Roofing Holland 1998-01-09 Een nieuwe jas

 Met het lezen van diverse artikelen over innovaties in de dakenbranche kan ik alleen maar vaststellen dat iedere keer 'bij toeval' een toepassing voor op het dak wordt 'ontdekt'. Recyclage van PUR schuim mengen met cement geeft een afschotlaag!! (Bouwwereld 21). Een EPDM-folie ontwikkeld door DSM en dan? (Roofing Holland 97/10).
Overigens niet alleen recent. Ook in historisch opzicht: Bergen APP als restproduct maar eens gemengd met bitumen en nu in Nederland de meest toegepaste dakbedekking. Teermastiek werd als restproduct ook al op daken gesmeerd. Wie van zijn producten afmoet lijkt wanhopig omhoog te kijken en ziet... een dak.
Dat geldt zowel voor eigenaren van afvalproducten als voor bedenkers van nieuwe producten waar nog geen bestemming voor is. Hoe anders kan verklaard worden dat zoveel belangrijke ontwikkelingen voortkomen van buiten de branche? Is de regelgeving te strak of ontbreekt de kennis? Het lijkt me niet.
Maar waarom wordt er dat niet eens een dakbedekking ontwikkeld op basis van een programma van eisen wat ieder dakdekker zo kan oprakelen? Een waterdichte, dampdoorlatende, onderhoudsvrije en praktisch aan te brengen bedekking. De te ontwikkelen bedekking moet passen in de huidige structuur qua verwerking en toepassing. De bedekking mag geen gif bevatten, moet te recyclen zijn en natuurlijk arbovriendelijk zijn. Onmogelijk?
Dat de combinatie van waterdicht en dampopen wel degelijk mogelijk is bleek toen ik vandaag een nieuwe jas kocht. Waterdicht tot 1 bar en volledig dampopen staat er op het labeltje. En warm! Héél warm. De binnenjas is een fleece dus gemaakt van gerecycled materiaal. De buitenjas is non-woven en dus te recyclen of anders zonder problemen te verbranden.
Ik keek wanhopig omhoog, mezelf afvragend waarom met gerichte R&D dergelijke producten wel ontwikkeld kunnen worden voor andere toepassingen. En bij het omhoog kijken zag ik... jawel, een dak. Ik kreeg een geweldig idee. Ik denk dat ik mijn nieuwe jas daar maar eens op ga plakken.

door: Ton BerleeDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam