Roofing Holland 1998-01-28 Een bruine kop en de bloes open tot op de navel

 Onlangs ging Arie Buikman op 63-jarige leeftijd met de VUT. Arie 'Kan geen kwaad' noemden ze hem bij zijn laatste werkgever Wand en Dak Dakproducten bv in 's Hertogenbosch. Ooit was hij plaatwerker en laste hij ketels. Maar het was vooral de liefde voor het dakdekkersvak die hem bracht tot technisch adviseur van dakbedekkingssystemen.

Strak in het pak en de stropdas zelfs op heetste dagen hoog opgeknoopt. Het is de outfit waarin velen in de branche zich bij voorkeur in vertonen. Die voorkeur deelt Arie Buikman niet met hen. Want, zo riep directeur Leo Benedict van Wand en Dak Producten bij het afscheid nog even in herinnering, hij moest Buikman er zo nu en dan fijntjes op wijzen dat hij als technisch adviseur een gerenommeerd bedrijf vertegenwoordigde. En daar hoort nu eenmaal gepaste kleding bij. Dat was wennen voor een man die zomers doorgaans werd aangetroffen met gebruind gelaat, zijn bloes open tot op de navel en altijd een shaggie tussen de lippen.
Vanaf 1961 is Buikman in de dakenbranche werkzaam. Tot die tijd heeft de als plaatwerker opgeleide Buikman bij verschillende bedrijven gewerkt. Onder meer maakt, plaatst en onderhoudt hij molens voor onderbemaling bij Schoone in Edam. Hij werkt in Amsterdam een jaar in de scheepsbouw, vertrekt vervolgens naar Volendam om zich in de smederij Sombroek met kachels en ketels bezig te houden. Daarnaast wordt hij en passant op het onderhoud gezet van de plaatselijke visserijvloot.
Bij installatiebedrijf Buys in Volendam krijgt Buikman voor het eerst met daken te maken. Aanvankelijk is het vooral loodgieterswerk, maar al gauw houdt hij zich met mastiekbedekkingen bezig. Hij volgt cursussen bij Key en Kramer. Met een ploeg van vier man maakt hij mastiekdaken, daarna gebitumineerde daken met glasvlies of wolvilt. Na een jaar of zes vertrekt Buikman naar Horex in Amsterdam. Ook bij dit bedrijf bemoeit hij zich nog steeds met de applicatie. Dat verandert als hij na drie jaar, het is inmiddels 1969, solliciteert als praktijkdocent bij Vebidak. "Ik werd er de opvolger van Van Hengel. Eigenlijk was het een baan voor de winter. Zomers hadden de dakdekkersbedrijven geen tijd om hun personeel naar de cursus te sturen, dus deed ik zomers de dakinspecties en maakte ik dakmodellen voor fabrikanten die gebruikt werden voor beurzen. Een van de mooiste klusjes die je kunt bedenken. De modellen moeten perfect zijn. Alsof er met het product van de betreffende fabrikant niets mis kan gaan".

"Kan geen kwaad"

Buikman is 53 jaar als hij naar Wand en Dak Producten gaat. Tien jaar lang zal hij zich bezig houden met het geven van technische adviezen, de uitvoering van inspecties ten behoeve van de verzekerde garantie en het begeleiden van Wédéflex-verwerkers. Wat denk je Arie, kan het zo vragen de dakdekkers. De adviseur kijkt kritisch en knikt. "Kan geen kwaad," zegt hij. En als het wel kwaad kan, windt hij zich niet op en legt kalm uit hoe het wél moet. Tot op zijn laatste werkdag krijgt hij nog details onder ogen waarvan hij denkt 'man hoe durf je het te maken.' Boos worden past niet in zijn aard. "Maar de ergernis is er niet minder om," voegt hij eraan toe. In bouwvergaderingen dwingt hij respect af om zijn vakkennis. Hij volgt de gebruikelijke discussies over wijzigingen van het bestek die weer onvermijdelijk kwaliteitsverlies tot gevolg zullen hebben. De aannemer wil het nu eenmaal zo goedkoop mogelijk, ook zo'n punt waarover Buikman zich opwindt. Als iedereen uitgesproken is, vat Buikman de uitkomst samen en zegt meteen dat de voorgestelde oplossing moeilijk te realiseren is. Er wordt naar hem geluisterd. Mag het? Hij vertelt al vanaf '69 hoe het moet. Hij stond aan de wieg van nieuwe systemen die hij zelf uitprobeerde op proefmodellen. Buikman weet precies wat in de praktijk haalbaar is of bouwfysisch verwerpelijk.

Docent in Italië

Zijn werkgever stelt hem in de gelegenheid als lid van de sub-examencommissie de werkstukken van de cursisten die de praktijkopleidingen volgden te beoordelen. En nog meer dan dat. Naar het voorbeeld van de Nederlandse SBD-opleiding zet hij samen met Wand en Dak Producten en de Italiaanse producent van Wédéflex Index een opleidingsinstituut voor dakdekkers op in Verona. Niet gehinderd door al teveel kennis van het Italiaans leert hij de Italianen hoe ze details moeten maken. Zijn leerlingen zijn onder de indruk.
Deze Buikman is met de VUT gegaan. Hij zal het dakdekkersvak missen, weet hij nu al. "Het is dat virus hè, je raakt ermee besmet en zie er maar weer eens af te raken. Je ziet sommigen de branche verlaten en dan komen ze toch weer terug. Bij mij zal dat niet het geval zijn. Die school in Italië, dat blijf ik doen en showmodellen maken ook als ze dat willen."Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam