Roofing Holland 1998-06-39

Tuin op hoog niveau met Alisol dakbegroeiing

De bewoners van 't Leidse Veem, een voormalig pakhuis op de 'Kop van Zuid' in Rotterdam, hoeven niet meer weg uit hun woonomgeving voor een ommetje in de frisse lucht. Het binnendak van de parkeergarage met een oppervlakte van 500 m2 is namelijk ingericht als binnenplaats. Door toepassing van een Alisol dakbegroeiings-systeem van Aliso uit Breda is daar een tuin ontstaan die niet alleen aangenaam is om in te vertoeven, maar ook bijdraagt aan een beter milieu.
De woningen zijn eigendom van de Stichting Stadswonen (voorheen Stichting Studentenhuisvesting) in Rotterdam en ontworpen door Van Rassel Architekten uit Maasland. HEKO uit Hendrik Ido Ambacht voerde het dakbedekkingssysteem uit, met als toplaag een waterdichte en wortelbestendige EPDM dakfolie. Hierop legde BTL uit Bruinisse de daktuin aan die bestaat uit beplanting en terrassen met diverse sierbestratingen.
Basis van het dakbegroeiingssysteem is een Alisol 4+1 waterregulerende drainagemat. Dit vormt de levensader voor de beplanting: het houdt net zoveel water vast als nodig is voor de plant; overtollig water wordt afgevoerd. Ook garandeert het de beluchting van de wortels. De matten zijn drukvast en beloopbaar, wat natuurlijk van belang is voor de wandelpaden. Bovenop de matten is Alisol DBS-E substraat aangebracht van 70 mm dikte. Daarin heeft BTL de diverse beplantingen aangebracht in afzonderlijke vakken met diverse kleuren.
De vele bestrate terrassen zijn aangebracht op een ononderbroken drukverdelende en water-afvoerende drainagemat van het type Alisol 650. Een deel is bedekt met zand met daarop een sierbestrating van klinkers, en een deel is afgewerkt met houten vlonders en grind. Diverse objecten creëren een havensfeer, zoals een boot, een mast en een anker met lijnen.
Een daktuin draagt op diverse manieren bij aan een beter milieu. Zo zorgt het waterbergend vermogen voor een geringe en tragere afvoer van regenwater naar het riool. Bovendien wordt het regenwater gefiltreerd. Daardoor is minder zuivering van het rioolwater nodig. Dakbegroening verbetert het buitenklimaat en de zuiverheid van de lucht. Het beschermt het dak, dat daardoor een langere levensduur heeft. En tenslotte zorgt het voor aanvullende isolatie, zowel tegen zomerse warmte als winterse kou, als ook tegen geluid van buitenaf. Voor meer informatie: 076-5715716.

Unidek Produktie gecertificeerd

Unidek Produktie in Gemert, producent van EPS (geëxpandeerd polystyreen) en bouwmaterialen op basis van dit milieusparende isolatiemateriaal, is het eerste bedrijf in de isolatiebranche met een gecertificeerd gecombineerd zorgsysteem, dat bestaat uit een kwaliteits-, arbo- en milieuzorgsysteem. Deze week ontving het bedrijf van certificatie-instelling KEMA de betreffende certificaten. Inmiddels bereidt Unidek Produktie zich voor op het behalen van (het niveau van) de Nederlandse Kwaliteitsprijs.
In 1995 ontving Unidek Produktie voor zijn kwaliteitszorgsysteem het certificaat NEN-EN-ISO 9001. Het jaar daarop behaalde het bedrijf voor zijn milieuzorgsysteem het certificaat BS 7750, dat in 1997 werd omgezet in het certificaat NEN-EN-ISO 14001. Het arbozorgsysteem van Unidek Produktie is ook al geruime tijd gereed, maar het was tot voor kort nog niet beoordeeld door een certificatie-instelling. Overigens bestaat voor arbozorgsystemen nog geen ISO-norm. De regels die op dit zorgsysteem van toepassing zijn, liggen vast in de NPR (Nederlandse Praktijk Richtlijn) 5001. Het kwaliteits-, arbo- en milieuzorgsysteem van Unidek Produktie vormen samen het gecombineerde zorgsysteem van het bedrijf. Dat systeem is in maart van dit jaar voor het eerst als geheel beoordeeld - met een positief resultaat.
De audit van het gecombineerde zorgsysteem bestond uit twee gedeeltes. Begin maart is vastgesteld of het beleidshandboek van Unidek Produktie voldoet aan alle criteria en eisen. Vervolgens vond de daadwerkelijke beoordeling van het zorgsysteem in het bedrijf plaats. Dat gebeurde door het houden van interviews, met de directie en diverse afdelingen, en het toetsen van praktijksituaties. Tijdens deze beoordeling constateerden de auditors van KEMA geen enkele tekortkoming. Nu zijn de drie zorgsystemen van Unidek Produktie (kwaliteit, arbo en milieu) zowel afzonderlijk als gecombineerd gecertificeerd.
Inmiddels bereidt het bedrijf zich voor op het behalen van (het niveau van) de Nederlandse Kwaliteitsprijs, hetgeen eind 2002 een feit zou moeten zijn. Deze prestigieuze prijs kan jaarlijks door het Instituut Nederlandse Kwaliteit (INK) worden toegekend aan bedrijven die uitmunten in kwaliteit en die dat via de bereikte resultaten ook kunnen aantonen. Het behalen van (het niveau van) de Nederlandse Kwaliteitsprijs is allesbehalve eenvoudig. Vorig jaar werd de prijs weliswaar aan twee bedrijven toegekend, maar de twee jaar daarvoor kwam niet één van de bedrijven die zich hadden aangemeld ervoor in aanmerking.
Unidek Produktie (officiële naam Van Dijk Produktie B.V.) maakt deel uit van de internationale holding Unidek Beheer B.V. Die telt elf bedrijven, gevestigd in Nederland (zes), België (één), Frankrijk (één) en Duitsland (drie), met in totaal circa 700 medewerkers. Met een productiecapaciteit van 2 miljoen m3 per jaar is Unidek Produktie de grootste EPS-producent in de Benelux en één van de grootste ter wereld. Het bedrijfsterrein in Gemert strekt zich uit over ongeveer 150.000 m2. Het productieapparaat, met talrijke in eigen beheer ontworpen en gebouwde machines, behoort tot de modernste machineparken in de bedrijfstak. Bij Unidek Produktie werken ongeveer 325 personen. Voor meer informatie: 0492-378 424

Handleiding voor aanbrengen EPDM

Handelsmaatschappij Mawipex b.v. te Rilland heeft een handleiding voor het aanbrengen van BossCover Premium EPDM dakfolie uitgebracht. Het product is een UV-bestendige elastomeer met een enorme rek (tot 430%) die bijzonder goed spanningen kan opvangen. Het materiaal blijft altijd soepel, ook onder de meest extreme temperaturen.
De folie vertoont weinig of geen verouderingsverschijnselen, ook niet bij langdurige blootstelling aan ozon.
De milieuvriendelijke BossCover EPDM is zo goed als onderhoudsvrij en heeft door zijn bijzondere eigenschappen een levensduur van tenminste 40 jaar. De nieuwe handleiding beschrijft op duidelijke en overzichtelijke wijze de verschillende verwerkingssystemen als losliggend geballast systeem, volledig gekleefd systeem en het 105-systeem.
Met name aan het nieuwe 105-systeem wordt uitgebreid aandacht besteed. Bij dit systeem voor mechanische bevestiging wordt het EPDM-membraan niet doorboord.
Voordelen van dit systeem zijn een superieure hechting, vlakke en ononderbroken, niet-gepenetreerde eenlaagse bedekking met minder bevestigers per m2 dan bij traditionele systemen, arbeidsbesparing tot 40 % door snelle verwerking en minder kans op fouten, minder overlap bij naden en geringere gevoeligheid voor weersomstandigheden bij verwerking.
In een overzicht zijn de voor- en nadelen van de verschillende systemen vermeld. Verder wordt uitvoerig aandacht besteed aan verschillende naadverbindingen.
Voorkomende details worden met duidelijke tekeningen belicht. Met betrekking tot accessoires als lijmen, tapes e.d. wordt in de handleiding direct verwezen naar de bijbehorende Ashland accessoires. Exemplaren van de nieuwe handleiding voor het aanbrengen van BossCover Premium EPDM dakfolie kunnen worden aangevraagd op telefoonnummer 0113-557777.

Uitreiking Komo Proces certificaat door Kiwa

Tijdens de bedrijfscontactdagen in de AHOY hallen te Rotterdam is aan J. de Kluyver dakbedekkingen Rhoon B.V. het KOMO procescertificaat inzake de uitvoering van dakbedekkingsconstructies in bitumen of kunststof uitgereikt. Op zich niet zo opzienbarend ware het niet dat de Kluyver het eerste dakbedekkingsbedrijf is dat door KIWA wordt gecertificeerd naar de BRL 4702. Het betreft een logisch vervolg op het eerder behaalde VCA** certificaat. Wanneer het proces eenmaal is beschreven en vastgelegd kunnen immers niet alleen in het proces meetpunten worden aangemerkt die de veiligheid aangaan maar evenzo de kwaliteit. VCA** en het KOMO procescertificaat staan daarom ook beschreven in één handboek. Daardoor werkt het niet verstorend op de dagelijkse praktijk maar juist aanvullend. Tijdens de uitreiking in de AHOY waren de dakdekkers van de Kluyver op het dak bezig de dakbedekking te renoveren. Dat een en ander goed en veilig geschiedde werd onder het dak bevestigd.

Koekkoek breidt uit

Koekkoek bv, groothandel voor de dakdekker- en installateursbranche gaat twee jaar na de opening en ingebruikname van het centrale magazijn annex hoofdkantoor te Zaandam, haar regionale bereikbaarheid vergroten met een zesde vestiging.
Inmiddels heeft Koekkoek bv drie vestigingen in Amsterdam en een vestiging in Bussum.
Om de bereikbaarheid ook in 't Gooi te vergoten is als nieuwe vestigingsplaats voor Hilversum gekozen. Het gehele Koekkoek- dakbedekking-, cd-, sanitair-, en metalenpakket zal hier vanaf eind juli 1998 in ruime mate verkrijgbaar zijn. Bedrijfsleider op deze vestiging wordt Martin Raukema. Zijn taken op de vestiging in Bussum worden overgenomen door Mark Jansen. Voor meer informatie: 075-6127575.

Programma zelfborende schroeven

Bolle Technofast bv heeft een compleet programma zelfborende en zelftappende schroeven. Zowel in de roestvrijstalen kwaliteiten 304 (A2) of 410, en in de diverse staalverzinkte verkrijgbaar.
Het assortiment dat binnen 34 uur leverbaar is bestaat uit: zelfstappende gevelplaatschroeven type A en B, met of zonder opgemonteerde afdichtingsring van ø 12 tot 29 mm. Zelfborende schroeven in alle uitvoeringen en bit-afsluitingen met boorcapaciteit van 0,5 tot 12,5 mm staal (zgn Teksschroeven). Collorfast kleurkopschroeven in 18 verschillende BSC-kleuren. Farmerschroeven met in kleur gespoten kop. Sandwichpaneel schroeven, Stitchers, losse kunststof kleurkapjes, in 8 en 3/8 mm (alle RAL- en BSC kleuren.) Voor meer informatie: 036-5361234.

Personeel

G. Leijten en F. Eeftink zijn benoemd tot commercieel-technische adviseurs bij Van Doorn Dakspecialist b.v. te Veldhoven. Frans Eeftink is in zijn nieuwe functie belast met acquisitie, het uitvoeren van dakinspecties, calculeren en het begeleiden en bewaken van de uitvoering. Hij heeft zijn opleiding gevolgd in de Van Doorn-organisatie, waar hij voorheen in een andere functie werkzaam was.
De werkzaamheden van Ger Leijten zijn voornamelijk gericht op het verwerven van opdrachtgevers in de zakelijke markt. Voorheen was hij werkzaam als bedrijfsleider bij Bedrijfs- en Stedelijk beheer te Eindhoven.
Van Doorn Dakspecialist met vestigingen in Rilland, Veldhoven, Veenendaal en Naarden is gespecialiseerd in de complete renovatie en nieuwbouw van zowel hellende als platte daken in diverse materialen, zoals APP en SBS gemodificeerde dakbanen, EPDM membranen, PVC dakbanen, shingles en leien.

Agenda

De tweede editie van BouwContact vindt op woensdag 11 en donderdag 12 november 1998 plaats in het Maastricht Expositie & Congres Centrum (MECC). De beurs is op beide dagen geopend van 14.00-22.00 uur. Voor meer informatie: 043-383 84 14.

Probuilt '98 vindt plaats van 23 tot 26 september 1998 in de tentoonstellingspaleizen van de Heizel te Brussel. Voor alle info kunt u niet alleen bellen naar 0032-2-4748573 of faxen naar 0032-2-4748391 maar voortaan ook surfen naar de website: http://www.europictures.com/probuilt.be of een e-mail versturen naar: admin@europictures.com

Bati-News vindt plaats van 2 tot 12 oktober te Thimister-Clermont. Voor meer inlichtingen: tel.: 0032-87-337533, fax: 0032-87-336061.

SAIE '98, de grote Italiaanse bouwbeurs, vindt plaats van 14 tot 18 oktober 1998 te Bologna. Voor meer informatie: Bologna Fiere, Cologne, tel.: 0049-22-194864550, fax.: 0049-22-19486459.

De volgende BDA studiemiddag is op 24 november in de 'Nieuwe Doelen' te Gorinchem onder het motto 'Oudedaksvisie'. Voor verdere inlichtingen, tel.: 0183-66 96 21.

Renospecto, de vakbeurs voor renovatie en restauratie, gaat dit jaar door van 6 tot 8 december 1998 in hal 8 van Flanders Expo te Gent. Vanwege de aanzienlijke toename van exposanten die zich specifiek richten naar de professionele eindgebruiker van elektrisch- en handgereedschap en de groeiende interesse van het professioneel publiek, heeft de organisatie van Renospecto besloten om deze exposanten onder te brengen in een aparte hal (no 3) waardoor Tool Expo, gelijktijdig georganiseerd met Renospecto, als autonome vakbeurs zal functioneren. Op Tool Expo '98 zal U niet alleen alle nieuwigheden op dit terrein kunnen ontdekken, maar ze bovendien ook zelf kunnen testen in een heus demonstratie-atelier. Voor alle verdere inlichtingen: MO-Productions b.v.b.a.,tel.: 0032-9-3257 110, fax: 0032-9-3257119.

Nieuwe ontwikkelingen zelfklevend EPDM

Tijdens de Dach & Wand-beurs is door Phoenix afdichtingstechniek een nieuwe zelfklevende strook geïntroduceerd. Deze zelfklevende strook heeft een dikte van totaal 1.6 mm en bestaat uit een bovenzijde van EPDM (rubber) met glaskoord wapening. De onderzijde is voorzien van een zelfklevende Hoog Polymeer. De strook heeft een lengte van 20 meter per rol en is te bestellen in de verschillende breedte maten van 100, 150, 200, 250, 300, 333, 400, 500, 666, 750 en 1000mm.
Het toepassingsgebied van deze stroken ziet Phoenix in onder meer de bekleding van elastische water- en winddichte afsluitingen in de gevelbouw. Tevens zal Resitit E SK te vervanging van loodafdichtingen op deur- en raamkozijnen in de gevelbouw worden toegepast. Ook zal deze strook geschikt zijn voor zelfklevende bedekking in houten bakgoten. Hierbij zal de traditionele oplossing met zink of EPDM stroken die verkleefd zijn met ene contactlijm vervangen worden door dit zelfklevende systeem. Doordat dit product in lange lengte verwerkt kan worden zal ook de afdichting van funderingen en spouwmuren de oplossing kunnen zijn voor deze strook.
Elke ondergrond war de strook op moet hechten wordt voorgesmeerd met een primer FG 35. Deze primer bindt het overtollige stof en zal op zuigende ondergronden de hechting verbeteren. Hierna wordt de beschermende PE folie aan de onderzijde weggetrokken. De baan kan dan systematisch worden aangebracht op de ondergrond.
Overlappen in het systeem zullen voorgesmeerd worden waarna het materiaal aangewalst wordt met een daarvoor bestemde aandrukrol. Hierdoor kan deze strook ook worden ingezet bij bijvoorbeeld tijdelijk koudkleefreparaties. Verdere materiaaleigenschappen zijn: volledig UV- en IR stralings- en verouderingsbestendig. Naar de DIN 4102 vliegvuur, stralingswarmte bestendig (klasse B2), temperatuursongevoelig voor -35 tot +80 graden Celcius. Voor meer informatie: 072-535 33000.

Nieuwe behuizing en VCA* voor Maasdak

Na een flinke groei heeft het in Ridderkerk gevestigde Maasdak Dakbedekkingen bv op 22 mei haar nieuwe behuizing in gebruik genomen aan de Schans 42. Het bedrijf is gespecialiseerd in bitimineuze dakbedekking. In april heeft het bedrijf de audit gekregen voor het behalen van het VCA*. Het certificaat werd overhandigd aan Hans van den Hurk.

Geen beursnotering voor Unidek

De internationale holding Unidek Beheer B.V. (Unidek) heeft vorig jaar, voor het eerst in de geschiedenis van de onderneming, een nettowinst gerealiseerd van meer dan 10.000.000 gulden, namelijk 11.878.000 gulden. In vergelijking met 1996, toen de nettowinst 9.264.000 gulden bedroeg, is sprake van een stijging van 28 procent. Dat meldt de Raad van Bestuur van Unidek, zijnde H.J.M. van Dijk en drs. A.H.M. van Zeeland (respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter), in het onlangs gepubliceerde financieel jaarverslag 1997.
Unidek bereikte dit positieve resultaat mede dankzij een grotere EPS-afzet, de grotere afzet die Unidek Volumebouw B.V. en Smulders Staalwerken B.V. realiseerden, alsmede een goede kostenbewaking. De in totaal negen bedrijven die onder de in Gemert gevestigde holding ressorteren, realiseerden vorig jaar gezamenlijk een productie van 282.271.000 gulden (231.885.000 gulden in 1996). "Mede gezien het feit dat ook het eigen vermogen aanzienlijk is toegenomen, kunnen we stellen dat 1997 een uitstekend jaar voor de onderneming is geweest," aldus de Raad van Bestuur.
In 1998 zullen de investeringen van Unidek naar verwachting 60.000.000 tot 70.000.000 gulden bedragen, aldus de Raad van Bestuur in het financieel jaarverslag. Hierbij is rekening gehouden met uitbreiding van het bedrijfsterrein in Gemert, te bouwen en/of over te nemen fabrieken in Duitsland en uitbreiding van de productiecapaciteit van de eigen grondstoffenfabriek in Oss. Een en ander vindt plaats in het kader van het toekomstplan dat Unidek heeft opgesteld. De onderneming streeft naar een marktaandeel van 50 procent in Nederland en 5 tot 10 procent in Europa.
"Eens te meer zien wij de toekomst van onze onderneming vol vertrouwen tegemoet," besluit de Raad van Bestuur. "Wellicht realiseren we in 1998, voor het eerst in de geschiedenis van Unidek, een omzet van meer dan 300.000.000 gulden. Overigens is het aanvragen van een beursnotering, thans een trend in ondernemend Nederland, wat ons betreft niet aan de orde."

 Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam