Roofing Holland 1998-02-01 Werken in weer en wind

Dakdekkers in Nederland zijn constant afhankelijk van het weer. Zelden is het weer perfect. Te nat, te veel wind, te koud. Kortom er is altijd wel wat. Maar omdat projecten toch op tijd klaar moeten zijn, wordt er vaak doorgewerkt in weer in wind.

 De KNMI heeft nu een drietal services in haar dienstenpakket opgenomen, waarop tijdig staat aangegeven wat voor weer het wordt.
Dat het weer een grote invloed heeft op de dakenbranche mag duidelijk zijn. Met name alle openlucht activiteiten, zoals utiliteitsbouw, steigerbouw en in principe alle werkzaamheden op het dak zijn afhankelijk van het weer. Kennis van hoe het weer zal worden is dus van essentieel belang. Daarom heeft het KNMI een nieuwe dienst in het leven geroepen, die 24 uur per dag, zeven dagen per week actuele weersinformatie geeft, speciaal afgestemd op de doelgroep.
De dienst heet Bouw & Weer en levert specifieke weersinformatie: continu actueel en toegespitst op bouwlocaties door heel Nederland. De weergegevens kunnen overigens op verschillende manieren worden opgevraagd: via de fax, telefonisch of in fullcolour op de personal computer.
De BouwWeerfaxen bestaan uit drie productvormen die een duidelijk overzicht weergeven van de te verwachten weersituatie. De 36-uurs verwachting op lokaal niveau, de tiendaagse verwachting op landelijk niveau en de Winterservice.
De 36-uurs verwachting lokaal is de verwachting voor 36 uur vooruit, weergegeven per uur. De verwachting is iedere dag gebaseerd op de meest recente gegevens. Vanaf zes uur 's ochtends is de verwachting beschikbaar voor 36 regio's in Nederland. Hiermee beschikt de klant elke ochtend voor zeven uur over gegevens met betrekking tot luchtdruk, relatieve vochtigheid, lucht/dauwpunt temperatuur, windrichting en windsnelheid, neerslagkans, hoeveelheid bewolking en globale straling. Dit kan worden weergegeven in grafiekvorm of in een tabel.
Voor de weergave van de verwachtingen in de buurt van het project, moet gekeken worden naar de postcodes. De opgegeven postcode wordt automatisch gekoppeld aan het dichtstbijzijnde meetpunt van het KNMI.
De tiendaagse landelijke verwachting is gebaseerd op het computermodel dat op het Europees Centrum voor weersverwachtingen voor de Middel Lange Termijn in Engeland wordt gebruikt. Deze verwachting geeft de trend voor de komende tien dagen. De verwachting wordt niet uitgedrukt in harde cijfers maar is de trend voor de weerelementen: minimum- en maximumtemperatuur, gemiddelde wind en neerslag hoeveelheid. Van de neerslag hoeveelheid is ook de kansberekening weergegeven. Dit model gebruikt de wereldwijde waarnemingen van 12 uur 's middags. De productie van de tiendaagse verwachting vergt een forse tijd met als gevolg dat de verwachting die aan het eind van de nacht op het KNMI beschikbaar is, in feite geen tien dagen vooruit meer is, maar negen dagen. De grafieken geven marges aan, waarvoor over het algemeen geldt dat deze groter worden naarmate de verwachtingstermijn langer wordt.

Winterservice

De Winterservice fax geeft specifieke weerinformatie tijdens de vorstgevoelige perioden. Deze periode geldt van 1 november tot en met 30 april en geeft een indicatie voor de vorstverlet. De fax wordt opgemaakt voor zes regio's in Nederland Deze faxen komen tweemaal per dag binnen, zo rond half acht en half elf, en vermelden de opgetreden temperaturen op één decimaal nauwkeurig. Dit betreft de opgetreden waarden van de temperatuur, relatieve vochtigheid, windrichting en windsnelheid. Daarnaast geeft deze fax ook de verwachtingen in uitgebreide tekst- en cijferverwachting voor vandaag en morgen en tekstverwachting tot vijf dagen vooruit. Ook een weersbeschrijving, minimum- en maximumtemperatuur, neerslagkans, verwachte hoeveelheid neerslag, windrichting, windsnelheid, dauwpunt en relatieve vochtigheid wordt vermeld.
Naast deze drie diensten is er ook nog de BouwPlus, oftewel vierentwintig uur per dag de meest actuele weersinformatie voor elke specifieke locatie op de personal computer. Hierop wordt onder meer een landelijke en regionale weersverwachting gegeven, die minstens vier maal per dag wordt bijgesteld en is er een meerdaagse tabel, die elke vijftien minuten wordt bijgesteld. Verder is er een film van neerslaggebieden die ook elke vijftien minuten wordt geactualiseerd. Hierbij kan zelf voor een regio gekozen worden. Ook kunnen prognoses worden opgeroepen van het neerslagpatroon en van de verwachte hoeveelheid neerslag gedurende maximaal twee uur.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam