Roofing Holland 1998-03-22 Nieuw management samen meer dan zestig jaar ervaring op het dak

Sinds vorige maand staat het dakbedekkingsbedrijf Topdak uit het Noord-Hollandse Avenhorn onder een nieuw management. Opvallend is dat niet alleen de staf maar ook de dakdekkers allemaal gepokt en gemazeld zijn in de Mastum organisatie. Ofschoon de naam Topdak anders doet vermoeden, was het bedrijf het laatste jaar nauwelijks nog actief in de markt. Wat bezielt drie verstandige kerels een dergelijk dakdekkersbedrijf over te nemen?

   
   

Samen hebben ze meer dan jaar ervaring in de branche. Edwin Wiepking, Bart Barendsma en Karel Smit. Nu in het management aan de slag voor Topdak in Avenhorn maar een paar maanden geleden nog op de loonlijst bij Mastum. Als gevolg van de reorganisatie verkozen zij een andere job. In Avenhorn werd het dakdekkersbedrijf Topdak ter overname aangeboden. Een klein dakdekkersbedrijf zonder personeel. De uitdaging werd aangegaan.

Lege orderportefeuille

Wiepking: "Toen wij erin kwamen stelde het bedrijf eigenlijk weinig meer voor dan een klein voorraadje dakmaterialen, materieel waarvan we niet eens weten of het wel werkte en een moderne kantoorinventaris. Maar het belangrijkste was er niet: een goedgevulde orderportefeuille. Integendeel, de portefeuille was leeg en de goodwill verspeeld. Ik had de keuze uit andere aanbiedingen. Goede betrekkingen in loondienst en met volop perspectief. Maar omdat ik in de kansen geloof van een bedrijf als dit, besloot ik te kiezen voor Topdak. Temeer ook omdat we het samen doen en het bedrijf kunnen opbouwen op onze manier."
Wiepking erkent dat het een cliché is. Maar centraal in 'onze manier' staat de levering van kwaliteit en een bijzondere belangstelling voor milieuvriendelijke dakbedekkingssystemen. En wanneer het management van Topdak die uitgangspunten voor ogen blijft houden, dan moet het lukken in de dakenmarkt, vinden zij. "Want de markt is groot genoeg."
De wintermaanden zijn doorgaans niet de maanden waarin het de voorkeur verdient om een nieuw dakdekkersbedrijf te starten. Topdak begint met een ploegje van vier man. Toch is Wiepking ervan overtuigd dat het aantal dakdekkers dat eind dit jaar bij hen op de loonlijst zal staan op ongeveer vijftien zal uitkomen. "Het werk komt echt wel op ons af. Ik merk dat nu al aan onze contacten in de markt. Ik heb altijd veel waarde gehecht aan een goed relatiebeheer. Daar pluk ik nu de vruchten van. Veel van die relaties hebben sympathie voor ons. Ze vinden de stap die wij gezet hebben moedig."

Verregaande verantwoordelijkheid

Een hoge mate van kwaliteit van het opgeleverde werk wil Topdak bereiken door enerzijds uiterst bekwame dakdekkers in te zetten en anderzijds door de voormannen met hun ploegen een verregaande verantwoordelijkheid toe te kennen. Smit: "De dakdekkers die wij hebben aangetrokken werken met een grote mate van zelfstandigheid. Samen vormen ze volgens ons het neusje van de zalm."
Op termijn zal het bedrijf ook in het bezit zijn van het VCA certificaat. De voorlieden weten inmiddels al wat het betekent om met VCA te werken. Ook die certificering zal bijdragen aan het kwaliteitsstreven benadrukt calculator Bart Barendsma: "Mensen willen die verantwoordelijkheid ook zelf dragen. Onze voormannen hebben niet voor niets een visitekaartje, zodat zij aanspreekbaar zijn voor de opdrachtgever. Hun werk is niet meer anoniem. Bovendien kunnen zij in geval van klachten nu op hun prestaties aangesproken worden. Elke dakdekker die zijn werk serieus neemt vindt het afschuwelijk als men bij klachten over het werk naar zijn baas gaat. Ons bedrijf is te klein om over een eigen servicedienst te beschikken. Maar mochten zich onverhoopt klachten voordoen dan weet de eigenaar of opdrachtgever ook bij wie hij met zijn klachten terecht kan."
Het milieuaspect wil Topdak tevens in de bedrijfsvoering benadrukken. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de adviezen. Topdak zal bij voorkeur die daksystemen adviseren die te recyclen zijn. Dat betekent dat de bedrijfsleiding de opdrachtgever bewust zal moeten maken van de milieueffecten die zijn keuze met zich meebrengt. "Gemakkelijk zal het niet zijn en zeker in het begin zal je misschien eerder dan je lief is je principes moeten loslaten. Er moet immers ook worden omgezet. Maar het milieu verdient nu eenmaal een principiële benadering."
In de regio waar Topdak werkt, zijn verhoudingsgewijs veel dakdekkersbedrijven actief. Het werkgebied wil het bedrijf bij voorkeur beperken tot de regio Noord-Holland en noordelijk Zuid-Holland. "Willen we ons in deze regio onderscheiden dan zijn we wel gedwongen om de nadruk op kwaliteit te leggen," zegt Wiepking. "Dat vormt de enige garantie van groei. En kwaliteit voor ons betekent dat je klanten terugkomen en niet je producten. Samen kunnen we dat binnen Topdak wel bereiken. We kennen we elkaar door en door. Dat is ook precies de reden waarom we niet heel groot willen worden. Als we hier over een poosje met een man of vijftien aan het werk zijn is dat al heel mooi. In dat geval ben je als dakdekkersbedrijf nog in staat om je mensen uit te zoeken, kunnen we de interne lijnen kort houden en kunnen we ons ook kritisch opstellen ten aanzien van het aannemen van werk. Kwaliteit leveren is namelijk ook 'nee' durven te verkopen."

Renovatiemarkt

Topdak zal zich uitsluitend concentreren op de renovatiemarkt. De argumenten zijn eigenlijk een beetje bekend: de dakdekker heeft de voortgang van het werk meer in de hand, werken in de renovatie is prettiger omdat anderen niet op het project aan het werk zijn en men is niet gehouden aan de planning van de aannemer.
Het eerste werk wat Topdak onder het nieuwe management heeft binnengehaald betreft de renovatie van een 300 vierkante meter groot dak op het Gemeenschappelijk Onderzoekscentrum in Petten. Voor de werkzaamheden worden ze trouwens in Euro's uitbetaald. Voor diverse andere werken is Topdak nog in de race. Niet alleen bitumineuze en kunststof daken, maar ook een groot leien dak. Wiepking: "We zijn er voor gevraagd dus je bent wel gek als je dan niet meedoet. We hebben bovendien een leidekker in dienst. En ach, een uitstapje naar een hellend dak moet voor Topdak ook kunnen. Zolang wij tenminste kwaliteit kunnen waarborgen."Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam