Roofing Holland 1998-05-38 Producent van dakaccessoires klaar voor verdere groei

Jan Brekelmans startte in 1985 zijn bedrijf BMT. Met zijn vroegere ervaring opgedaan in zijn loodgieters- en verwarmingsbedrijf wist hij haarfijn wat de markt verlangde. Inmiddels is zijn onderneming uitgegroeid tot een gerespecteerd producent van hemelwaterafvoeren voor zowel de Nederlandse als de Belgische dakenmarkt.

Twaalf jaar lang kon Jan Brekelmans zijn afnemers bedienen vanuit de werkplaats onder zijn woning in de Tilburg. Ruimtegebrek en opslagproblemen dwongen hem ten lange leste naar een andere bedrijfshuisvesting uit te zien. Die vond hij op het Tilburgse industrieterrein Vossenberg II. Sinds januari van dit jaar heeft hij daar een nieuw bedrijfspand. Zo'n 1500 m2 staat hem ter beschikking, plus nog eens 900 m2 magazijnruimte. De vloeroppervlakte van de nieuwe fabriek staat in schril contrast met de 450 m2 van zijn vorige werkplaats.
Het is een bedrijfscomplex dat berekend is op groei. Kennelijk heeft de directeur van BMT alle vertrouwen in de toekomst. "Dat is ook zo," zegt de ondernemer. "BMT bedient niet alleen de dakenmarkt. We hebben ons in de meest uiteenlopende producten gespecialiseerd. Als het in de dakenmarkt slechts gaat, lijden we er uiteraard wel onder maar dan kost het ons de kop nog niet."
Divers zijn de producten van BMT beslist. Een greep: de producent maakt van staalkabels borstels voor milieuvriendelijke onkruidverwijdering, BMT maakt behuizing voor benzinepompen, onderdelen voor kassenbouwers en ook chassisonderdelen voor de lelijke eend. Een grote verscheidenheid inderdaad, maar de hemelwaterafvoeren zijn niet minder belangrijk. Circa eenderde van de omzet wordt gerealiseerd in de dakenmarkt. BMT heeft dan ook een bijzonder ruim assortiment. De catalogus vermeldt ruim vijfhonderd verschillende producten, voor een belangrijk deel geheel in eigen bedrijf ontwikkeld en het meeste nog op voorraad ook. De afzet verloopt zowel via de groothandel als rechtstreeks aan de dakdekker en loodgieter.

Diverse materialen

Een producent die de ambitie heeft alle dakdekkers van de noodzakelijke accessoires te voorzien kan zich niet permitteren om zich bij de fabricage van de producten te beperken tot één materiaal. Het bedrijf maakt zijn producten dan ook uit zowel roestvrij staal, lood en aluminium. "Er zal altijd wel vraag blijven naar de verschillende materialen, dus we zullen onze producten ook in die soorten blijven maken, maar het aandeel lood zal ongetwijfeld teruglopen. Maatschappelijk roept het gebruik weerstand op. Sportvissers en jagers mogen straks geen lood meer gebruiken. Vanwege de milieubezwaren sluit ik daarom ook niet uit dat lood het op den duur gaat verliezen. Jammer want het is een degelijk en mooi product. Daarentegen zal de positie van rvs steeds sterker worden."
Een belangrijk BMT-product waar een groeiende vraag naar is betreft de aluminium en rvs gesloten kiezelbakken met stadsuitloop die voorzien zijn van een PVC-coating. BMT is de enige producent in Nederland van deze accessoires voor verwerking in PVC-daken. In opdracht van de producent heeft BDA de kwaliteit ervan onderzocht en op het gebied van pelsterkte, treksterkte en veroudering blijken de kiezelbakken en stadsuitlopen volledig aan de gestelde eisen te voldoen. Brekelmans: "Zowel kwalitatief als commercieel heb ik een groot vertrouwen in het product. De markt van PVC dakbedekkingen groeit onder meer omdat dit materiaal de architecten ruime ontwerpmogelijkheden biedt."

Feed-back

Het assortiment van BMT is bijzonder groot. Dat neemt niet weg dat er altijd nog vraag is naar nieuwe, verbeterde accessoires. Door goed naar de markt te luisteren probeert BMT ook in die behoefte te voorzien. "We hechten van oudsher veel waarde aan de mening van de dakdekker en loodgieter. Hun visie en praktijkervaringen zijn voor de producenten van groot belang bij de productontwikkeling. De feed-back vanuit de praktijk schiet helaas wel eens tekort. Deels zullen wij dat zo ervaren omdat wij vooral de groothandel beleveren en dus minder een direct contact onderhouden met de man op het dak. Daarom ook verwachten wij veel van de afhaalbalie die wij hier gaan inrichten en de verhuur van onze werkplaats aan loodgieters en startende ondernemers. Het zijn initiatieven waarmee we de praktijkmensen naar binnen willen halen zodat de informatievoorziening vanuit de praktijk richting ons bedrijf wordt versterkt."

 

Helemaal verstoken van informatie blijft BMT zeker niet. En mede op basis daarvan ontwikkelde BMT een bijzonder type bladvanger dat ongeacht de diameter van de uitloop altijd past. De oplossing voor het probleem was even simpel als doeltreffend: een beugel aan de binnenzijde van de kap kan zo worden versteld dat de bladvanger altijd stevig in de afvoer klemt. "Op het oog is het simpele oplossing, maar wel een oplossing die de praktijk veel tijd bespaart. Het is maar één voorbeeld, maar ik verwacht dat een aantal producten eveneens nog verbeterd kunnen worden. Daarvoor is het wel nodig dat we de signalen uit de praktijk ook ontvangen."Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam