Regio Roofs Oktober 2014Friesland en Groningen

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

 

Gemeente Oldambt kiest voor plantaardige dakbedekking

De renovatie van het gemeentekantoor te Oldambt is voorzien van een plantaardige dakbedekking. De gemeente geeft hiermee uiting aan haar milieuvriendelijke doelstellingen. Dakdekkerbedrijf Verbidak uit Winschoten was verantwoordelijk voor de uitvoer van dit project.
Met de ecologische samenstelling op basis van plantaardige oliën en harsen geldt de Derbipure-technologie als een volwaardig ecologisch alternatief op de markt voor bitumineuze dakbedekking. Het dak van het gemeentekantoor te Oldambt was aan renovatie toe. De bestaande constructie bestond uit een betonnen ondergrond, met daarop isolatie en dakbedekking. Atze Walsweer van Derbigum heeft een renovatie-advies geschreven op verzoek van de gemeente Oldambt.
“De opdracht van de gemeente Oldambt was een zo groen mogelijk dak te maken, dat ecologisch verantwoord is en past binnen het groenbeleid van de gemeente. Verbidak haalde uiteindelijk het project binnen met de dakbedekking Derbipure. Deze dakbedekking is volledig plantaardig, en reflecteert bovendien de zonnestralen zodat het gebouw koeler blijft in de zomer. De isolatielaag hoefde niet te worden vervangen, het project kon zodoende worden overlaagd.”
“De toplaag van Derbipure is wit en reflecteert de zonnestralen, wat resulteert in een optimale passieve koeling in het gebouw gedurende de zomermaanden. Bovendien is de dakbaan 100% recyclebaar, en door de coating op de toplaag kan het regenwater gerecupereerd worden. De lange levensduur van de dakbedekking in combinatie met al deze milieuvriendelijke eigenschappen en zijn productie met een lage CO2-uitstoot zorgen ervoor dat men de ecologische voetafdruk duidelijk verkleint.”
Rolf Kuiper, mede-eigenaar van Verbidak, werkt als Erkend Verwerker al jaren met Derbigum. “Wij gebruiken al meer dan 20 jaar de producten van Derbigum, en zijn tevreden over de producten en de service. De gemeente Oldambt was ook ditmaal zeer tevreden met het resultaat. En dat is wat telt toch?”
In de gootlijnen werd de traditionele Derbigum SP FR gelegd. De andere zones kregen een toplaag van Derbipure die verlijmd werd met de koudlijm Derbibond NT. Gedurende het werk is er door Derbigum meerdere malen geïnspecteerd en overlegd met de met de gemeente Oldambt en de dakdekkers van Verbidak.

Dakrenovatie Gemeentekantoor Oldambt

Opdrachtgever: Gemeente Oldambt
Dakdekker: Verbidak bv te Winschoten
Leverancier dakbedekking: Derbigum Nederland te Delft


Nieuwe serie BouwLokalen

SBRCURnet organiseert van 4 t/m 26 november de BouwLokalen 'Kansen pakken: ontzorg uw klanten in de bouw'. De bouw is van oudsher een probleemoplossende en dienstverlenende sector. Juist in deze tijd van schaarse opdrachten onderscheiden zich vooral de partijen die denken in totaalaanbiedingen en service voor de klanten. Dat is waar de behoeftes van opdrachtgevers en gebruikers (blijven) liggen. Kortom: hoe kunt u hen, samen met uw partners, ontzorgen tijdens het project en daarna?
De aanvankelijke bouwprijs is daarbij minder relevant en er wordt gekeken naar de echte kosten; de uiteindelijke levensduurkosten. Denk hierbij aan onderhoudskosten en het up-to-date houden van installatiecontracten. Door op een andere manier te kijken naar de financiële haalbaarheid van een project , komen voor de bouwopgave nieuwe mogelijkheden in beeld.

Dat biedt kansen. Ontzorgen van de klant en het garanderen van prestaties zijn twee belangrijke aspecten.
Dat kunt u niet alleen, maar wel samen met uw partners. De integratie van de kennis en kunde van de verschillende disciplines – zoals ontwerpen, bouwen, installeren, beheren – is daarbij van groot belang om zo tot een maximale meerwaarde voor uw klant te komen. Maar hoe pakt u dat aan?
Vooruitstrevende praktijksprekers vanuit de opdrachtgevende en –nemende kant vertellen u vanuit hun ervaringen wat er bij ontzorgend bouwen komt kijken, en geven praktische handreikingen. Sprekers zijn o.a.:
• GrootOnderhoud 2.1 met hun spraakmakend renovatieproject Willemskwartier Nijmegen
• BouwZakenNederland met hun service- en onderhoudsdienstverlening
• Talen Vastgoedonderhoud & De Verduurzamers
De volgende onderwerpen komen aan bod:
• Wat vragen opdrachtgevers en gebruikers werkelijk en hoe kunnen aanbieders kansen pakken door hun dromen waar te maken?
• Hoe ontstaat een win-win situatie door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde?
• Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig?
Data en locaties

• 13 november – Ruinen
• 18 november – Drachten 
• 20 november – Almelo

 

Ingestort zodenhuis krijgt nieuwe dakconstructie

Onopgemerkte inwatering bij de zodenmuur zorgde dat het nagebouwde vroegmiddeleeuwse stalgebouw in het Friese Firdgum november vorig jaar instortte. Daags voor het beoogde herstel ontdekten de bouwers een forse scheur in de dragende muur. Reden om het zodenhuis volledig te herbouwen, ditmaal met een dak van stro.

‘‘Dankzij voortschrijdend inzicht kunnen we de dakconstructie nu goed aanpakken”, vertelt archeoloog en projectleider Daniël Postma van de Rijksuniversiteit Groningen. Details zorgden voor de nodige tegenslag tijdens het experiment, waarin de bouwwijze uit de tijd van 700 na Christus wordt nagebootst. Vrijwilligers bouwden de oude boerderij vorig jaar op.
De zodendakconstructie bestond uit drie lagen, gedragen door eiken spanten en gordingen. Dunne kleizoden zorgden voor de afdichting van een sporenlaag. Daar kwam een laag mest overheen als buffer, waar vervolgens weer blokzoden overheen werden gelegd. De dakbedekking van stro wordt volgend jaar aangebracht.

Het zodenhuis wordt in fases herbouwd. De herbouw van de zodenmuur en de houten kapconstructie worden als eerste aangepakt. Daarna komen de dakbedekking en inrichting van het gebouw aan bod. Het staat nog niet vast wanneer deze laatste fases kunnen worden uitgevoerd.

BRON: Cobouw

Universiteitsbibliotheek krijgt zonnepanelen en een extra dakterras

“Alle verdiepingen krijgen meer toiletten, binnen maken we het groener,” aldus Anouk Vermeulen, architect van AG Architecten. ‘De UB krijgt bovendien een extra dakterras.” Het is de uitkomst van het Voorlopig Ontwerp dat het Haarlemse architectenbureau namens de Rijksuniversiteit Groningen heeft samengesteld. Het in januari gepresenteerde Masterplan Renovatie UB vormde het uitgangspunt van de grondige renovatie.

De Universiteitsbibliotheek krijgt meer studieplekken: ongeveer 2240 in totaal. Toevoegingen op het Masterplan zijn er ook. Zo wordt op de tweede verdieping een bestaande buitenruimte toegankelijk gemaakt als extra dakterras. Om het gebouw nog duurzamer te maken zal BAM Techniek, verantwoordelijk voor de installatiewerkzaamheden, LED-verlichting aanbrengen en zonnepanelen plaatsen op het dak. Alle plekken hebben tevens zicht op groen. Tot slot worden overbodig geworden materialen zoveel mogelijk hergebruikt.

De eerste fase van de renovatie start eind september. De hele renovatie wordt gespreid over meerdere jaren, zodat overlast wordt gefaseerd, en de UB en haar collecties toegankelijk blijven. In de tweede fase wordt de vierde verdieping aangepakt.

Het Masterplan voor de UB is tot stand gekomen in samenwerking met medewerkers van de UB, studentenvertegenwoordigers en specialisten van binnen en buiten de Rijksuniversiteit Groningen.


BRON: Rijksuniversiteit Groningen

Zonneparken pas na volleggen daken

Voordat er zonneparken worden geplaatst, moeten er eerst meer zonnepanelen op daken worden gelegd. Hierover lijkt de provinciale politiek het eens te zijn. De lokale D66-fractie verklaarde eerst de daken vol te willen leggen in de provincie voordat er toestemming komt voor zonneparken. Gedeputeerde William  Moorlag is het hiermee eens. In 2013 werd een onderzoek gestart in samenwerking met gemeente om te onderzoeken waar eventueel plek is voor zonneparken. Hiermee probeerde het provinciebestuur vooruit te lopen op een eventuele groeispurt van zonnepanelen.

BRON: De Groene Courant

Een tekort aan zonnepanelen dreigt

Door de snel groeiende vraag naar zonnepanelen dreigt er wereldwijd een tekort aan panelen te ontstaan. Was er de afgelopen jaren sprake van een overproductie, nu overtreft de vraag bijna de productie, meldt persbureau Bloomberg.

Door een jarenlange overproductie werd de prijs van zonne-energie wereldwijd zo laag dat het concurrerend werd met andere energiebronnen. Kostte zonne-energie in 1977 nog 76 dollar per watt, nu is dat 0,74 dollar. Het wordt dus steeds aantrekkelijker te investeren in zonne-energie.
Volgens Jelle van der Galiën van ASN installaties in Dokkum is er in Nederland nog geen tekort aan panelen of sprake van een prijsstijging. Wel is de levertijd fors toegenomen. “Normaal krijgen we in zes weken een order uit China binnen, nu moeten we twaalf weken wachten. De panelen die we vorige week binnen hadden moeten krijgen, komen pas in september. Met onze voorraad van 400 panelen kunnen we nog wel wat weken vooruit, maar het wordt wel krap."

Bij Awizon in Surhuisterveen en Hoekstra Suwâld merken ze tot op heden nog niets van een eventuele schaarste.  “De levertijd is misschien een weekje langer, maar dat komt denk ik door de importheffing op Chinese panelen. Het duurt allemaal wat langer bij de douane," aldus Jan van Bruggen van Awizon. Die heffing zorgt er volgens hem ook voor dat meer mensen kiezen voor de betere en esthetisch fraaiere zwarte panelen. “Die zijn duurder dan de blauwe, maar door die heffing was het prijsverschil een stuk kleiner geworden. “

Bij zowel Awizon als Hoekstra blijft de verkoop ongeveer gelijk. Ook zij hebben last van het steeds wisselend subsidiebeleid van de overheid. Pieter Gosse Hoekstra: “De zonnepanelenbranche in Nederland heeft veel weg van de varkenscyclus. Bij een nieuwe subsidieregeling schieten de installatiebedrijven uit de grond. Er gaan er ook veel failliet, maar het zorgt voor onrust in de branche."

BRON: Friesch Dagblad
Bouw Compleet in Hardenberg
In het najaar van 2014 staan er 3 regionale Bouwbeurzen op de agenda bij Evenementenhal, samen zorgen ze ervoor dat er een landelijke dekking gecreëerd wordt. De eerste stappen in de voorbereidingen zijn gezet. Het deelnemersveld begint langzamerhand vorm te krijgen en ook de kennissessies worden ingevuld voor alle drie de bouwbeurzen.
In Hardenberg gaat de zeventiende editie van Bouw Compleet op 7, 8 en 9 oktober 2104 van start. Tegelijkertijd staat hal 5 in het teken van Schilder, Glas en Afbouw (S.G.A.) Vakdagen, met deze combinatie wordt Bouw Compleet Hardenberg nog completer en creëert men een nog breder aanbod voor de bezoekers.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam