Roofing Holland 1998-02-20 Dakbedekking met statiegeld

Milieu, iedereen heeft het er over en velen willen er ook iets aan doen. Bitufa B.V. uit Apeldoorn is zo'n bedrijf die er iets aan heeft gedaan, namelijk door daken te ontwikkelen die, in navolging van glas, papier en batterijen hergebruikt kunnen worden. Rest natuurlijk de vraag of er ook statiegeld op de dakbedekkingen zit.

Duurzaam bouwen wint razendsnel terrein. Daarbij speelt de overheid een voortrekkersrol. Nieuwe bouwprojecten moeten voldoen aan steeds hogere milieueisen om te voorkomen dat volgende generaties worden opgezadeld met ons afval. Maar ook om puur economische redenen. De kosten van de afvoer en verwerking van bouwafval zijn nu al hoog, maar bedragen over een jaar of tien, twintig een veelvoud daarvan. Duurzaam bouwen is dus evenzeer een kwestie van fatsoen, als van nuchtere calculatie.
Hoge milieu-ambities kunnen in de praktijk echter veelal niet worden waargemaakt. Simpelweg omdat je voor milieuvriendelijk bouwen milieuvriendelijke producten nodig hebt. En die zijn nog niet altijd beschikbaar, ook als het gaat om dakbedekking. Green-Concept Recyclable Roofing maakt aan dit probleem voorgoed een einde. Het concept biedt namelijk alle voordelen van duurzame bitumineuze dakbedekking met SBS-modificatie, maar dan zónder de milieubezwaren die gewoonlijk aan dakbedekking kleven. Het begrip milieuvriendelijk wordt te pas en vooral te onpas gebruikt. De meeste 'milieuvriendelijke' producten zijn helemaal niet zo vriendelijk voor het milieu. Daarom ontwikkelde Bitufa het Green-Concept, een 'waterdicht' totaalsysteem waarvan gezegd kan worden dat het echt milieuvriendelijk is.

Rijk mengsel

"Zo bestaat het totaalsysteem uit een volledig recyclebare toplaag, met een rijk mengsel van SBS gemodificeerde bitumen, geschikt om blijvend gescheiden van de ondergrond los te leggen of een éénlaagse mechanische bevestiging", vertelt Dhr. V.C.C. Panella. "Hierbij worden de nodige bevestigingsaccessoires geleverd. Verder is er de Rebituminizer, een uniek recyclingproces waarin de oude dakbedekkingen volledig wordt gerecycled zonder ook maar het geringste kwaliteitsverlies. En tot slot is er een terugname-garantie: fabrikant Bitufa verplicht zich tot terugname van de dakbedekking na afloop van de levensduur."
Green-Concept bestaat uit een vier millimeter dikke massieve dakbedekkingsbaan van zuivere bitumen met een zeer hoog SBS-gehalte. Aan de onderzijde bevindt zich een zware glasweefselmat die de baan een robuuste stevigheid geeft, zodat bevestigingsmaterialen er zich goed in laten vastzetten. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor mechanische bevestiging. Het voordeel van de glasweefselmat aan de onderzijde is dat de volledige 4 millimeter toplaag beschikbaar is als weerstand tegen veroudering. Aan de bovenzijde is de toplaag afgewerkt met beschermende leislag.

"Green-Concept dakbedekking heeft, mits op de juiste wijze aangebracht, een economische levensduur van ten minste vijfentwintig jaar", vervolgt Panella. "Dat is gebleken uit verouderingstesten door BDA Keur. Deze duurzaamheid is te verklaren omdat Green-Concept Recyclable Roofing namelijk een zeer hoog gehalte SBS in een optimale dispersie bevat. Hoe hoger het gehalte aan SBS, hoe langer de levensduur van bitumineuze dakbedekking. SBS is een hoog elastisch synthetisch rubber dat de bitumineuze toplaag beschermt tegen veroudering. Het hoge SBS-gehalte garandeert overigens niet alleen een lange levensduur, maar ook een blijvende elasticiteit van de toplaag, zelfs bij lage temperaturen."
Soms worden aan bitumineuze dakbedekkingen vulstoffen en oliën toegevoegd. Dit gaat ten koste van de homogeniteit van de toplaag. Bovendien vormen ze een belasting voor het milieu. Met het oog op een minimale milieubelasting en een zo hoog mogelijke duurzaamheid, flexibiliteit en mechanische weerstand bevat Green-Concept dan ook géén toevoegingen.
De dakbedekking is afgewerkt met leislag (leverbaar in meerdere kleuren) die zich uitstekend hecht aan de bitumen. De leislag biedt extra bescherming tegen UV-straling en verlengt de levensduur van de Green-Concept dakbedekking.

 

Als wapening tegen windbelasting is de toplaag aan de onderzijde gecacheerd met een zware glasweefselmat. Deze sterke wapening maakt het bij uitstek geschikt voor mechanische bevestiging.
"Alle materialen in een dakconstructie, zoals dakvloer, isolatie en dakbedekking hebben een eigen uitzettingscoëfficënt", legt de heer. Panella uit. "Bij toepassing van Green-Concept Recyclable Roofing kunnen alle onderdelen onafhankelijk van elkaar bewegen. Dat dit de levensduur van de constructie ten goede komt, zal duidelijk zijn."
Bovendien zorgt het hoge SBS gehalte voor een hoge penetratieweerstand.
Green-Concept Recyclable Roofing is dan ook bestand tegen zware mechanische belasting, dit maakt het product daardoor vandaal- en jeugdbestendig. Dit aspect zal vooral beheerders van scholen en andere openbare gebouwen aanspreken.

In het recyclingsysteem draait het vooral om twee factoren: Green-Concept Recyclable Roofing en de Rebituminizer. De Rebituminizer is door Bitufa in eigen huis ontwikkeld. Na jaren van experimenteren is het geavanceerde proces inmiddels al geruime tijd in volle werking.
Na verwijdering van de glasweefselmat wordt de compound hergebruikt voor nieuwe Green-Concept Recyclable Roofing. Leislag en vuil worden uitgefilterd, het glasweefsel gaat retour naar de glasfabriek en kan worden toegepast als grondstof voor vele producten. De leislag kan worden hergebruikt voor andere doeleinden.
"In principe kunnen met de Rebituminizer alle bitumineuze dakbedekkingsmaterialen worden gerecycled", zegt de heer Panella. "Dus ook dakbanen met inlage. Nadeel daarbij is echter dat door de met bitumen vervuilde inlage een aanzienlijke hoeveelheid afval zal resteren".
En tot slot de vraag, 'zit er nog statiegeld op Green-Concept Recyclable Roofing?'
"Jazeker", besluit Dhr. Panella. "Bij terugname keert Bitufa b.v. de eigenaar van het dak een bedrag uit ter hoogte van 50% van de waarde van de retour gekomen compound".Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam