Regio Roofs Oktober 2014 Zeeland Noord Brabant

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

 

‘Kleur uw Gemeente Groen’ gelanceerd

Op 25 september 2014 heeft Ed Nijpels, voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord het officiële startschot gegeven voor ‘Kleur uw Gemeente Groen’. Het programma ondersteunt gemeenten en regio’s om de uitrol van energiebesparing in de gebouwde omgeving te versnellen en te verankeren. “De praktijk rond energiebesparing van de laatste jaren is fragmentarisch en ad hoc”, aldus Alex Ouwehand, namens de Natuur en Milieufederaties. “Met deze energieke coalitie zorgen we voor een consistente en constructieve aanpak, gebaseerd op uitgebreide ervaring.”

Kleur uw Gemeente Groen sluit aan bij het Energieakkoord en is een initiatief van Bouwend Nederland, Uneto-VNI, Rabobank, de Natuur- en Milieufederaties, Meer Met Minder, Energieke Regio, Bouwgarant en de Duurzame Energie Koepel. Ouwehand “Op het gebied van energiebesparing bloeien her en der mooie bloemen op, maar als we goed kijken zien we ook een groot aantal spelers met verschillende belangen. Er zijn veel projecten met weinig continuïteit en samenhang. We beginnen vaak weer opnieuw en herhalen fouten. Energiebesparing is juist een zaak van lange adem, en vergt consistent en consequent werken. Samenwerken in de juiste samenhang, binnen een structureel en continu leerproces. Daar geven de initiatiefnemers met Kleur uw Gemeente Groen invulling aan.”

Doelstelling van het ondersteuningsprogramma is om met gemeenten en regio’s kansrijke aanpakken op het gebied van de verduurzaming van bestaande woningen en andere gebouwen te ontwikkelen. Gericht op woningeigenaren, huurders en woningcorporaties en bedrijfs- en maatschappelijk vastgoed. Ouwehand: “Wij brengen de kennis, expertise en marktkracht van de coalitie in, brengen installateurs, bouwers en het maatschappelijk middenveld aan tafel en bundelen de vraag naar energiebesparing waardoor aanbodconsortia opgezet kunnen worden. Tenslotte kunnen we de uitvoering kwalitatief en organisatorisch borgen.

Lokaal aan de slag

Kleur uw Gemeente Groen werkt met teams bestaande uit regiomedewerkers van Bouwend Nederland, Uneto-VNI, Energieke Regio en de Natuur- en Milieufederaties. Deze regioteams benaderen gemeenten voor het programma. Parallel worden geïnteresseerde ondernemers uit de regio geïnformeerd en ondersteund. Eigenaar-bewoners en andere gebouweigenaren die daarop besluiten te investeren in energiebesparing en duurzame energieopwekking worden vervolgens door het regioteam op het spoor gezet van ondernemers met een kwalitatief geborgd aanbod. Een klanttevredenheidsonderzoek maakt standaard deel uit van onze werkwijze."

Kleur uw Gemeente Groen ontwikkelt met gemeenten een compleet samenhangend programma, waardoor een gemeente zich niet meer bezig hoeft te houden met verschillende, losse initiatieven en de coördinatie van alle stakeholders afzonderlijk. Maar ook vanuit het bedrijfsleven verwacht Ouwehand veel animo om te participeren. "Er is in Nederland nog heel veel te doen op het gebied van energiebesparing, maar het is wel de kunst om dat goed te organiseren en aan te boren. Het potentieel is er: 3,2 miljoen woningen in Nederland zitten op energielabel C of lager. Je kunt je er natuurlijk helemaal rijk aan rekenen, maar als je stelt dat de gemiddelde investering voor na-isolatie van een woning ongeveer 7.000 euro bedraagt, dan heb je het op het bestand van drie miljoen woningen over een potentiële markt van euro 21 miljard omzet. Daar komt de markt voor bedrijfsgebouwen en maatschappelijk vastgoed nog bij.”

 

Zonnepanelen op maar 95 daken in West-Brabant
De doelstelling om op ten minste duizend daken in West-Brabant zonnepanelen te leggen via de campagne 'Benut je Zon' is niet gehaald. Er zijn in dit kader sinds oktober 2013 tot mei dit jaar slechts 95 daken bedekt met zonnepanelen, waaronder elf in Breda, negen in Roosendaal en Oosterhout, acht in Etten-Leur, drie in Bergen op Zoom en twee in Moerdijk.
Dat laat mede-eigenaar Wilfried de Koning van Sun & Wind Energy weten op vragen van BN De Stem. Zijn bedrijf uit Schaijk mocht namens de Regio West-Brabant (RWB) het zonnepanelenproject Benut je Zon in twintig gemeenten 'uitrollen'.
BRON: BN de Stem


Nieuwe serie BouwLokalen

SBRCURnet organiseert van 4 t/m 26 november de BouwLokalen 'Kansen pakken: ontzorg uw klanten in de bouw'. De bouw is van oudsher een probleemoplossende en dienstverlenende sector. Juist in deze tijd van schaarse opdrachten onderscheiden zich vooral de partijen die denken in totaalaanbiedingen en service voor de klanten. Dat is waar de behoeftes van opdrachtgevers en gebruikers (blijven) liggen. Kortom: hoe kunt u hen, samen met uw partners, ontzorgen tijdens het project en daarna?
De aanvankelijke bouwprijs is daarbij minder relevant en er wordt gekeken naar de echte kosten; de uiteindelijke levensduurkosten. Denk hierbij aan onderhoudskosten en het up-to-date houden van installatiecontracten. Door op een andere manier te kijken naar de financiële haalbaarheid van een project, komen voor de bouwopgave nieuwe mogelijkheden in beeld.

Dat biedt kansen. Ontzorgen van de klant en het garanderen van prestaties zijn twee belangrijke aspecten. Sprekers zijn o.a.:
• GrootOnderhoud 2.1 met hun spraakmakend renovatieproject Willemskwartier Nijmegen
• BouwZakenNederland met hun service- en onderhoudsdienstverlening
• Talen Vastgoedonderhoud & De Verduurzamers
De volgende onderwerpen komen aan bod:

• Wat vragen opdrachtgevers en gebruikers werkelijk en hoe kunnen aanbieders kansen pakken door hun dromen waar te maken?
• Hoe ontstaat een win-win situatie door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde?
• Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig?
Datum en locatie

• 6 november – Bergen op Zoom

 

Brabanders kunnen de zon op hun dak meten

Via de website van Zonnescan kunnen inwoners van Brabant nagaan hoeveel energie zonnepanelen op hun eigen dak opleveren.  Volgens de provincie is het de eerste online tool die de voordelen van zonnepanelen voor de gehele provincie in kaart brengt.
BRON: Brabants Dagblad

Man van ladder gevallen in Diessen

Aan de Deusonelaan in Diessen is woensdagmiddag 27 augustus 2014 een man van een schuurdak gevallen. Naast een ambulance werd ook een traumahelikopter opgeroepen naar het ongeval. De man viel tijdens klussen aan de schuur van een ladder. Hij werd met een hoofdwond en een gebroken pols naar een ziekenhuis in Tilburg gebracht.  Een deel van de weg werd afgezet. Het incident trok veel bekijks van omwonenden.

BRON: Brabants Dagblad

Brand in dak woonboerderij in aanbouw in Hulten
Aan de Hulteneindsestraat in Hulten heeft donderdagmiddag 21 augustus 2014 korte tijd een woonboerderij in aanbouw in brand gestaan. Het vuur brak door nog onbekende oorzaak uit in de rieten kap. Dakdekkers die aan het werk waren hadden de brand al grotendeels geblust. De brandweer van Tilburg en Gilze kwam met vier wagens ter plaatse om het vuur helemaal te doven.

BRON: Brabants Dagblad

Herrieschopper op Middelburgs dak
De politie heeft zondagmiddag 14 september 2014 in Middelburg een man van het dak gehaald van een restaurant aan Plein 1940. Bij de meldkamer kwam rond 15.30 uur de melding binnen dat iemand op de dakkoepel van dat restaurant stond in te trappen. Agenten zijn het dak opgegaan en hebben de man ingerekend. Hij is naar het politiebureau gebracht.

BRON: Omroep Zeeland

Winkelcentrum Hoge Vucht krijgt een nieuw dak
De werkzaamheden voor het plaatsen van een nieuw dak op Winkelcentrum Hoge Vucht in Breda zijn onlangs gestart. Het bestaande 'tentdak' in het middengebied wordt vervangen door een vaste constructie. Daarmee krijgt het winkelcentrum meteen meer lichtinval en een modernere uitstraling.
Tijdens de bouwperiode, die naar verwachting tot eind oktober gaat duren, blijven alle winkels gewoon open en bereikbaar voor het winkelend publiek. De werkzaamheden worden afgescheiden door een bouwhek, waarbij de loopruimte voor de bezoekers zo breed mogelijk wordt gehouden.

Bouwoverlast kan nooit helemaal voorkomen worden, maar opdrachtgever A.S.R. vastgoed vermogensbeheer doet er alles aan om dit tot een minimum te beperken. "We houden zo veel als mogelijk rekening met de openingstijden van de winkels. Ook omwille van de veiligheid zullen bepaalde sloop- en montagewerkzaamheden buiten winkeltijden worden verricht", zegt Ingrid Heuts, asset manager bij A.S.R.

De bouw zal in de twee fasen worden verricht. In de eerste fase wordt het oude tentdak gedemonteerd en worden de voorbereidingen getroffen voor montage van het nieuwe dak. Rond het bouwhek is een looppad van drie meter zodat alle winkels goed bereikbaar blijven. In fase twee wordt het nieuwe dak geplaatst en de nieuwe bestrating aangebracht. Het looppad rondom de bouwactiviteiten wordt dan verruimd naar vier meter.

BRON: Dichtbij.nl


Verduurzaming Zeeuwse dorpen

"Woningen in onze gemeente opknappen en energiezuinig maken, vinden we heel belangrijk. Voor energetische maatregelen denken we vooral aan het organiseren van 'collectieve inkoop'. Daarbij zijn we uiteraard afhankelijk van marktpartijen (aannemers, installateurs). Het lijkt me nuttig om hier over in gesprek te raken met Bouwend Zeeland", aldus Kees Weststrate van de gemeente Borsele tijdens de Masterclass die Bouwend Nederland Regio Zuid op 9 juli in Middelburg heeft georganiseerd.

BRON: Bouwend Nederland


Pebble Green Systems bezorgt failliet Energy Guard doorstart door overname

Energy-Guard maakt een doorstart onder de vlag van Pebble Green Systems. De werkgelegenheid bij Energy-Guard - dat in augustus failliet ging – is op deze manier grotendeels geborgd. Pebble Green Systems is als toeleverancier al langere tijd actief in de zonne-energiewereld. Ondanks het grote aantal klanten voor zowel zonnepanelen (Energy-Guard beleverde onder meer tien particuliere zonne-energiecollectieven in West-Brabant) als zonnecollectoren, waren de marges in de afgelopen periode volgens Energy-Guard directeur Stephan van de Sande te dun geworden. Leo van der Grinten – de ondernemer achter Pebble Green Systems – zag voldoende muziek in het portfolio en de boedel van Energy-Guard en besloot een doorstart mogelijk te maken.

BRON: Solar Magazine

 Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam