zoals bestekteksten en constructiedetails. Dak-wijzer is ontwikkeld door SBR (Stichting Bouwresearch) in samenwerking met veertien leveranciers en producenten van onder andere isolatie- en dakbedekkingsmaterialen. Het programma is gratis online beschikbaar via www.dakwijzer.nl. Aangezien de samengestelde constructies direct worden getoetst aan de uitgangspunten van duurzaam bouwen, vormt Dak-wijzer een logische aanvulling op het Nationaal pakket Duurzaam Bouwen (DuBo).

Objectieve informatie

Wédéflex Duurzame Daksystemen is een van de deelnemende producenten momenteel via internet al actief gekoppeld is aan Dak-wijzer. “Als bedrijf vinden wij het belangrijk architecten en ontwerpers te informeren over milieuvraagstukken. In het verleden ontbrak het nogal eens aan objectieve informatie en rouleerden voorkeurslijstjes die nauwelijks gestoeld waren op wetenschap en leidden tot een verkeerde materiaalkeuze. Dak-wijzer stelt de gebruiker in staat om volgens de vastgestelde milieueisen en conform het Nationaal pakket een dak te ontwerpen. Via een vervolgstap is het mogelijk de gemaakte keuze direct om te zetten in een objectief getoetste bestektekst”, aldus Coen van der Kooij.

Duurzaam

Ook Aad van Eeuwen, projectcoördinator bij Sramota & Naayen Architecten onderstreept het belang van objectieve bestekteksten en eenvoudig toegankelijke informatie. Van Eeuwen: “Ik heb Dak-wijzer getest en ben positief gestemd over het resultaat. We staan aan de vooravond van het Bouwbesluit 2002, waarin de toepassing van dubomaatregelen is vastgelegd. Dak-wijzer leidt ons naar een kwalitatief goed en duurzaam dak. Tezamen met de onafhankelijk getoetste bestekteksten is dat voor ons zeker reden Dak-wijzer te gaan gebruiken.”

Hoe werkt het?

Het gebruik van Dak-wijzer is snel en gemakkelijk. Aan de hand van een concreet stappenplan stelt de gebruiker een duurzame dakbedekkingsconstructie samen. Zes aanbevolen maatregelen voor duurzaam bouwen vormen het uitgangspunt. De ontwerpkeuzeboom voert de gebruiker vervolgens langs een aantal vragen. Per vraag hoeft de gebruiker alleen het juiste antwoord aan te klikken, waarbij de relatie met de desbetreffende Dubo-maatregel in een apart kader wordt weergegeven. Indien de gebruiker afwijkt van de aanbevolen maatregel verschijnt een waarschuwingsscherm, een keuze overeenkomstig de maatregelen wordt gehonoreerd met een blauw vinkje.

Leveranciers

Tijdens het doorlopen van de vragen toont het scherm direct een grafische weergave van de gekozen opbouw. Een overzicht van alle gemaakte keuzes sluit het totale vraag- en antwoordpad af. Als de constructie voldoet aan de wensen van de gebruiker, kan deze direct een overzicht van fabrikanten en producenten opvragen. Via een link is het mogelijk naar de site van de betreffende leverancier te klikken, waar onafhankelijk door SBR getoetste bestekteksten, productinformatie en constructiedetails beschikbaar zijn. Het is tevens mogelijk om via internet de benodigde bestellingen bij de betreffende leveranciers te plaatsen.

Onafhankelijk voorportaal

Op dit moment zijn nog niet alle veertien leveranciers via Dak-wijzer op internet bereikbaar.
Aliso, Empol, Esha Nederland, Rockwool Lapinus en Wédéflex Duurzame Daksystemen zijn de voorlopers; de sites van Alkor Draka, Dow Benelux, HT Nederland, Nebiprofa, Recticel, Sitek-Thermal Ceramics Benelux, Troelstra & De Vries, VESP en Van Wylick Isolerende Mortels zijn nog in voorbereiding. “Wij hebben al verschillende reacties ontvangen”, aldus Van der Kooij van Wédéflex. “Ontwerpers herkennen Dak-wijzer echt als een onafhankelijk voorportaal waarin op objectieve manier keuzes gemaakt kunnen worden, waarna desgewenst ook nog een commerciële invulling mogelijk is. Ook als bedrijf zijn wij zeer tevreden over het eindresultaat.”

Kanttekening

Dak-wijzer is in eerste instantie bedoeld voor ontwerpers, bouwers, gebouwbeheerders en adviseurs. Van Eeuwen is ervan overtuigd dat veel van zijn collega´s het programma gaan gebruiken, maar plaatst toch ook een kritische kanttekening. “Tijdens het testen miste ik soms een korte toelichting op het waarom van bepaalde keuzes. Zelf ben ik goed ingevoerd in het ontwerp van dakconstructies. Voor degenen die dat veel minder zijn, kan een helpscherm verhelderend werken om de keuze voor bepaalde materialen en producten ook aan andere participanten uit te leggen. Ik zie dit gebrek echter als een kinderziekte, dat in een later stadium nog verholpen wordt.”

Ei van Columbus

Dat Dak-wijzer een uniek en opvallend product is, bewijst ook de nominatie voor ‘Het Ei van Columbus 2001’. Deze prijs is gericht op producten en projecten die innovatief en duurzaam zijn. De jury waardeert in haar rapport de creatieve wijze van ICT-gebruik voor het doorrekenen van constructies en voor kennisverspreiding onder relevante doelgroepen. “Daarnaast draagt de integrale benadering gekoppeld aan een laagdrempelige toepassingsmogelijkheid bij aan een brede aandacht voor duurzaam bouwen in de aannemersbranche”, aldus het rapport.