Regio Roofs September 2014 Gelderland Overijssel en Drenthe

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

Green Tech Week

Oost Nederland staat van maandag 6 tot en met zaterdag 11 oktober 2014 in het teken van de Green Tech Week. Professionals in de energie- en milieutechnologie laten aan ondernemers, overheden en andere geïnteresseerden zien wat ze in de sector doen. Het is een ontmoetingsweek waarin het in de hele regio bruist van de activiteiten, die bijdragen aan de innovatie van de energie- & milieutechnologie en de energietransitie & biobased economy versnellen.

Zie voor meer informatie: www.greentechweek.nl

 

Dak magazijn Rensa Doetinchem stort in na noodweer

Bij Rensa in Doetinchem, een groothandel in verwarmingsartikelen, is maandag 28 juli 2014 door zware regenval het dak van het magazijn ingestort. In de hal lagen radiatoren opgeslagen. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

BRON: De Gelderlander

 

Dak varkensstal Haarle ingestort

In het oosten van het land is zondagmiddag 10 augustus 2014 veel schade ontstaan als gevolg van storm. In Haarle stortte het dak van een varkensschuur in. 10 van de 150 aanwezige biggen hebben dit niet overleefd. De brandweer heeft samen met de eigenaar de overige biggen naar een andere schuur gebracht. Omdat de brandweer asbestverdacht materiaal heeft aangetroffen is de omgeving afgezet. Dit is in overleg met de gemeente Hellendoorn door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd.

BRON: Rijssens Nieuwsblad

 

Meeste zonne-energie opgewekt in Overijssel

In Overijssel wordt naar verhouding de meeste zonne-energie opgewekt van Nederland. Elf procent van alle zonne-energie in ons land komt van zonnepanelen in Overijssel.

De provincie is daarmee koploper. Dat komt onder meer door speciale stimuleringsregelingen voor bedrijven, particulieren, scholen en verenigingen. Zij kunnen tegen een voordelig tarief geld lenen van de provincie wanneer dit bedrag wordt besteed aan het plaatsen van zonnepanelen.

Inmiddels is de capaciteit aan zonne-energie in Overijssel groot genoeg om twintigduizend huishoudens van stroom te voorzien. Alle zonnepanelen bij elkaar hebben een zelfde oppervlakte als 76 voetbalvelden. Het geld dat de provincie beschikbaar heeft voor zonne-energie projecten komt uit een pot die is gevormd door de verkoop van Essent aandelen.

Bron: RTVoost.nl

 

Subsidie duurzame woningmaatregelen Bronckhorst is op

Nog geen drie maanden nadat de gemeente Bronckhorst voor de tweede keer 1 ton subsidie beschikbaar stelde voor inwoners die hun woning willen verduurzamen, is de subsidiepot alweer leeg. De eerste keer – in maart werd al 100.000 euro beschikbaar gesteld – was zo'n groot succes dat de gemeenteraad eind mei besloot opnieuw 1 ton te spenderen en zo het opwekken van duurzame warmte en zonne-energie probeerde te stimuleren. Wederom maakten de inwoners van Bronckhorst gretig gebruik van de subsidieregeling.

In totaal deden de tweede ronde 391 inwoners een subsidieaanvraag. De meeste woningeigenaren vroegen subsidie aan voor het aanschaffen van zonnepanelen (257) en hr-ketels (118). Zij ontvingen voor deze duurzame maatregelen maximaal 500 euro.

BRON: De Gelderlander

 

Man valt van 7 meter hoog dak van manege Malden

Bij een bedrijfsongeval op een manege aan de Lierseweg in Malden is woensdagochtend 23 juli 2014 een 37-jarige man uit Den Bosch gewond geraakt. De man was op het dak aan het werk toen hij door nog onbekende oorzaak ten val kwam en 7 meter naar beneden viel. Hij liep hierbij rugletsel op maar was wel aanspreekbaar.

De man is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Onder de aanwezige hulpdiensten was onder meer een traumahelikopter. De Inspectie SZW is in kennis gesteld en doet samen met de politie onderzoek naar de exacte oorzaak van het ongeval.

BRON: De Gelderlander

 

Dakwerkzaamheden brengen wietkwekerij aan het licht

Werkzaamheden aan het dak van zijn huurwoning aan de Misterweg in Winterswijk hebben een vervelend staartje gekregen voor de bewoner. Er bleken 250 hennepplanten op een slaapkamer te staan. Bovendien werd de stroom illegaal verkregen. De bewoner, een man, is aangehouden.

BRON: De Gelderlander

 

 

Man zakt door dak

Een 47-jarige man uit Haaksbergen is donderdag 3 juli 2014 rond 12.00 uur bij het bedrijf Enerpac in de Opaalstraat door het dak gezakt. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De man heeft zwaar hoofdletsel. Het is bij de politie nog onbekend hoe het bedrijfsongeval heeft kunnen gebeuren. Daarom heeft de politie samen met de Inspectie SZW een onderzoek ingesteld. 

BRON: TC Tubantia

 

 

Zonnepanelen op 10 Nijmeegse basisscholen

10 basisscholen in Nijmegen krijgen volgend schooljaar zonnepanelen. Dat laat Hilde van Dijk, mede-initiatiefnemer van Slim Opgewekt!, weten. Dit Arnhemse bedrijf gaat de panelen plaatsen. 10 basisscholen, die allen onder de stichting Sint Josephscholen vallen, schaffen de panelen aan met het geld uit de subsidie van de Stichting Zevenheuvelenloop.

 

Roof Garden Arnhem opnieuw succesvol

Voor het derde achtereenvolgende jaar werd deze zomer de Roof Garden Arnhem georganiseerd. Elk jaar groeit het initiatief, dat volledig steunt op sponsoring en vrijwillige bijdragen, verder uit tot een begrip in de regio.

Het idee is ontstaan toen drie vrienden merkten dat de bovenste verdieping van een parkeergarage in het centrum van Arnhem in de zomermaanden ongebruikt bleef. Na de nodige gesprekken met de betrokken instanties en bedrijven (o.a. om de vergunningen en de financiering rond te krijgen) ging Roof Garden Arnhem in de zomer van 2012 van start. Het initiatief was al direct een succes en werd een belangrijke ontmoetingsplaats in de stad. Ook toen de tweede editie gedurende zomer 2013 afwisselend op twee locaties werd georganiseerd, wisten de bezoekers de Roof Garden te vinden.

De derde editie, die afgelopen zomer werd georganiseerd, liet een opvallende groei zien met een uitgebreid programma waar bijvoorbeeld yogasessies, een kinderdisco, literaire avonden, filmvoorstellingen en optredens van landelijk bekende artiesten (zoals bijvoorbeeld singer-songwriter I Am Oak). Roofs sprak met een van de initiatiefnemers, Maarten van der Wolf. De andere twee initiatiefnemers van het eerste uur zijn Yosser Dekker en Willem Hofstede. Zij hebben inmiddels een uitgebreid team om zich heen verzameld dat verantwoordelijk is voor een jaarlijkse happening die tot ver buiten Arnhem wordt gewaardeerd.

Zelfvoorzienend

Van der Wolf: “Het betreft een daktuin die vrijwel de gehele dag en avond voor iedereen vrij toegankelijk is. De daktuin is op de betonnen ondergrond opgebouwd, hier overheen zijn groene matten aangelegd die de sfeer van een tuin creëren. Het gebruik van echt gras is in dit geval vanzelfsprekend niet haalbaar. Op het dak staat een bar opgesteld waar men te eten en te drinken kan bestellen. Alle voedsel en drinkwaren zijn geproduceerd op biologische basis. Zo is er bijvoorbeeld een kruidentuin ingericht waar de gebruikte kruiden worden gekweekt, een moestuin voor de groenten en een kippenren voor de eieren. De meubels zijn allemaal door vrijwilligers gemaakt uit restmateriaal.”

“Wij willen zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn,” aldus Van der Wolf. “Het initiatief wordt gesponsord door lokale bedrijven, in ruil voor een vermelding als ‘Dakmakker’ op de website. De organisatie wordt verder ondersteund door inmiddels meer dan 160 vrijwilligers, die worden aangestuurd door een team van 29 coördinatoren (ook vrijwilligers). In dit team zitten naast twee bouwmeesters, twee barcoördinatoren, een programmeur en een vrijwilligerscoördinator ook bijvoorbeeld een omgevingscoördinator, een administrateur en iemand die de website beheert. We hebben nauwelijks hoeven zoeken naar de juiste mensen, wij worden veelal benaderd door mensen die willen meewerken. Eerlijk gezegd wordt de organisatie meer ontspannen naarmate het aantal vrijwilligers groeit. We hebben momenteel een professioneel team coördinatoren waardoor alles op rolletjes loopt.”

Dit jaar is voor het eerst gebruik gemaakt van een overkapping, die in samenwerking met Rob Groenendijk van 3CBouwadvies (die de constructie berekende) is vervaardigd uit materiaal dat is geleverd door Platohout (verduurzaamd hout) en Atoplan (de brandwerende kassenfolie). De overkapping was niet zozeer gewenst vanwege de weersomstandigheden, maar omdat dit een eis was van de vergunningverstrekker. Het betreft een lichtgewicht en demontabele overkapping met minimaal gebruik van duurzaam materiaal. Het bestaat uit 32 identieke delen die samen een flexibele en lichtgewicht constructie vormen van 8x9 m. De overkapping is door een aantal mensen met behulp van een accuboor snel en overal te plaatsen zonder hulp van grote machines.

Van der Wolf besluit: “Het is een concept dat in Arnhem duidelijk voorziet in een behoefte en dat populair is - vooral bij jongeren, maar ook ouderen weten de weg naar de Roof Garden Arnhem te vinden. We kijken terug op een geslaagde derde editie en gaan aan de slag om de van de vierde editie ook weer een succes te maken!”

Roof Garden Arnhem blijft behoefte houden aan bedrijven die een bijdrage willen leveren. Geïnteresseerde bedrijven kunnen via de website contact opnemen met de organisatie van Roof Garden Arnhem.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam