Roofing Holland 1998-08-10 EPDM volledig aan ondergrond verkleefd met oplosmiddelenvrije lijm op waterbasis 'StaSafe'

Naast het mechanisch bevestigen en het ballasten van EPDM-membranen is er het afgelopen jaar een nieuwe bevestigingsmethode op de dakenmarkt geïntroduceerd: het volledig verkleven aan de ondergrond. De Amerikaanse/Taiwanese EPDM-producent Stafast heeft hiervoor een lijm op waterbasis ontwikkeld welke onder de naam StaSafe op de markt wordt gebracht. Met name op een UltraGard resolschuimisolatie wordt een perfecte hechting verkregen.

Sinds een jaar wordt op de Nederlandse markt een EPDM daksysteem aangeboden geproduceerd door Stafast, dochteronderneming van de bandenfabrikant Kenda. Importeur en verdeler in Nederland is Stafast Europe bv, gevestigd te Nuenen. Directeur Kees de Jonge geeft toe dat hij aanvankelijk wat terughoudend reageerde toen het moederbedrijf hem kennis liet maken met de mogelijkheid om de EPDM-membraan aan de ondergrond te verkleven met een oplosmiddelenvrije lijm op waterbasis. Niettemin intrigeerde hem de methode zozeer dat hij besloot een aantal proeven te nemen.
Daarbij werd de EPDM verkleefd aan de onderlaag die bestond uit verschillende soorten isolatie. Met name op UltraGard isolatie blijkt een bijzondere goede hechting mogelijk. Bij windtesten, volgens UEAtc-normen werd een uittrekwaarde vastgesteld van maar liefst 3500N. De gebruikte parkers/plaatjes waarmee de isolatie op haar beurt mechanisch was bevestigd bij zowel de windtesten als de later uitgevoerde projecten, werden geleverd door Van Roij Fasteners bv uit Deurne.

Cuypers Posterholt

Een van de eerste projecten waarbij het EPDM afdichtingsmembraan volledig aan de ondergrond werd verkleefd betrof de nieuwbouw van glasgroothandel Cuypers in Posterholt. Het werk werd uitgevoerd door Pex Dakbedekkingen uit Maasbracht. Volgens directeur Richard Pex is het een bijzonder plezierige ervaring om op deze manier een dak te maken. "Snel en schoon," zegt Pex. "Onze ervaringen zijn zo goed dat we besloten hebben om op het dak van onze nieuwbouw ook de EPDM-membraan volledig te verkleven. Ik verwacht dat dit systeem een geduchte concurrent zal worden van bitumineuze dakbedekkingssystemen." Met de ervaringen die het bedrijf nu met het verkleefde systeem heeft, zal de directeur er bij zijn opdrachtgevers op aandringen daar waar het mogelijk is te kiezen voor het volledig verkleefde EPDM Stafast.
Bij het verkleven wordt gebruik gemaakt van een door Stafast ontwikkelde en gepatenteerde lijm op waterbasis zonder oplosmiddelen. Dat het gebruik van de oplosmiddelvrije kleefstof ten aanzien van het milieu een voorkeur verdient, is evident. Maar omdat deze wijze van bevestigen snel en efficiënt is, wordt er ook een forse besparing gerealiseerd op de factor arbeid. Op het project in Posterholt slaagden de drie dakdekkers erin om 450 m2 dak per dag dicht te maken, inclusief het aanbrengen van de isolatie en dakrandafwerking. Ook bij daken die verhoudingsgewijs veel detailleringen hebben, verwacht Pex altijd nog een arbeidsbesparing van minimaal 20 procent te kunnen behalen.

Eenvoudige applicatie

Het membraan wordt éénzijdig verkleefd aan de onderliggende isolatie. De lijm wordt gebruiksklaar geleverd in plastic emmers van 19 liter. Met behulp van een roller wordt de lijm uitgestreken op de ondergrond. (tevens bestaat ook de mogelijkheid om de lijm onder druk op de ondergrond te spuiten.) Een voordeel hierbij is dat de dakdekker een visuele controle heeft wanneer hij de lijm aanbrengt. Omdat het uithardingsproces van de lijm pas na circa drie uur begint, heeft de dakdekker nog alle tijd om de ligging van de dakbedekking eventueel te corrigeren. Ligt het membraan goed, dan kan het worden aangewalst en kunnen met een brede bezem de laatste plooitjes eruit worden 'geveegd'. Pas na 72 uur is de lijm volledig uitgehard. In de kimmen dient de dakbedekking mechanisch te worden bevestigd. De lijm kan tevens als een contactlijm worden verwerkt, dit met betrekking tot het opgaande werk. StaSafe is een kleefstof op basis van latex en daarom niet geschikt voor de naadafdichting in de overlap. Hiervoor adviseert Stafast Europe bv slechts butyltape te gebruiken want zo stelt Kees de Jonge: "De gekozen overlap techniek op basis van butyltape is uit onderzoek als de enige passende en meest betrouwbare voortgekomen." Stafast Europe bv biedt een groot gamma standaard maten aan tot een breedte van 15,25 meter. Met name bij het gebruik van deze breedte kan zeer snel een groot aantal vierkante meters worden afgedicht.
Geheel nieuw is volledige verkleving van EPDM-membranen niet. Ook in Nederland is in het verleden ervaring opgedaan met volledig verkleven, zij het dat in die gevallen werd verkleefd met neopreenlijm. Deze methode is in de praktijk echter bijzonder lastig omdat het membraan wanneer het eenmaal contact met de ondergrond heeft, direct muurvast zit en plooivorming bijna onvermijdelijk is. Bovendien moet bij die methode tweezijdig (zowel het membraan als de ondergrond) worden verkleefd. Het nieuwe systeem van verkleven met de lijm op waterbasis kent het probleem van plooivorming niet. Richard Pex: "Op zichzelf brengt dat in de praktijk ook weer een nadeeltje mee. Bij een stevige bries zal je de boel tijdelijk moeten ballasten. Maar dat is een slechts een klein ongemak."

Renovatie

Vanwege de bijzondere goede hechting op zowel UltraGard (resolschuim) als op Retrofit (renovatieplaat op basis van geëxpandeerd perliet) wordt de bevestigingswijze in combinatie met deze materialen bijzonder geschikt geacht voor renovatie. Hierbij wordt Retrofit op de bestaande isolatie mechanisch bevestigd. Op de platen kan vervolgens het EPDM-membraan weer volledig worden verkleefd. De harde Retrofitplaat (in een dikte van 13, 15 en 20 mm) heeft op de bestaande isolatie een goede egaliserende en drukverdelende werking die zich in de praktijk bovendien bewezen heeft wat betreft zijn snelle verwerking. In Nederland zijn inmiddels een respectabel aantal daken volgens de bovenbeschreven techniek met succes uitgevoerd. De hechting is in opdracht van Sitek-TCN bv uitvoerig getest waarbij het systeem werd blootgesteld aan verschillende temperaturen en vochtigheidscondities. Over het resultaat was men zeer te spreken. Hoewel de volledige verkleving van het membraan op resolschuim niet wordt vermeld in de verwerkingsvoorschriften van UltraGard heeft de producent zoveel vertrouwen in deze verwerkingsmethode dat ook hier de gebruikelijke garantie van tien jaar wordt gegeven. Veel meer ervaring met het volledig verkleven is er opgedaan in de Verenigde Staten. De eerste membranen werden hier al in 1991 volgens deze methode bevestigd. Bovendien heeft Stafast, voordat de bevestigingsmethode in de praktijk werd toegepast een groot aantal proeven genomen waarbij de hechting werd beoordeeld na 28 extreme temparatiuursschommelimngen. Cees de Jonge: "De uitkomsten spraken zozeer tot de verbeelding dat Stafast Europe bv de methode met trots in de Nederlandse dakenmarkt inroduceert."

Opbouw isolatie/waterdichtingssysteem:

  • PE dampremmende laag
  • UltraGard 300D 50 mm
  • Dekfast Dakschroef DFDS 30 cycli Kesternich
  • Dekfast Drukverdeelplaat DVP
  • StaSafe Waterbased Adhesive
  • StaFast EPDM 1,14 mm


Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam